Δραματική η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου

Δραματική η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου

Δραματική η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1447 ΦΟΡΕΣ

Ο προβληματισμός που υπάρχει στους πολίτες σχετικά με τη δραματική έλλειψη πάρκινγκ, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και η «ευταξία» που θα πρέπει να χαρακτηρίζει το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο στην πόλη της Ρόδου, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως και η αδυναμία διενέργειας ελέγχων μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Καταρχάς, αφορμή για τη συζήτηση σχετικά με το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης και πέριξ αυτού με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης, ειδικά το καλοκαίρι, αποτέλεσε το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη για την παραχώρηση θέσεων στάσης/στάθμευσης κατ’ εφαρμογή σχετικών κανονιστικών αποφάσεων του 2018, με καταβολή τέλους κοινόχρηστου χώρου.
Όπως εξήγησε η αρμόδια υπηρεσιακός των Τεχνικών Υπηρεσιών, πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνεται κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της σεζόν, με τις επιχειρήσεις rent a car, rent a moto, ξενοδοχεία, καταλύματα αλλά και φαρμακεία να αιτούνται θέσεις.


Από τις απανωτές ερωτήσεις και τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής, εκείνο που αναδείχθηκε είναι η αδυναμία της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου να διενεργήσει ελέγχους για όσους παραβαίνουν την άδειά τους, από τη στιγμή που δεν διαθέτει προσωπικό και δεν υπάρχει η δημοτική αστυνομία που ήταν επιφορτισμένη με αυτό τον ρόλο. Όπως είπε μάλιστα η υπηρεσιακός, η μοναδική απόφαση που μπορούσαν να πάρουν ήταν για μείωση των θέσεων που παραχωρούνται. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΔΟΠΑΡ και της ΔΕΡΜΑΕ κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, ο οποίος εξέφρασε την απορία γιατί πρέπει να έχουν αυτοκίνητο έξω από την επιχείρησή τους και είπε ότι «τα rent a car αυτή τη στιγμή έχουν καλύψει το 30% των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις για να παρκάρουν οι πολίτες. Ο κ. Κολιάδης ανέφερε, ακόμη, ως αρνητικό παράδειγμα την κατάσταση που δημιουργείται με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, έξω από το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου.

«Όλη η Ρόδος είναι ένα κακόγουστο πάρκινγκ!», είπε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Θανάσης Στάμος. Να πάει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινε το μέλος της ελάσσονος μειοψηφίας στην Επιτροπή, κ. Δημήτρης Ιωσήφ.


Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, σντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανος Δράκος, ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις αυτές είναι με βάση τις κανονιστικές αποφάσεις του 2018 και η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτή την απόφαση», τόνισε προς όλους ο αντιδήμαρχος και είπε:

«Το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν στο νησί της Ρόδου, είναι ένα θέμα ο οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί», και θύμισε ότι είχαν κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τις φορτοεκφορτώσεις στο κέντρο και είχαν πει ότι δεν μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας η φορτοεκφόρτωση γιατί ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένο με το κυκλοφοριακό το κέντρο της Ρόδου. Πρέπει να γίνει μία καινούργια μελέτη, ανάλογα με τις ανάγκες και το φόρτο του κέντρου και να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΠΖ.

Για το στάσιμο υπαίθριο εμπόριο
Αναβλήθηκε τελικά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η λήψη απόφασης επί της εισήγησης της δημοτικής κοινότητας Ρόδου που αφορά στον καθορισμό των θέσεων και δραστηριοτήτων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για μικροπωλητές , παραγωγούς και καλλιτέχνες.


Όπως είπε η πρόεδρος της κοινότητας κα Μάνθα Ζιώγου, πρόκειται για επικαιροποίηση και τροποποίηση της απόφασης του 2018. Αφού είχαν συνάντηση με τους υπηρεσιακούς της Υπηρεσίας εμπορίου, επειδή έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, ουσιαστικά άφησαν ίδιες τις θέσεις, κάνοντας μόνο ελάχιστες προσθήκες. Η ίδια, πάντως, έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα με τους μικροπωλητές, ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία που «η κατάσταση ξεφεύγει» ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και φαινόμενα κλοπής νερού και ρεύματος ενώ δεν υπάρχει έλεγχος στα προϊόντα που πωλούνται.

Παράλληλα-συνέχισε-σε ορισμένα σημεία δημιουργείται άσχημη εικόνα και τόνισε και εκείνη ότι είναι απαραίτητη η δημοτική αστυνομία για να διενεργούνται έλεγχοι. Μάλιστα, θύμισε ότι από τα πρώτα έγγραφα που κατέθεσαν ήταν το αίτημα για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και δεν παρέλειψε να πει ακόμη ότι δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στα καταστήματα.

Διάφορα ευτράπελα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη δραστηριότητα μικροπωλητών, με καταστρατήγηση της άδειάς τους, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στάμος ο οποίος έκανε λόγο για «γκέτο». Τελικά, ελήφθη απόφαση να έρθει για έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο