Μυσταγωγία και κατάνυξη στις εκκλησίες της Ρόδου τη Μεγάλη Πέμπτη

Μυσταγωγία και κατάνυξη στις εκκλησίες της Ρόδου τη Μεγάλη Πέμπτη

Μυσταγωγία και κατάνυξη στις εκκλησίες της Ρόδου τη Μεγάλη Πέμπτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2618 ΦΟΡΕΣ

Πανέμορφοι, με τέχνη και πολλή δουλειά, στολισμένοι οι Επιτάφιοι σε όλο το νησί

Ρεπορτάζ
Κυριακή Πετρίδου
kiriaki@rodiaki.gr
Eλευθερία Πελλού
pelloue@rodiaki.gr
Λίζα Γ. Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr

 

Οι Ροδίτες συμμετείχαν και φέτος στη μυσταγωγία των Παθών του Θεανθρώπου, στο Θείο Δράμα που κορυφώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη με τη Σταύρωσή Του, καθώς δεκάδες πιστοί επισκέπτονταν τις Εκκλησιές μας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για ν’ ανάψουν ένα κεράκι, να βοηθήσουν στον στολισμό του Επιταφίου ή να καθίσουν βουβοί απέναντι από τον Εσταυρωμένο και να αναζητήσουν λύτρωση για τον δικό τους, προσωπικό, Γολγοθά.

Και οι Εκκλησιές μας: ολοφώτιστες, στολισμένες, ασπρισμένες, έτοιμες να δεχθούν τους πιστούς, που προστρέχουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες για να ζήσουν τη μέθεξη του Θείου Δράματος.

Φέτος ήταν και πολύς ο νεαρόκοσμος που έβλεπε κανείς στις Εκκλησίες, είτε να τις επισκέπτεται ή να βοηθάει σε ό,τι χρειαζόταν. Εκείνο που θα σημειώσουμε, για ακόμα μία χρονιά, είναι ότι όλο και λιγοστεύουν οι Επιτάφιοι που στολίζουν οι ενορίτες, αφού ο στολισμός τους ανατίθεται σε ανθοπωλεία. Παλιά, ήταν το έθιμο νέοι και μεγαλύτεροι να στολίζουν τον Επιτάφιο καθώς η συμμετοχή στο τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των ημερών.

Όπως φαίνεται, εδώ και χρόνια, αυτό όλο και φθίνει, ίσως λόγω της εποχής και της αλλαγής των συνθηκών της ζωής μας. Ας κρατήσουμε, όμως, ότι οι Εκκλησιές μας και φέτος έσφυζαν από ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη.

Πολλές είναι οι συμπολίτισσές μας, βέβαια, που τηρούν το έθιμο και ξημερώνουν τον Εσταυρωμένο μέχρι τις πρωινές ώρες. Ξεχωριστή στιγμή το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είναι οι κυρίες που γυρνούν τις Εκκλησιές και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγίας, καθηλώνοντας πραγματικά όσους βρίσκονται εκείνη την ώρα εκεί.

Δεν λείπουν, βέβαια, και κάποια ιδιαίτερα έθιμα, όπως το κάψιμο του Ιούδα, που λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες Εκκλησιές ή σημεία του νησιού, αλλά και η αναπαράσταση των Παθών του Ιησού, στις οδούς Ομήρου και Αγίου Φανουρίου στην Παλιά Πόλη, έθιμο πολλών δεκαετιών.

Όσο για τους Επιτάφιους, συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε ομορφιά και τέχνη.

Άλλοι πιο απλοί αλλά πάντα πανέμορφοι, κάποιοι περίτεχνοι που χρειάστηκε πολλή δουλειά για να φθάσουν σ’ αυτό το αποτέλεσμα και συνήθως είναι δωρεές κάποιων οικογενειών συμπολιτών μας που το έχουν τάμα.

Αυτοί είναι οι Επιτάφιοι της Ρόδου (σ.σ. για όσους κατέστη δυνατό να έχουμε πληροφορίες και φωτογραφίες):

Μητρόπολη
Κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα κάθε χρόνο στον Μητροπολιτικό Ναό της Ρόδου, με δεκάδες πιστούς από όλη την πόλη να τον επισκέπτονται για ν’ ανάψουν ένα κεράκι και να συμμετάσχουν στη μέθεξη των ημερών.
Ο στολισμός: τον Επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Λενακάκης» και ο στολισμός του έγινε από δωρεές των πιστών.
Τα άνθη: Τριαντάφυλλα άσπρα και μωβ κυριαρχούν στη σκεπή του, με διάσπαρτες μωβ ορχιδέες, «δεμένες» με πρασινάδα και γυψοφύλλη.

Ταξιάρχης (κοιμητήριο)
Μοναδική περίπτωση αποτελεί κάθε χρόνο ο Επιτάφιος του Ταξιάρχη με δεκάδες κόσμου να έρχονται τη Μεγάλη Πέμπτη από κάθε γωνιά της πόλης για να τον προσκυνήσουν και βέβαια να τον θαυμάσουν. Δεν είναι, όμως, μόνο ο Επιτάφιος. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο κοιμητήριο είναι πραγματικά μυσταγωγική. Φωτισμένο και πολύβουο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης το κοιμητήριο, αποτελεί στάση για κάθε συμπολίτη μας που γυρνάει τις Εκκλησιές και θέλει να νιώσει την κατανυκτική ατμόσφαιρα της ημέρας. Η Εκκλησία παραμένει γεμάτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με κυρίες να ψάλουν καθηλωτικά το μοιρολόι της Παναγιάς. Όποιος επισκέπτεται την Εκκλησία θα του προσφέρουν χειροποίητα νηστίσιμα γλυκίσματα όπως μοσχοπούγκια, αμυγδαλωτά, αρτάκια και αφεψήματα. Κάποια είναι προσφορά του ζαχαροπλαστείου «Συμιακός».
Τον Επιτάφιο στόλισαν: οι κυρίες Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Χριστίνα Πάχου, Ελευθερία Μαρκοπούλου, Ευδοκία Χατζηνικήτα, Καλλιόπη Παπουτσή, Μαρία Νουαράκη-Πάχου, Αφροδίτη Νουαράκη και οι κύριοι Ιωάννης Πάχος, Κυριάκος Πάχος, Κώστας Τρούμπας και Βασίλης Μανθαίος. Ο στολισμός του Επιταφίου είναι δωρεά των οικογενειών Κωνσταντίνου Σπανού, Ευστρατίου Σπανού και Ιωάννη Πάχου.
Τα άνθη: Από... τα Χριστούγεννα ξεκινούν να σχεδιάζουν τον στολισμό του Επιταφίου, οι πιστοί που τον επιμελούνται εδώ και πολλά χρονιά. Η προετοιμασία του ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων. Φέτος, ο Επιτάφιος του Ταξιάρχη «άλλαξε ρούχα» και κυριαρχούν το ροζ και το χρυσό. Όλα τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν είναι εισαγωγής: ροζ τριαντάφυλλα, όπως και βαμμένα χρυσά, «δεμένα» με γυψοφύλλη, επίσης πολλές πρασινάδες βαμμένες με χρυσό. Στις καμάρες τοποθετήθηκαν περιστέρια με ένα κασπό με τριαντάφυλλα χρυσά και ρο, μαζί με κρύσταλλα, γιρλάντες και πέρλες. Τα κενά στις κορώνες γέμισαν με τριαντάφυλλα με χρυσά φυλλώματα.
Ο σταυρός του Επιταφίου έχει πέρλα και στη μέση ένα μεγάλο τριαντάφυλλο. Κάτω από τον σταυρό έχει τοποθετηθεί μία μεγάλη κατασκευή με γιρλάντες με πέρλα, πιασμένες η κάθε μία με ένα χρυσό τριαντάφυλλο. Επίσης, κάθε καμάρα που κάνει η πέρλα πλαισιώθηκε από μικρές κατασκευές.
Εσωτερικά του τρούλου έχει τοποθετηθεί μία σταυρωτή γιρλάντα από πέρλα, ενώ έχουν τοποθετηθεί δύο κορόνες, μία σε κάθε καμάρα και τα κενά είναι διακοσμημένα με τριαντάφυλλα και χρυσά φυλλώματα και πολλές μικρές κατασκευές που κρατούν τα πουλιά.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (Κοιμητήριο)
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (Κοιμητήριο)

Αγία Αναστασία
Πολύ κόσμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη η Αγία Αναστασία, όπως και όλες οι εκκλησιές στα μαράσια. Δεκάδες πιστοί την επισκέπτονται ενώ η «ζεστή» και κατανυκτική ατμόσφαιρα διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες που «ξημερώνουν» τον Εσταυρωμένο.
Ο στολισμός: τον Επιτάφιο στόλισε το ανθοπωλείο «Αράλια», με την επιμέλεια της εκκλησιαστικής επιτροπής. Ο στολισμός του είναι δωρεά του Ομίλου εθελοντών τρίτης ηλικίας, της κας Έφης Καμπουράκη και των πιστών.
Τα άνθη: «παραδοσιακός» και πανέμορφος είναι και φέτος ο Επιτάφιος της Αγίας Αναστασίας. Οι βιολέτες κυριαρχούν και μαζί με τους κρίνους δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τον στολισμό πλαισιώνουν άσπρα τριαντάφυλλα και ορχιδέες και ανάμεσά τους πρασινάδα και γυψοφύλλη.

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Φανερωμένη (Καρακόνερο)
Από τις πιο «ζωντανές» εκκλησιές της Ρόδου, είναι η Φανερωμένη στο Καρακόνερο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αφού την επισκέπτεται πολύς κόσμος και αρκετός νεαρόκοσμος. Ο Επιτάφιος στολισμένος από νωρίς, αρκετοί πιστοί μένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι υπεύθυνοι της εκκλησίας τούς κερνάνε ροφήματα και νηστίσιμα γλυκίσματα.
Ο στολισμός: Τον στολισμό του Επιταφίου, που είναι ανοιξιάτικος και πανέμορφος, ανέλαβε το ανθοπωλείο «Λενακάκης» και είναι από δωρεές των πιστών.
Τα άνθη: το άσπρο τριαντάφυλλο κυριαρχεί και «σπάει» με μωβ ορχιδέες, και ανάμεσά τους πρασινάδα, γυψοφύλλη και χρυσάνθεμα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (Καρακόνερο)
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (Καρακόνερο)

Άγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείο)
Ξεχωριστός είναι ο Επιτάφιος στο παλαιό κοιμητήριο της Ρόδου. Ολόλευκος με μωβ «πινελιές», εντυπωσιάζει μέσα στην απλότητά του. Άλλωστε, μοναδική είναι κάθε χρόνο και η ατμόσφαιρα στο παλαιό κοιμητήριο της Ρόδου απ’ όπου περνάει πολύς κόσμος. Τα μνήματα με τα φαναράκια δημιουργούν μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μοναδική παρουσία και φέτος πιστές που έψαλαν το μοιρολόι της Παναγιάς και καθήλωσαν όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Εκκλησία. Οι υπεύθυνοι του ναού φροντίζουν πάντα να κερνάνε ένα αφέψημα και ένα νηστίσιμο γλύκισμα όσους τον επισκέπτονται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.
Τον Επιτάφιο στόλισαν οι κυρίες: Ευδοκία Χατζηνικήτα, Χρύσα Καραντάνη, Ελευθερία Αναστασίου, Παναγιώτα Μαλωίνα, Στέλλα Μπάρκα, Ειρήνη Χατζηνικήτα, Ευδοκία Κοντογιάννη, Κυριακή Μπαρμπάλη.
Ο στολισμός του Επιταφίου είναι δωρεά της οικογένειας Χατζηνικήτα.
Τα άνθη: «ντυμένος» σχεδόν εξολοκλήρου με χρυσάνθεμα είναι φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου. Το λευκό «σπάει» με μοβ ορχιδέα στον τρούλο και «δένει» με πρασινάδα και γυψοφύλλη.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (παλαιό νεκροταφείο)
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (παλαιό νεκροταφείο)

Άγιος Νικόλαος
Απαραίτητη στάση το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είναι, βέβαια, η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το χαρακτηριστικό της είναι ότι συγκεντρώνει και αρκετό νεαρόκοσμο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο στολισμός: ο στολισμός του Επιταφίου ανατέθηκε στο ανθοπωλείο «Ζέρμπερα» και είναι δωρεά των ενοριτών.
Τα άνθη: λιτός, όπως κάθε χρόνο αλλά με πανέμορφα λουλούδια και έναν περίτεχνο σταυρό, είναι και φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου. Η λευκή ορχιδέα σιγκαπούρης και το ευρωπαϊκό χρυσάνθεμο κυριαρχούν, με διάσπαρτη μωβ γυψοφύλλη, «δεμένα» με πρασινάδες και φυλλώματα.
Η τεχνική με την οποία φτιάχτηκε ο σταυρός φέτος, από τον κ. Χρήστο Χατζημανέττα του ανθοπωλείου, είναι αξιοπρόσεκτη γιατί δεν ήταν έτοιμος αλλά χειροποίητος και έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε από τον ίδιο σε σφουγγάρι και όχι σε φελιζόλ όπως οι έτοιμοι. Όπως λένε, δεν υπάρχουν τέτοιοι σταυροί έτοιμοι στο εμπόριο. Επρόκειτο για μία επιθυμία της εκκλησιαστικής επιτροπής και το ανθοπωλείο την ικανοποίησε με άριστο τρόπο.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Άγιος Γεώργιος (Άνω)
Από τις πλέον δημοφιλείς Εκκλησιές της πόλης, πολύς ήταν ο κόσμος που επισκέφθηκε και φέτος τον Άγιο Γεώργιο (Άνω) το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ανάμεσά τους και πολλά νέα παιδιά. Αρκετές είναι και οι συμπολίτισσές μας που ξημερώνουν τον Εσταυρωμένο.
Ο στολισμός: τον στολισμό του Επιταφίου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Γαρδένια» και βοήθησαν η κα Τσαμπίκα Αμπελά, ο κ. Γιάννης Μισός και ο κ. Αναστάσιος Κεράτσης. Ο στολισμός του Επιταφίου είναι δωρεά των ενοριτών.
Τα άνθη: απλός αλλά πανέμορφος ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου (Άνω) και φέτος, με τις ορχιδέες και τα τριαντάφυλλα να κυριαρχούν , «δεμένα» με γυψοφύλλη και πρασινάδα.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Άνω)
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Άνω)

Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)
Πραγματική μυσταγωγία είναι η ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Πέμπτη στο μικρό αυτό Εκκλησάκι της πόλης. Οι πιστοί που γυρνούν το βράδυ τις Εκκλησιές, πάντα κάνουν μία στάση για ν’ ανάψουν ένα κεράκι και νιώσουν το Θείο Δράμα.
Ο στολισμός: στο ανθοπωλείο «Ζέρμπερα» ανατέθηκε ο στολισμός του Επιταφίου και έγινε από τον κ. Χρήστο Χατζημανέττα και την κα Φωτεινή Μαγκαφά. Ο στολισμός είναι δωρεά των πιστών.
Τα άνθη: ξεχωριστός είναι φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Νεκταρίου της πόλης. Ντυμένος με σατέν μωβ και με κροσάκια και στρας χρυσά, εντυπωσιάζει, ενώ τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν είναι χρυσάνθεμο ολλανδικό μωβ και λιλά, αμάραντος μωβ, γυψοφύλλη λιλά και άσπρη, φυλώμματα ρούσκους, φτέρη εισαγωγής, σαλάλ και μυριόκλαδο.

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (Παλιά ΔΕΗ)
ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (Παλιά ΔΕΗ)

Άγιος Φανούριος
Στον Άγιο Φανούριο κάθε χρόνο η προσέλευση των πιστών είναι πρωτοφανής, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Κεράσματα και τσάι προσφέρονται στους δεκάδες πιστούς που επισκέπτονται την εκκλησία, ενώ η ατμόσφαιρα είναι πάντοτε ιδιαίτερα κατανυκτική.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, η αναπαράσταση των Παθών Του Χριστού που τοποθετούνται στις καμάρες της διαδρομής από τον Άγιο Φανούριο έως την πύλη του Αγίου Ιωάννη, βρίσκονται και πάλι εκεί, συμβάλλοντας στη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται.

Η αναπαράσταση των Παθών του Χριστού στον Άγιο Φανούριο
Η αναπαράσταση των Παθών του Χριστού στον Άγιο Φανούριο


Ο στολισμός: πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά από την κ. Αναστασία Κυρίτση με προσφορά ενοριτών και άλλων πιστών. Οι χρωματισμοί που επικράτησαν ήταν άσπρο, ροζ και πράσινο.
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το λευκό λισίανθο, οι λευκές ορχιδέες, οι κρίνοι λόγκοι, τριαντάφυλλα ροζ, γυψόφυλλο, πρασινάδες ράσκους και wax, ενώ οι χρωματισμοί ήταν παραγγελία του πάτερ Μιχαήλ.

ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ

Άγιος Παντελεήμονας
Ο Ιούδας κείτεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα και θα καεί από τους πιστούς το βράδυ της Ανάστασης. Στον περίτεχνα σκαλισμένο Επιτάφιο, τη φετινή χρονιά ο στολισμός ήταν αρκετά ιδιαίτερος, με τα μωβ άνθη να ξεχωρίζουν.

Ο Εσταυρωμένος και στο βάθος ο Ιούδας στον Άγιο Παντελεήμονα
Ο Εσταυρωμένος και στο βάθος ο Ιούδας στον Άγιο Παντελεήμονα


Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λισίανθοι λευκοί και μωβ, τριαντάφυλλα Εκουαδόρ, ορχιδέες λευκές, μπουτόν τριανταφυλλάκι και γυψόφυλλο μωβ.
Ο στολισμός ήταν μια προσφορά πιστών και ενοριτών, και πραγματοποιήθηκε από το ανθοπωλείο «Έντελβάις».

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ


Αγία Αικατερίνη (παλαιό νοσοκομείο)
Στους τόνους του ροζ στολίστηκε ο Επιτάφιος της Αγίας Αικατερίνης που στεγάζεται στο παλιό νοσοκομείο, με όλα τα άνθη να είναι τοποθετημένα περίτεχνα γύρω από αυτόν.
Τα άνθη: Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τριαντάφυλλο ροζ Εκουαδόρ, βιολέτες άσπρες, star lilium ροζ, ροζ κρίνοι, ορχιδέα λευκή, χρυσάνθεμο ριγκαν μωβ και γυψόφυλλα.
Ο στολισμός του Επιταφίου: πραγματοποιήθηκε φέτος από το ανθοπωλείο “Aralia” στην Ιαλυσό ενώ ήταν προσφορά της ενορίας.

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (παλιό Νοσοκομείο)
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (παλιό Νοσοκομείο)

Ευαγγελισμός
Στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, εκατοντάδες είναι οι πιστοί που κάθε χρόνο τον επισκέπτονται προκειμένου να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας συμμετέχουν στη συλλογή των δαφνών στα μεγάλα πανέρια που χρησιμοποιούνται στην πρώτη Ανάσταση το πρωί του Σαββάτου.
Για μια ακόμη χρονιά η λιτότητα ήταν αυτή που προτιμήθηκε για τη μεγαλύτερη και πιο επιβλητική εκκλησία της πόλης μας.
Τα άνθη: Ορχιδέα σιμπίντιουμ λευκή, πρασινάδα και γυψόφυλλο ήταν τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό
Ο στολισμός του Επιταφίου ήταν προσφορά ενοριτών και της εκκλησίας και πραγματοποιήθηκε από το ανθοπωλείο «Γαρδένια».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)
Από τους πιο όμορφους Επιταφίους ήταν και φέτος αυτός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι, όπου τα χρώματα που κυριάρχησαν ήταν το άσπρο και το κόκκινο. Πέρα από τα πολύ όμορφα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν και ο τρόπος που τοποθετήθηκαν, ο Επιτάφιος ξεχώρισε για μια ακόμη χρονιά για τον φωτισμό, ο οποίος τον ανέδειξε ακόμη περισσότερο.
Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά από το ανθοπωλείο «Νάρκισσος» και ήταν προσφορά των Ενοριτών, ενώ προσφορά ήταν και η εργασία από τη μεριά του ανθοπωλείου και του κ. Νίκου Σκουτέλη.
Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ορχιδέες λευκές σιμπίντιουμ, κόκκινα τριαντάφυλλα, ευκάλυπτος, πρασινάδα wax. Στον στολισμό χρησιμοποιήθηκαν και χάλκινα φύλλα, προσθέτοντας μια ακόμη «πινελιά» στον ιδιαίτερο Επιτάφιο των Εισοδίων της Θεοτόκου.

ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Αγία Ειρήνη (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων)
Σε τόνους μωβ και ροζ στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος της Αγίας Ειρήνης στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων, όπου λειτουργεί φέτος ξανά, μετά από τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια.
Ο στολισμός: Πραγματοποιήθηκε φέτος από το ανθοπωλείο «Νάρκισσος» και ήταν προσφορά των Ενοριτών.
Τα άνθη: Τριαντάφυλλα λευκά, ορχιδέες μίνι λευκές και ροζ, βιολέτες και διάφορα φυλλώματα.

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων)
ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων)

Άγιος Γεώργιος (Κάτω)
Κατανυκτική είναι κάθε χρόνο η ατμόσφαιρα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Κάτω) με δεκάδες ενορίτισσες να μένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Δεκάδες είναι οι πιστοί και σε αυτή την εκκλησία που προσέρχονται προκειμένου να προσκυνήσουν.
Ο στολισμός του Επιταφίου: Τον στολισμό επιμελήθηκε το ανθοπωλείο «Ζέρμπερα» ενώ ήταν προσφορά ενοριτών και πιστών.
Τα άνθη: Το μωβ επικράτησε στον στολισμό, ενώ τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ορχιδέες Σιγκαπούρης Σόνια, χρυσάνθεμα ολλανδικά μωβ, τριαντάφυλλα λευκά, λυσίανθοι και διάφορα φυλλώματα (γυψοφύλλη, φτέρη εισαγωγής, Ρούσκους, μυριόκλαδο και ασπιντίστρα).

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Κάτω)
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Κάτω)

Ανάληψη (πόλεως Ρόδου)
Με πολλή σημασία στον συμβολισμό της ημέρας επιλέχθηκαν και φέτος τα λουλούδια που στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία της Ανάληψης.
Πανέμορφος στα λευκά που συμβολίζει την αγνότητα του Κυρίου, με λίγο μωβ για το πένθιμο της ημέρας, ήταν ο επιτάφιος, ο οποίος στολίστηκε με ορχιδέες, κουρμαριά, αθάνατο και γυψόφυλλο, προσφορά των ενοριτών.
Τον στολισμό ανέλαβαν και τη φετινή χρονιά κυρίες της ενορίας, ενώ τα λουλούδια ήταν προσφορά των πιστών.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)
Με έμφαση στη λεπτομέρεια και σε χρωματισμούς του λευκού και του πράσινου με κόκκινες και ροζ «πινελιές», «ντύθηκε» φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι, δίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα το οποίο απέσπασε τα καλύτερα σχόλια των πιστών.
Ο στολισμός έγινε από τις κυρίες Μαρουλία Σαββατιανού, Ειρήνη Κετσέ και κα. Κατερίνα, οι οποίες χρησιμοποίησαν κόκκινα τριαντάφυλλα και κόκκινες ζέμπερες, λίλιουμ, γυψόφυλλο, σιμπίντιουμ, άσπρα, κόκκινα και μωβ γαρύφαλα.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ροδίνι)
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ροδίνι)

Άγιοι Απόστολοι (πόλεως Ρόδου)
Λιτός αλλά πολύ όμορφος, όπως αρμόζει για χάρη του Χριστού, ήταν και φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος στολίστηκε με λευκά γαρίφαλα και ροζ ορχιδέες ενώ χρησιμοποιήθηκε και γυψόφυλλο.
Τον στολισμό ανέλαβε ο κύκλος κυριών της ενορίας των Αγίων Αποστόλων, ενώ όλα τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών, οι οποίοι κάθε χρόνο φροντίζουν για το στόλισμα του Επιταφίου.

ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ
ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Άγιος Ιωάννης (πόλεως Ρόδου)
Στα λευκά όμως, «ντύθηκε» φέτος και ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ρόδου.
Τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών και αποτελούνταν από λευκές ορχιδέες και ροζ τριαντάφυλλα, πρασινάδες και γυψόφυλλο.
Επίσης κυρίες της ενορίας έψελναν για τον Χριστό δημιουργώντας μία ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πόλεως Ρόδου)
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πόλεως Ρόδου)

Άγιοι Ανάργυροι (πόλεως Ρόδου)
Εντυπωσιακός ήταν και ο Επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Ρόδου, όπου τα λουλούδια από το ανθοπωλείο «Γαρδένια» με τη βοήθεια των γυναικών της ενορίας στο στόλισμα, έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Το μωβ κυριάρχησε ως χρώμα, λόγω και του συμβολισμού της ημέρας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν στο «ντύσιμο» του Επιταφίου μωβ και λιλά ορχιδέες, άσπρα τριαντάφυλλα και γυψόφυλλο.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Ναΰδριο Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Παν/μιου Αιγαίου
Με κάθε μεγαλοπρέπεια, δέος και ιερή κατάνυξη στολίστηκε και φέτος ο Επιτάφιος του μικρού Ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μωβ και άσπρες ορχιδέες, γυψόφυλλο και κρίνα, δωρεά των κ.κ. Αναστασίου Κωνσταντάρου, Ιωάννας Κουίκη, από το ανθοπωλείο Κατερίνας και Μαρίας Χατζημανέττα.
Το αποτέλεσμα του στολισμού απλό, σεμνό και συνάμα εντυπωσιακό.
Τον Επιτάφιο στόλισαν: Τσαμπίκα Αραπατζή, Αλεξία Κατσιπράκη, Καλλιόπη Ζαχαριάδη, Τσαμπίκα Γρύλλη, Μαρίνα Πατσουράκη, Ινέσα Κανταδίνου, Μαρία Ψαρομπά, Κυριακή Κωνσταντάρου – Μαννέττα, Ρηγοπούλα Κωνσταντάρου, Μαίρη Κόντου – Κωνσταντάρου, Κωνσταντίνα Τσάπρα, Χρυσάνθη Φωτίου και Ιωάννα Θεολόγου.

Ναΰδριο Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Παν/μιου Αιγαίου
Ναΰδριο Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Παν/μιου Αιγαίου

 

 

 

Φανερωμένη (Ιξιά)
Με μωβ ορχιδέες, ροζ και κόκκινα τριαντάφυλλα, αλλά και γυψόφυλλο στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στην Ιξιά, δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (Ιξιά)
ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (Ιξιά)

Ι.Ν. Σωτήρος (Ιαλυσός)
Από τους πλέον εντυπωσιακούς Επιταφίους ήταν αυτός που στολίστηκε φέτος στην εκκλησία του Σωτήρος στην Ιαλυσό. Γυναίκες της ενορίας χρησιμοποιώντας ροζ, μωβ και λευκά τριαντάφυλλα και γυφόψυλλο στόλισαν τον Επιτάφιο δίδοντας ένα καταπληκτικό και αρμονικό αποτέλεσμα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ (Ιαλυσός)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ (Ιαλυσός)

Κοίμηση της Θεοτόκου (Ιαλυσός)
Εντυπωσιακός ήταν και φέτος ο στολισμός του Επιταφίου, στην κεντρική εκκλησία της Ιαλυσού, ο οποίος αποτελείται από το κεντρικό μέρος (σώμα) και τους τρεις σταυρούς, οι οποίοι βρίσκονται στο επάνω μέρος.
Φέτος το στόλισμα των σταυρών ήταν δωρεά των οικογενειών Αικατερίνης Τούμπα, Χριστίνας Αλεξανδρή και Καθολικής Γιωργιού.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι παράδοση οι σταυροί αυτοί να γίνονται με έξοδα κάποιων οικογενειών που το επιθυμούν και οι οποίες είναι διαφορετικές κάθε χρόνο. Ο δε στολισμός τους ξεκινάει το πρωί της Μ. Πέμπτης και στη συνέχεια μεταφέρονται στην Εκκλησία, προκειμένου να τοποθετηθούν στις θέσεις τους και να ξεκινήσει η διακόσμηση του κυρίως σώματος του Επιταφίου.
Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκό σιμπίντιουμ, μωβ ορχιδέα, ροζ τριανταφυλλάκι και γυψόφυλλο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Ιαλυσός)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Ιαλυσός)

Κοίμηση της Θεοτόκου (Κρεμαστή)
Με λουλούδια στα εντυπωσιακά χρώματα του μωβ, του λευκού και του πράσινου, στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κρεμαστή, δίνοντας ένα επιβλητικό αποτέλεσμα. Όπως απαιτεί η παράδοση, τους τρεις σταυρούς τούς στολίζουν με δικά τους έξοδα διαφορετικές οικογένειες που φέτος ήταν των: Αθανάσιου Στάμου, Ιωάννη Καρδούλια και Κώστα Δράκου. Οι σταυροί αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης μεταφέρονται στην εκκλησία, όπου εκεί ολοκληρώνεται το στόλισμά τους και στη συνέχεια ενώνονται με τον «κορμό» του Επιταφίου.
Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν φέτος ήταν βιολέτες, αρμπαρόριζα και νερατζόφυλλα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Κρεμαστή)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Κρεμαστή)

Άγιος Νικόλαος (Παραδείσι)
Πανέμορφος ήταν και φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία Άγιος Νικόλαος στο Παραδείσι, ο οποίος στολίστηκε από το ανθοπωλείο “Aralia” με σιμπίντιουμ, λευκές ορχιδέες, λιλά αμάραντους, ροζέ σπάιντερ και φυλλώματα.

Άγιος Νικόλαος (Παστίδα)
Με κρίνους, μωβ τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο και πρασινάδα στολίστηκε φέτος ο Επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Παστίδα, δίνοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Παστίδα)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Παστίδα)

Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας
Με σημασία στη σημειολογία της ημέρας, στα λευκά και στα μωβ «ντύθηκε» ο Επιτάφιος στην Ιερά Μονή της Παραμυθίας.
Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα και ορχιδέες, καθώς και γυψόφυλλο, δίνοντας ένα λιτό αλλά όμορφο αποτέλεσμα.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Τα Εισόδια της Θεοτόκου (Μάσσαρι)
Τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, στο χωριό Μάσσαρι της Ρόδου, ο Επιτάφιος «ντύνεται» από τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής και φέτος στολίστηκε με διάφορα λουλούδια. Βασικό ήταν το γαρύφαλλο σε χρώμα λευκό και σε διάφορες αποχρώσεις. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν λευκό χρυσάνθεμο, λευκές και μοβ ορχιδέες στην καμάρα, πρασινάδα στην κορυφή και τα χαρακτηριστικά στεφάνια από ανθούς πορτοκαλιάς στον Σταυρό.
Τον Επιτάφιο στόλισαν μικροί και μεγάλοι του χωριού, άντρες και γυναίκες υπό την καθοδήγηση των Παπανικόλα Σταμάτη, Κατσουρού Τσαμπίκας & Μουδάτσου Ειρήνης που αναπληρώνουν τον αείμνηστο Βασίλειο Κουρζάκη.­

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Μάσσαρι)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Μάσσαρι)

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος