Εκλογές για την ανάδειξη προέδρων θα γίνουν στη δημοτική ενότητα Ρόδου και στην κοινότητα Φανών

Εκλογές για την ανάδειξη προέδρων θα γίνουν στη δημοτική ενότητα Ρόδου και στην κοινότητα Φανών

Εκλογές για την ανάδειξη προέδρων θα γίνουν στη δημοτική ενότητα Ρόδου και στην κοινότητα Φανών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1955 ΦΟΡΕΣ

Μετά την τροποποίηση του νόμου που έγινε

Κάλπες εντός των συμβούλων της δημοτικής ενότητας Ρόδου αλλά και των μελών του κοινοτικού συμβουλίου Φανών, θα στηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αναδειχθούν οι πρόεδροι των συμβουλίων όπως ορίζονται από την τροποποίηση του σχετικού νόμου, μετά δηλαδή από ψηφοφορία μεταξύ των μελών.

Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλεγόταν, με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, με τη διαδικασία που προέβλεπε η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου.

Μετά όμως τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 ψηφίστηκε ο ν. 4623/2019 (Α’134/9.8.2019) με το άρθρο 5 παράγραφος 9 περίπτωση α’ του οποίου τροποποιήθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010, όπως ίσχυε τότε, η οποία επίσης τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 10 του ν. 4625/2019 και ορίστηκε ότι πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του και σε περίπτωση ισοψηφίας, αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Όπως είχε επισημάνει πριν από μερικές μέρες ο έγκριτος νομικός της περιοχής μας κος Δημήτρης Σαλαμαστράκης, στις συνεδριάσεις που θα γίνουν προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε ένα από τα μέλη του συμβουλίου ή σε έναν από τους υπαλλήλους του δήμου.

Κατά τη συνεδρίαση, οι σύμβουλοι, με μυστική ψηφοφορία, επιλέγουν για το αξίωμα του πρόεδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, το σύμβουλο της προτίμησής τους, ανάμεσα στον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του πρώτου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού και τον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του δεύτερου συνδυασμού. Κάθε μέλος του συμβουλίου έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο.

Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, αν δε κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρών κατά τη συνεδρίαση, μόνο για το σχηματισμό της απαρτίας, τόσο όμως η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων.

Αν μετά από τρεις (3) ψηφοφορίες οι υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ τους. Για την όλη διαδικασία συντάσσονται πρακτικά, τα οποία διαβιβάζονται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη διενέργεια της εκλογής στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από προσφυγή δημότη ενώπιόν του, η οποία ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της εκλογής, αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο αφότου παρέλαβε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.

Στις Φάνες οι εκλογές μεταξύ των μελών θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη 27 Απριλίου σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αντίστοιχη διαδικασία θα γίνει επίσης και στη δημοτική ενότητα Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη