Κορυφαίο επίπεδο και δυνατές παρτίδες στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι στη Ρόδο

Κορυφαίο επίπεδο και δυνατές παρτίδες στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι στη Ρόδο

Κορυφαίο επίπεδο και δυνατές παρτίδες στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1173 ΦΟΡΕΣ

Ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι του 2023, στο πλαίσιο του 4ου Σκακιστικού Φεστιβάλ Ρόδου, με κατάμεστες τις αίθουσες εκδηλώσεων – Jupiter & Salon de Roses - του ξενοδοχείου Rodos Palace.

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Σκακιστικού Συλλόγου Ρόδου «Ιππότης» με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).

Στην τελετή έναρξης το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου σε θέματα Αθλητισμού κ. Νίκος Νικολής, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης (ECU) κ. Θεόδωρος Τζορμπατζόγλου και ο κοσμήτορας Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Σεϊμένης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως η περιφέρεια θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό το τοπικού συλλόγου και των συντελεστών του, οι οποίοι με το μεράκι και την αγάπη τους έχουν εντάξει τη Ρόδο στον παγκόσμιο σκακιστικό χάρτη.

Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση επενδύει σε δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως οι σκακιστικές εκδηλώσεις, με σκοπό να προάγεται η δημιουργικότητα, η αγωνιστικότητα και η ευγενής άμιλλα στα παιδιά.

Επίσης, ο κ. Τζορμπατζόγλου υπογράμμισε πως η Ρόδος έχει μετατραπεί σε μόνιμο διοργανωτή – τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των παγκόσμιων διοργανώσεων – λόγω του υψηλού επιπέδου φιλοξενίας και των εξαιρετικών ξενοδοχειακών υποδομών.

Μικροί και μεγάλοι μαγεύτηκαν από τη σολίστ – βιολίστρια Leinda, η οποία έδωσε τον ρυθμό μέσα από κλασικές και σύγχρονες διασκευές.

Στο αγωνιστικό σκέλος, έχουμε 530 συμμετοχές από 53 χώρες με πάνω από 1500 επισκέπτες συνολικά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας πρωτοστατεί με 105 συμμετοχές, 60 από τις οποίες προέρχονται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μέσω της σκακιστικής πλατφόρμας chess24.com οι θεατές μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τις παρτίδες των πρώτων πέντε σκακιέρων κάθε κατηγορίας, ενώ φωτογραφικό υλικό καθώς και όλα τα νέα σχετικά με τη διοργάνωση αναρτώνται καθημερινώς στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων wscc2023.ippotis.com και τα στα κοινωνικά δίκτυα του συλλόγου, facebook.com/cc.ippotis, Instagram @rhodes_chess_events&Youtube @rhodes_chess_events.

Κατά τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομάδα γονέων και κηδεμόνων από την Ισλανδία, αφού έχει ένα ιδιαίτερο τελετουργικό... Κάθε φορά που τελειώνει κάποιο από τα παιδιά της αποστολής – σημειωτέον πως τα κορίτσια είναι περισσότερα από τα αγόρια (10 vs 3), τους περιμένουν χειροκροτώντας και επευφημώντας – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.

Στην κατηγορία U7, o αδιαβάθμητος Ισραηλινός Yoav Malkovich έχει καταφέρει το 2/2, κερδίζοντας τα Νο1 & 3 της αρχικής κατάταξης. Στην U11 o Καζάκος Mark Smirnov (1ος της αρχικής κατάταξης ΕLO 2061) έχασε από τον Καναδό Deshpande Sarthak σε ένα ισόπαλο φινάλε, στο οποίο παρέβλεψε τον βασικό κανόνα, να δραστηριοποιήσει τον Βασιλιά του.

*Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει όλη την παρτίδα εδώ: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-school-championship-u11-2023/2/1/1

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανοιχτή κατηγορία U9 δεν είχε ούτε μια ισοπαλία στον 2ο γύρο.

Άλλη μια… έκπληξη σημειώθηκε στις πρώτες σκακιέρες της κατηγορίας U15, όπου ο Καζάκος Inayat Bolat κέρδισε τον Καναδό FM Jonathan Han σε μια Najdorf βαριάντα της σικελικής άμυνας.

*Όλη η παρτίδα είναι αναρτημένη εδώ: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-school-championship-u15-2023/2/1/2

Στις κατηγορίες των κοριτσιών, τα πράγματα ήταν πιο σταθερά με τα πρώτα έλο να μην έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και τις «μάχες» να είναι πιο ισορροπημένες.

Αρκετοί παίκτες της ελληνικής αποστολής μάλιστα, έκαναν το 2/2. Στην κατηγορία O7 o Γρηγόρης Πανάρετος, στην Ο9 ο Γρηγόρης Ταμιωλάκης, στην Ο11 οι Φίλιππος Οικονομόπουλος, Γιάννης Κηρυττόπουλος, Ματθαίος-Κωνσταντίνος Καζάκης, στην Ο15 οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Νικόλας Πούπαλος, ενώ στα κορίτσια το απόλυτο διατηρεί η Ευαγγελία Σίσκου.

Νέα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει ή να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα wscc2023.ippotis.com, στο Facebook @cc.ippotis, στο Instagram @rhodes_chess_events και στο Youtube @rhodes_chess_events.

*Τέλος, οι διοργανωτές ευχαριστούν τους χορηγούς των αγώνων για τη στήριξη.

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”