Εικόνες ντροπής προκαλούν οι τουαλέτες στη Φιλέρημο

Εικόνες ντροπής προκαλούν οι τουαλέτες στη Φιλέρημο

Εικόνες ντροπής προκαλούν οι τουαλέτες στη Φιλέρημο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1033 ΦΟΡΕΣ

Ντροπή και αγανάκτηση προκαλούν οι εικόνες από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τουαλέτες στον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες που τον επισκέπτονται.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Κατερίνα Γκόγκου, μιλά από μόνη της και είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που επικρατεί.

Η εικόνα προέρχεται από τις παλιές τουαλέτες των μοναχών που βρίσκονται σε χώρο του μοναστηριού εντός του αρχαιολογικού χώρου, και ανοίχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων τουαλετών έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Οι παλιές τουαλέτες ξηλώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι σε δύο μήνες θα είχαν κατασκευαστεί οι καινούριες, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να έχουν ανοιχτεί από την αρχαιολογική υπηρεσία οι παλιές τουαλέτες στο μοναστήρι.

Όπως ήταν φυσικό, οι ανάγκες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από τέτοιες ξεπερασμένες και ακατάλληλες υποδομές με αποτέλεσμα τις εικόνες ντροπής που σημειώθηκαν.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο ακόμα και αν δεν επιθυμούν να μπουν σε αυτόν αναγκάζονται να πληρώσουν το εισιτήριο των 6 ευρώ για να μπορέσουν να πάνε στην τουαλέτα που βρίσκεται μέσα σε αυτόν και όταν φτάνουν αντικρίζουν τέτοιες εικόνες ντροπής.

Όπως αναφέρουν οι ξεναγοί που είναι οι πρώτοι δέκτες των παραπόνων από τους τουρίστες, όταν οι άνθρωποι μετά από πολύωρη αναμονή λόγω της ουράς που σχηματίζεται φτάνουν στις τουαλέτες και διαπιστώνουν την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, φεύγουν αγανακτισμένοι και κατευθύνονται αναγκαστικά στους γύρω… θάμνους για τις ανάγκες τους και μάλιστα οι ξεναγοί κρατούν… τσίλιες!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρνούνται να τις χρησιμοποιήσουν γιατί φοβούνται τη μόλυνση και τις μεταδοτικές ασθένειες.

Θέτουν λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν τοποθετούνται χημικές τουαλέτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες έκτασης 70 τ.μ. εφόσον δεν έχει γίνει αυτό εγκαίρως αλλά η αρχαιολογική υπηρεσία αδιαφορεί για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση;

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει φτάσει μέχρι την υπουργό Πολιτισμού, ενώ η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία αναζητά λύσεις έστω και τώρα ακόμα και με την επιστράτευση συνεργείων καθαριότητας.

Σήμερα λειτουργούν στη Φιλέρημο συνολικά τέσσερις τέτοιες τουαλέτες, μία για τους άνδρες, δύο για τις γυναίκες και μία για το προσωπικό, αλλά οι ανάγκες δεν καλύπτονται γιατί είναι ακατάλληλες και ο χρόνος της αναμονής μεγάλος.

Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό μίας ξενάγησης και ο χρόνος που παραμένουν εκεί οι τουρίστες είναι περίπου μία ώρα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να κάνουν χρήση των τουαλετών και να πρέπει να φύγουν καταφεύγοντας στο δάσος!

Όπως είχε γράψει πρόσφατα η «Ροδιακή» στον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης με σκοπό την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το έργο που ξεκίνησε στο τέλος του 2018 είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε και κλείνει το πρόγραμμα ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει και η παραλαβή του.

Ο εργασίες προέβλεπαν την κατεδάφιση των παλιών τουαλετών και την κατασκευή νέων σύγχρονων που θα δέχονται και άτομα με αναπηρίες, όμως φαίνεται ότι οι εργασίες καθυστέρησαν πολύ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες τουαλέτες θα παραδοθούν το Μάιο, αλλά το ερώτημα είναι μέχρι τότε με την ολοένα και μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες;

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»