Αρκετά περιστατικά πυρκαγιών σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες

Αρκετά περιστατικά πυρκαγιών σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες

Αρκετά περιστατικά πυρκαγιών σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 911 ΦΟΡΕΣ

Αυξημένα είναι τα περιστατικά πυρκαγιών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας και οι οποίες προκαλούνται από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (ξερά χόρτα κ.α.), για αυτό και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου εκδόθηκε ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό, ότι ήδη «τηρούνται περιπολίες προς διαπίστωση της λήψης και τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων, με επιβολή- σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, των διοικητικών προστίμων». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι από προχθές (20 Απριλίου 2023) απαγορεύεται η χρήση πυρός στο νομό μας και οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώσουν τα αντίστοιχα «τσουχτερά» πρόστιμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση αυτή λήφθηκε και ισχύει νωρίτερα από άλλες χρονιές, εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων που είχαμε φέτος γενικότερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Ως εκ τούτου και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (άνεμοι, ξηρασία κ.α.) είναι πιθανή η πρόκληση πυρκαγιάς ακόμη και αν η καύση είναι ελεγχόμενη και έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, από τις 20 Απριλίου απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών – κλαδεμάτων κ.α. σε όλο το νομό Δωδεκανήσου και ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή νωρίτερα η αντιπυρική περίοδος για την περιοχή μας. Αναλυτικά, η νεότερη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου, αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της από 18 Απριλίου Ανακοίνωσης, αναφορικά με τη μεταξύ άλλων απαγόρευση χρήσης πυρός στα Δωδεκάνησα από τις 20 Απριλίου 2023 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β΄ 1923/2021), η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, γνωρίζει τα εξής:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως λόγω καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών και κατά συνέπεια, εφιστούμε την προσοχή των πολιτών προκειμένου να λαμβάνονται και τηρούνται τα μέτρα της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Ήδη πραγματοποιούνται περιπολίες προς διαπίστωση της λήψης και τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων, με επιβολή- σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, των διοικητικών προστίμων της υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας» (ΦΕΚ Β΄ 2233/2020), για παραβάσεις της υπ’ αρ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Επίσης, στις 19 Απριλίου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 2549, η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αρ. 20/2023 αναφορικά με τον «Καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την παρ.1 άρθρο 4 της ανωτέρω Διάταξης, οι υπόχρεοι, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής αυτής και να συντηρούν τον καθαρισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Συνημμένα κοινοποιούνται η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αρ. 20/2023 (ΦΕΚ Β΄ 2549) και η υπ’ αριθ. 512 Φ.702.15/6 Απριλίου 2023 Απόφαση Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης (ΦΕΚ Β΄ 2341). Ο Διοικητής Μιχαήλ Γ Κρασσάς Αρχιπύραρχος»

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων