Έδρα εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών θα γίνει το νησί μας

Έδρα εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών θα γίνει το νησί μας

Έδρα εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών θα γίνει το νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2034 ΦΟΡΕΣ

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Φινλανδός σκηνοθέτης Ταάβι Βάρτια

Έδρα της εταιρίας κινηματογραφικών παραγωγών του, θα κάνει τη Ρόδο ο πιο γνωστός σκηνοθέτης της Φινλανδίας, κ. Ταάβι Βάρτια, ο οποίος ήδη έχει γυρίσει ταινίες στα νησιά μας ενώ έχει στα σκαριά άλλες τρεις και τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει τα γυρίσματα.

Χθες, στα γραφεία του ΠΡΟΤΟΥΡ, παρουσιάστηκε το μέχρι τώρα έργο του στα Δωδεκάνησα και ανακοινώθηκαν τα επόμενα project του, από τον ίδιο, τον γιο του, Γιόνας Βάρτια και τον διευθυντή του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Διονύση Τσιλιγκίρη ενώ για τη σημασία της προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών (ξανά) στη Ρόδο, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Ο κ. Βάρτια, εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός, είναι επίσης παρουσιαστής στη Φινλανδική τηλεόραση, όπως και δημιουργός σίριαλ καθώς και σεναριογράφος. Ο Γιόνας είναι παραγωγός, ηθοποιός αλλά και ημιεπαγγελματίας παίχτης ενός αθλήματος άγνωστου στη χώρα μας το οποίο φιλοδοξούν να φέρουν εδώ…μέσω της Ρόδου, του discgolf!

Μιλώντας για την επαφή με την Ελλάδα, ο κ. Βάρτια είπε ότι τη γνώρισε καλύτερα όταν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το 2004, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη για την τηλεοπτική τους κάλυψη. Έκτοτε έχει επισκεφθεί αρκετά νησιά, ωστόσο τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα η Ρόδος είναι εκείνα που του προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μίλησε ακόμη και για την Ελλάδα και τη Φινλανδία, που μπορεί να έχουν πολλές διαφορές, έχουν όμως και ομοιότητες, όπως είναι βέβαια τα νησιά.

Μέχρι τώρα έχει σκηνοθετήσει στη Ρόδο την ταινία «Περιπέτεια στο Αιγαίο», στην οποία πρωταγωνιστούν πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ναταλία Δραγούμη, ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και άλλοι. Η τελευταία του ταινία έχει αρκετά γυρίσματα στη Νίσυρο και είχε τον τίτλο «Οι κυνηγοί του χαμένου δαχτυλιδιού».

Όπως λέει, έχει κάνει αρκετά πράγματα στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Μετά από τόσο καιρό, λοιπόν, τώρα αποφάσισε να κάνει την έδρα της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών του στην Ελλάδα και επέλεξε τη Ρόδο. Μάλιστα, ο κ. Τσιλιγκίρης είπε ότι, όταν πρωτογνώρισε τον κ. Βάρτια, επρόκειτο να το κάνει αυτό στην Κω, όμως ο ίδιος τον έπεισε τελικά να επιλέξει τη Ρόδο.
Όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο λόγος που πήρε αυτή την απόφαση είναι επειδή η Ρόδος… τα συγκεντρώνει όλα: είναι μεγάλο νησί, έχει «ζωντανή» πόλη, ομορφιές και παρέχει μία πληθώρα υπηρεσιών. Για όλα αυτά, θεωρεί ότι η Ρόδος είναι ιδανική για έδρα της εταιρείας του.

Έχει κι άλλα σχέδια όμως: τη διάδοση του ταχύτερα αναπτυσσόμενου αθλήματος αυτή τη στιγμή, του discgolf. Όπως εξήγησε ο ίδιος αλλά και ο Γιόνας, το άθλημα αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σκανδιναβία, απ’ όπου και ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια, ωστόσο ο καιρός δεν ευνοεί και έτσι όλοι πηγαίνουν για να παίξουν στην Ισπανία αφού οι χώρες του νότου είναι ιδανικές γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό και ειδικά στη χώρα μας…παντελώς άγνωστο.

Μάλιστα, στα σχέδια τους είναι η εξεύρεση χώρου για να παίζεται το άθλημα αυτό στη Ρόδο και από εδώ να διαδοθεί στη χώρα μας. Χθες, παρουσίασαν και ένα ενημερωτικό βίντεο για την ταινία που ετοιμάζει ο κ. Βάρτια για το άθλημα αυτό που, όπως είπε, θα είναι μυθοπλασίας και όχι σε μορφή ντκιμαντέρ. Σημειώνεται ότι πίσω από την ταινία βρίσκεται το μεγαλύτερο brand για το discgolf παγκοσμίως.

Ευρωπαϊκό Χόλιγουντ!

Όπως λέει ο κ. Βάρτια, το σχέδιό του είναι να γίνει η Ρόδος το…ευρωπαϊκό Χόλιγουντ. Έτσι, ήδη έχει στα σκαριά τρεις παραγωγές για να γυριστούν εδώ: η πρώτη έχει τον τίτλο «SOS» και πρόκειται για μία αισθηματική δραματική κομεντί. Η δεύτερη είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη και πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει διεθνή καριέρα ενώ το σενάριο είναι γραμμένο από ροδίτη! Λέγεται «robbery» και η υπόθεση είναι αρκετά… «πιασάρικη»: δύο τουρίστες περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Ρόδο και θέλοντας να τεστάρουν τα όριά τους ενώ δεν είναι εγκληματικά στοιχεία, αποφασίζουν να κάνουν …μία ληστεία τράπεζας! Μετά από διάφορα ευτράπελα γεγονότα και αφού το κάνουν, μετανιώνουν και θέλουν να ξαναμπούν στην τράπεζα, αυτή τη φορά για να βάλουν τα λεφτά πίσω, κάτι που βέβαια δεν αποδεικνύεται τόσο εύκολο στην πράξη.

Όπως λέει ο σκηνοθέτης, γι’ αυτή την ταινία το cast θέλει να είναι και θα είναι μία μεγάλη παραγωγή για την οποία έχει υψηλές προσδοκίες. Επίσης, θα χρηματοδοτηθεί από διεθνείς επενδυτές.

Η τρίτη ταινία έχει ως θέμα της το discgolf, με τον κ. Βάρτια να κάνει λόγο για ένα project που θα συνδυάσει την κινηματογραφική παραγωγή με τη διάδοση του αθλήματος στη χώρα μας. Τον ερχόμενο Οκτώβριο ο σκηνοθέτης θα ξεκινήσει στη Ρόδο τα γυρίσματα για την πρώτη ταινία, το «SOS».

Όσο για το πώς θα στηρίξουμε τοπικά τις παραγωγές αυτές, όπως εξηγεί ο κ. Τσιλιγκίρης, μέχρι στιγμής ο ΠΡΟΤΟΥΡ έχει δαπανήσει… μηδέν ευρώ για την προσέλκυση των ταινιών αυτών. Αυτό που κάνουν, ως ΠΡΟΤΟΥΡ και ως δήμος, είναι να παρέχουν στήριξη και διευκολύνσεις για τα γυρίσματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κολιάδης είπε ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κόστος της παραγωγής είναι πολύ μεγάλο αλλά η διαφήμιση για το νησί μας είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Είναι θετικό ότι υπάρχει μία μεγάλη χρηματοδότηση από τη Φινλανδία και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Φινλανδοί είναι οι πρώτοι επισκέπτες που πάτησαν στο νησί μας και έρχονται εδώ σαρανταπέντε-πενήντα χρόνια», είπε.

«Πολύ σημαντικό είναι-συνέχισε-ότι οι ταινίες, οι εικόνες μένουν, και τις θυμόμαστε για δεκαετίες μετά», είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Άρα, το νησί μας είναι ένας δυνατός παίχτης πλέον σε ό,τι έχει να κάνει με τον κινηματογράφο και αυτό είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε ο κ. Τσιλιγκίρης, ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή, όλοι το αγκαλιάσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πράξη».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών