Φλας στο παρελθόν: Ποιοί στόλισαν τους επιταφίους στις εκκλησίες της Ρόδου το 1963

Φλας στο παρελθόν: Ποιοί στόλισαν τους επιταφίους στις εκκλησίες της Ρόδου το 1963

Φλας στο παρελθόν: Ποιοί στόλισαν τους επιταφίους στις εκκλησίες της Ρόδου το 1963

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 975 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Μ. Σάββατον 13 Απριλίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3606

ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ
Πώς στολίσθηκαν τα κουβούκλια και ποιοί από κάθε ενορία τα εστόλισαν
Κατά τον στολισμό των κουβουκλίων των Επιταφίων χθες η καλαισθησία των γυναικών της Ρόδου έδωσε γι’ άλλη μια φορά ένα ικανοποιητικό «παρών».

Σε όλους τους ναούς της πόλεως τα κουβούκλια στολίσθηκαν με λουλούδια-που ευτυχώς αυτή την εποχή υπάρχουν άφθονα-και από ενορία σ’ ενορία επικράτησε μια ευγενική άμιλλα για τον καλύτερο στολισμό.

Όπως κάθε χρόνο συνεργείο της «Ροδιακής» περιήλθε τους ναούς είδε το πως στολίσθηκαν τα κουβούκλια και περιγράφει κατωτέρω τις εντυπώσεις:

ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ
Το κουβούκλιο του Ευαγγελισμού ήταν απέριττο. Καινούργιο, χρυσοβαμμένο και σκαλιστό, στολίσθηκε μόνο με μια δωδεκάδα λευκών κρίνων και ελάχιστη πρασινάδα.
Το στόλισαν η πρεσβυτέρα Παπασάββα, η Κα Ψαρομπά, η δις Παπασάββα, ο κ. Παντελλίδης και ο Μαν. Ψαρομπάς.

ΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
Στα Εισόδια νεοχωρίου το κουβούκλιο στολισμένο με λευκές και μωβ βιολέττες, ήταν από τα ωραιότερα. Το στόλισαν οι Μ. Πάχου, Κρυστ. Μαλανδράκη, Ι. Ζαννάκη, Δικ. Μουσκεντέρη, Ιοπ. Χαρτοφύλη και Ελ. Μανιάς.

ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Του Νοσοκομείου, στολίσθηκε με ροζ και λευκές βιολέττες που πρόσφερε από τον κήπο του ο κ. Δημ. Αγγέλου. Ο στολισμός έγινε από τις Καθ. Περούλη, Μαστρομιχάλη, Ζαφεδράκη και από τους ιατρούς Παπούλη και Χαρά Μακρή.

Του Ορφανοτροφείου
Χάρμα ομορφιάς το κουβούκλιο του Ορφανοτροφείου Θηλέων στολίσθηκε από τα κορίτσια με οδηγίες της Διευθυντρίας. Ήταν σκεπασμένο με άσπρο σατέν και είχε γιρλάντες και σταυρό από λευκές και λιλά βιολέττες και φόντο αράχνη.

Του Αγ. Δημητρίου
Του Αγ. Δημητρίου στολίσθηκε με βιολέττες λευκές και λιλά και αγκαθάκι από τις Π. Τσακίρη, Αγ. Καρακατσάνη, Ζωή Καραγιάννη, Σεβ. Παριανού, Διον. Αράπη, Ευσ. Καραγιάννη και Βαρβ. Λυκοπάντη.

Του Αγ. Ιωάννου
Θαυμάσιος στην κυριολεξία. Εδώ η απλότης έχει έντονη την παρουσία της.
Περιφερειακά του κουβουκλίου μωβ βιολέττες κυρίως. Ο Σταυρός ψηλά με ωραίους κρίνους. Τον επιμελήθηκαν αι Π. Μαμαλίγκα, Ε. Παρασκευά, Ε. Κλαδά, Στ. Καρύδα και Ν. Χατζηκωνσταντή.

Των Αγ. Αναργύρων
Ωραίος πραγματικά. Η κυριαρχία της βιολέττας (μωβ και κόκκινη) είναι αισθητή. Ανάμεσα λίγο πράσινο, δίνει μια θαυμάσια εργασία. Για το στόλισμα έλαβεν μέρος αι Α. Ευτυχιάδου, Π. Ευτυχιάδου, Ηρα. Σπυρίδωνος, Ζ. Μουστάκα, Μ. Θεοδωράκη, Άννα Ξανθού, Χ. Χονδρού και Α. Κεραμέα.

Του Αγ. Φανουρίου
Απλός και με πολύ πράσινο το κουβούκλιο του Αγίου Φανουρίου. Άσπρες και μωβ βιολέττες ανακατεμένες με το πράσινο παρουσιάζουν ένα κομψό και πολύ επιμελημένο επιτάφιο. Την επιμέλειαν είχαν αι Ειρ. Τσιμπιδάκη, Δ. Μανιά, Μ. Μοντάνου, Άννα Καϊτζή και Μ. Κέλλη.

Του Αγ. Παντελεήμονος
Επιβλητικός, με πολύ πράσινο και τριαντάφυλλα άσπρα, κόκκινα ο επιτάφιος του Αγίου Παντελεήμονος.
Ψηλά ο σταυρός με πράσινο και άσπρες βιολέττες. Ειργάσθησαν αι Ασ. Ψύλλου, Π. Μαυρομούστακου, Μ. Κινούς, Αρ. Πόρτση, Ε. Παπαμιχαήλ, Ε. Κλήμη και Μ. Κωνσταντινίδου.

Του Αγ. Γεωργίου Κάτω
Ωραίος, απλός και με πολύ επιμέλεια ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου Κάτω. Κι εδώ το πράσινο έχει πολύ έντονη την παρουσία του.
Ο σταυρός στο κουβούκλιο στολισμένος με άσπρες και μωβ βιολέττες. Είναι εργασία των Αγ. Καραζοπούλου, Μ. Φαρμακίδου, Φ. Καλαφατά, Φ. Μάχλη, Αγ. Γιανιά και Ε. Οικονόμου.

Του Αγίου Νικολάου
Χωρίς πολλά λουλούδια. Κυρίως το κουβούκλιο έχει όλη την επιβλητικότητα.
Στολισμένος απλά με πράσινες άσπρες και μωβ βιολέττες. Είναι πραγματικά θαυμάσιος. Την επιμέλεια είχαν αι Ελ. Σπόργιτα, Στ. Μπαλή, Ν. Σαντορινιού, Γ. Σαντορινιού, Ε. Καραγιάννη και Λ. Σφυρίου.

Του Αγίου Γεωργίου Άνω
Πραγματικά υπέροχος. Πολλά λουλούδια που κι εδώ το πράσινο κυριαρχεί. Άσπρες και μωβ βιολέττες στολίζουν το κουβούκλιο. Στα άκρα άσπροι κρίνοι το κοσμούν και παρουσιάζουν μια ανάλογη επιβλητικότητα. Είναι έργο των Δέσπω Σίχα, Χρ. Παρασκευά, Στ. Λαμπίδου, Β. Καλάμουκα, Χ. Φασάκη και Καλ. Τοπούζη.

Της Μητροπόλεως
Όπως κάθε χρόνο η απλότης κι εδώ είναι χαρακτηριστική. Ωραίος και με πολύ δουλειά. Το πράσινο, με μωβ βιολέττες δίνουν κι εδώ το παρόν της. Την επιμέλεια είχαν αι Μ. Καραγεωργίου, Ρίτσα Βεργωτή, Τσ. Κολιάη, Αστ. Χατζηγιακουμή, Καθ. Κριζά, Χ. Μαντικού, Χ. Βρεττή και Μ. Κασάπη.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...