Στο υπουργείο Εργασίας στάλθηκε η σύμβαση για τα επισιτιστικά καταστήματα

Στο υπουργείο Εργασίας στάλθηκε η σύμβαση για τα επισιτιστικά καταστήματα

Στο υπουργείο Εργασίας στάλθηκε η σύμβαση για τα επισιτιστικά καταστήματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1736 ΦΟΡΕΣ

Στο υπουργείο Εργασίας στάλθηκε για υπογραφή η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα επισιτιστικά καταστήματα της Ρόδου, που υπεγράφη στις 11 του μήνα ανάμεσα στο Σωματείο Εστιατόρων του νησιού μας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού και το Εργατικό Κέντρο.

­Στη σύμβαση υπάγεται το προσωπικό των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (catering) οβελιστηρίων, καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων καθώς και μπυραριών, καφετεριών, πάμπς, πιάνο μπαρ εφόσον διαθέτουν κουζίνα, καταστημάτων χορτοφαγίας, και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί τμήμα πιτσαρίας ή αμιγές τμήμα εστιατορίου. Επίσης στη σύμβαση υπάγονται και οι εργαζόμενοι στα παραπάνω καταστήματα που έχουν αρχίσει να λειτουργούν μετά το έτος 1992 χωρίς να έχουν καταταγεί σε κατηγορία.


Εκτιμάται ότι η σύμβαση αυτή θα «καλύψει» τουλάχιστον 600 άτομα που απασχολούνται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και αποτελούν μέλη του σωματείου των εστιατόρων της περιοχής μας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προβλέπεται μισθός για πενθήμερη εργασία που ανέρχεται στα 1.150 ευρώ για τους μαγείρους και τους σερβιτόρους Α τάξης μισθός 1.050 ευρώ για βοηθούς σερβιτόρους και 950 ευρώ για τους ανειδίκευτους. Όμως τα ποσά των αποδοχών αυτών αυξάνονται καθώς προστίθενται και αμοιβές επιπλέον δύο ημερών με όσα επίσης προβλέπει ο νόμος για τις Κυριακές και τις αργίες και φυσικά με τα επιδόματα, καθώς η σύμβαση προβλέπει και την επταήμερη των εργαζομένων.


Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας που μίλησε στη «Ροδιακή», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων, κάτι που αποδεικνύεται με τα όσα αυτή περιλαμβάνει, κάνοντας γνωστό ότι καλύπτει και τους μουσικούς που εργάζονται στην εστίαση.

Όπως είναι γνωστό, η σύμβαση είναι διάρκειας δύο ετών αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος δεν πιστεύει ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει ώστε να εξευρεθούν εργατικά χέρια που ακόμα λείπουν από την εστίαση. Ο κ. Κλούβας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια γιατί όσοι έρχονταν στη Ρόδο για να δουλέψουν δεν βρίσκουν πού να μείνουν, καθώς τα περισσότερα δωμάτια προορίζονται για τη φιλοξενία τουριστών.


Σύμφωνα με όσα υπογραμμίστηκαν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σωματείο Εστιατόρων του νησιού μας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου αναφέρεται ότι «η σύμβαση αυτή υπογράφεται για πρώτη φορά στο νησί μας και εμπεριέχει ευνοϊκούς όρους και υψηλές αμοιβές για τους εργαζόμενους καθώς και πλήθος ρυθμίσεων που αποσκοπούν να βάλουν τέλος στο θολό τοπίο των επισιτιστικών επιχειρήσεων όπως αυτό υπήρχε μέχρι πρότινος λόγω απουσίας κάποιας ορισμένης σύμβασης. Η σύμβαση αυτή είναι υποχρεωτική για τα μέλη και των δύο Σωματείων και τις προσεχείς μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία για να καταστεί γενικώς υποχρεωτική. Η έναρξη της καθορίζεται με αναδρομική ισχύ από την 1 Απριλίου του τρέχοντος έτους και θα έχει χρονική ισχύ για 2 χρόνια».


Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, έκανε γνωστό ότι έχει ανοίξει ένας μεγάλος αριθμός εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων, αλλά μετά το Πάσχα αναμένεται μία κάμψη όπως έγινε και πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο φεύγουν σταδιακά οι ισραηλινοί τουρίστες από το νησί που είχαν τις γιορτές τους αυτό το διάστημα, εκφράζοντας την ευχή να τους αναπληρώσουν οι Σουηδοί που ξεκινούν τώρα και οι Φινλανδοί που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα. Όλοι πάντως στον κλάδο εύχονται η σεζόν να είναι όπως η περσινή για να δουλέψουν.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»