Το έθιμο της «Βούρνας» τη Λαμπρή Δευτέρα στον Άγιο Ισίδωρο

Το έθιμο της «Βούρνας» τη Λαμπρή Δευτέρα στον Άγιο Ισίδωρο

Το έθιμο της «Βούρνας» τη Λαμπρή Δευτέρα στον Άγιο Ισίδωρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1353 ΦΟΡΕΣ

Τις παραδόσεις του τόπου τους θα τιμήσουν και φέτος οι νέοι στον Άγιο Ισίδωρο αναβιώνοντας τη Λαμπρή Δευτέρα το έθιμο της «Βούρνας».

Τη δράση διοργανώνει η νεολαία Αγίου Ισιδώρου και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η νεολαία Αγίου Ισιδώρου με τη βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου συνεχίζει πίστα την παράδοση του χωριού... Το έθιμο της «Βούρνας»! Ένα έθιμο που χρονολογείται σχεδόν πάνω από 150 χρόνια και συνοπτικά έχει την κατάληξη των παγωμένων νερών για τους παραβάτες! Λαμπρή Δευτέρα, 17 Απριλίου στη πλατεία του χωριού. Μετά το τέλος του εθίμου, ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι!
Ώρα Έναρξης:: 10.30 π.μ.»

Το έθιμο
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έθιμο που ξεκινά από το Μ. Σάββατο και τελειώνει τη Λαμπρή Δευτέρα όπου οι παραβάτες «τιμωρούνται» και ρίχνονται στις «βούρνες» (στέρνες με νερό) που υπάρχουν στο χωριό.


Συμμετέχουν σ’ αυτό όλοι οι μη παντρεμένοι (οι λεύτεροι) του χωριού, οι οποίοι πρέπει τις ημέρες αυτές να τηρήσουν ορισμένους κανόνες του εθίμου.
Το Μεγάλο Σάββατο οι λεύτεροι φέρνουν «Κουτσούρους» (μεγάλους κορμούς δέντρων) με τους οποίους θα ανάψουν τον «Καλαφουνό» (μεγάλη φωτιά) πριν την Ανάσταση και φτιάχνουν και κρεμούν ένα ομοίωμα του Ιούδα στην πλατεία του χωριού.


Επίσης την ίδια ημέρα εκλέγουν το συμβούλιό τους το οποίο θα είναι υπεύθυνο για το έθιμο και θα δικάσει όλους τους λεύτερους τη Λαμπρή Δευτέρα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την καμπάνα θα σημάνει αυτός που είναι νιόπαντρος.


Την Κυριακή του Πάσχα μετά τη Δεύτερη Ανάσταση κάποιος που συμμετέχει τελευταία φορά στο έθιμο, επειδή πρόκειται να παντρευτεί, βάζει φωτιά στον Ιούδα.
Τη Λαμπρή Δευτέρα γίνεται το Δικαστήριο, που είναι και η αποκορύφωση του εθίμου. Το προεδρείο δικάζει έναν – έναν τους συμμετέχοντες και σε όσους δεν τήρησαν τους κανόνες του εθίμου, επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Ένας κανόνας ή αλλιώς υποχρέωση των λεύτερων είναι να πάνε στη λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, πριν από την ανάγνωση του Ευαγγελίου.


Αυτός που θα πάει μετά το Ευαγγέλιο, «σημειώνεται» από τη «μυστική αστυνομία» που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι κι έτσι προσθέτει ακόμη μια παράβαση, εκτός του ότι βάζουν και το μανάλι μπροστά του και είναι υποχρεωμένος να πληρώσει επί τόπου κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Επίσης, στα σπίτια όσων καταγραφούν απόντες από τη λειτουργία της Δευτέρας, πηγαίνουν κάποιοι νέοι που έχουν ορισθεί από το συμβούλιο και πάνω στην καπνοδόχο τοποθετούν μια «τσουκοπάνα» (ένα ειδικό πανί) που φανερώνει ότι ήταν απόντες από την Εκκλησία κι έτσι θα καταγραφεί ως παράβαση και θα τιμωρηθούν με το ανάλογο πρόστιμο.


Όσοι αρνούνται να πληρώσουν, τους επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, που είναι η Βούρνα, δηλαδή τους ρίχνουν σε μία χαβούζα με νερό.


Τα χρήματα που θα μαζευτούν από το έθιμο δίδονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο