Κ. Σπανός: Ικανοποιητικά κινήθηκε το Πάσχα η τοπική αγορά

Κ. Σπανός: Ικανοποιητικά κινήθηκε το Πάσχα η τοπική αγορά

Κ. Σπανός: Ικανοποιητικά κινήθηκε το Πάσχα η τοπική αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 581 ΦΟΡΕΣ

Η αγορά της Ρόδου κινήθηκε αρκετά ικανοποιητικά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και μετά από αρκετό διάστημα μειωμένης κίνησης έχουμε τα πρώτα καλά δείγματα στα καταστήματά μας, όπως τόνισε χτες σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός.

Η μεγαλύτερη κίνηση, όπως είπε, σημειώθηκε στα τρόφιμα και τα ποτά, ενώ η αγορά στο τουριστικό κομμάτι της αλλά και η κεντρική αγορά κατέγραψαν μία αυξημένη κίνηση λόγω της παρουσίας των τουριστών.

Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι ότι η παρουσία τους γίνεται όλο και πιο έντονη και ιδιαίτερα οι πελάτες από το Ισραήλ ψωνίζουν από την αγορά της Ρόδου και αυτό δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν το προσεχές διάστημα στην αγορά, σύμφωνα με τον κ. Σπανό.

Αναφερόμενος στην κίνηση της αγοράς το Πάσχα δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής:
«Ειδικά η Παλιά Πόλη είχε μία πολύ καλή κίνηση, αλλά και η αγορά στο κέντρο. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση από την εισροή των τουριστών. Φέτος όλα δείχνουν ότι όλα θα πάνε καλά οπότε είμαστε και εμείς αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα.

Στην Ιαλυσό υπάρχει αρκετή κίνηση καθώς εκεί άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία και προς το Φαληράκι για τον ίδιο λόγο. Το επόμενο κομμάτι είναι προς τη νότια Ρόδο, Λίνδο, Πεύκους, Λαχανιά και Κιοτάρι όπου έχουν ανοίξει κάποιες μεγάλες μονάδες ενώ υπήρχαν και πακέτα προσφορών για τις μέρες του Πάσχα και έτσι υπήρξε και εκεί κίνηση.

Περιμένουμε μία καλή τουριστική χρονιά και είναι κάτι που πραγματικά το θέλουμε γιατί μετά από πολύ καιρό θα πρέπει να αυξηθεί και ο τζίρος και τα κέρδη των επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω».

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα
Σε ερώτηση για την επέκταση του ωαρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Ρόδου με σκοπό την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης απάντησε ότι το θέμα μετά την αλλαγή του νόμου έχει διευθετηθεί και πλέον τα καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

«Φέτος μετά την αλλαγή του νόμου η δικαιοδοσία της επέκτασης του ωραρίου έχει μεταφερθεί από την περιφέρεια στους δήμους. Σύμφωνα με το νόμο μετά από πρόταση του οικείου εμπορικού συλλόγου όπως κάναμε κάθε χρόνο προς την περιφέρεια σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους φέτος κάναμε μία πρόταση για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τη 12η νυχτερινή, στο δήμο.

Αυτή η απόφαση ήταν κρίσιμη για την αγορά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τουριστικά κομμάτια της μετά τις 9. Αν δεν υπήρχε αυτή η παράταση του ωραρίου, όποιος ήταν ανοιχτός μετά από αυτή την ώρα θα ήταν παράνομος με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους καταστηματάρχες και για τους υπαλλήλους.

Το θέμα λοιπόν τακτοποιήθηκε και η αγορά θα είναι ανοιχτή από 1 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 το βράδυ, ενώ για τις Κυριακές ισχύει το ίδιο καθεστώς αλλά στις ζώνες όπως αυτές περιγράφονται σε σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, δηλαδή δεν είναι ανοιχτά σε όλη την πόλη τα καταστήματα» δήλωσε ο κ. Σπανός και πρόσθεσε:

«Δεν έχουν αλλάξει πολλά, η συνεννόηση γίνεται με το δήμο και όχι με την περιφέρεια. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, κανένας δεν έχει φέρει αντίρρηση, είμαστε σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο για την επίλυση προβλημάτων που ίσως παρουσιαστούν και έχουμε μία συνεργασία τα τελευταία δέκα χρόνια άριστη. Όλοι έχουμε συμφέρον να λειτουργεί ομαλά η αγορά, και να υπάρχει εργασιακή ειρήνη».

Το παραεμπόριο
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στο παραεμπόριο καθώς από πέρσι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για να μπει μία τάξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε τα εξής: «Έχουμε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εμπορίου του δήμου Ροδίων, και απαντήθηκε η επιστολή που είχαμε στείλει. Έχουμε μία πλήρη εικόνα για το πού είναι οι θεσμοθετημένες θέσεις του στάσιμου και του πλανόδιου εμπορίου στη Ρόδο, πόσες είναι, πόσα τετραγωνικά πρέπει να καταλαμβάνουν και ποια είδη πρέπει πωλούνται.

Επίσης έχουμε κάνει μία αίτηση στο γραφείο προσόδων ώστε να μας ενημερώσουν για το ποιοι από αυτούς είναι ταμειακά εντάξει και από εκεί και πέρα θα ζητήσουμε από τη Διεύθυνση Εμπορίου του δήμου και τις ελεγκτικές αρχές την εφαρμογή αυτών που προβλέπει ο νόμος.
Περιμένουμε τις απαντήσεις για να έχουμε την πλήρη εικόνα και στη συνέχεια θα προβούμε στις ενέργειες που πρέπει».

Με αφορμή το θέμα αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει μία τάξη στην αγορά καθώς δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και πρόσθεσε λέγοντας τα εξής: «οι πληροφορίες μας λένε ότι το ίδιο πράγμα έχει κάνει και η αρχαιολογία προς τους μικροπωλητές που βρίσκονται στην πύλη Ντ’ Αμπουάζ.

Τους έχει στείλει έγγραφο με το οποίο τους καλεί να συμμορφωθούν και με τα τετραγωνικά και με τα προϊόντα που πρέπει να πουλάνε βάσει της άδειάς τους, αλλιώς η άδειά τους θα τεθεί υπό αίρεση.

Και αυτό είναι ένα θετικό βήμα, κάποια στιγμή πρέπει να μπει μία τάξη, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει ώστε να έχουμε ένα πιο ευπρεπές τουριστικό προϊόν και μία μεγαλύτερη ευπρέπεια και τάξη μέσα στην πόλη. Η πόλη μας θέλει συμμάζεμα, και από κάπου θα πρέπει να αρχίσουμε».

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου