Δύο Σύριοι θα δικαστούν για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία

Δύο Σύριοι θα δικαστούν για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία

Δύο Σύριοι θα δικαστούν για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα δικαστούν τον επόμενο μήνα, δύο αλλοδαποί Συριακής καταγωγής που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην περιοχή μας, τους οποίους μάλιστα τα μέλη της «οργάνωσης» διευκόλυναν να εισέλθουν στη χώρα μας αλλά και να βρουν χώρο «φιλοξενίας» τους στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο 36χρονους από τη Συρία, οι οποίοι συνελήφθηκαν πριν από ένα χρόνο (τον Απρίλιο του 2022), και έκτοτε βρίσκονται στη φυλακή, καθώς έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά (5 Απριλίου 2022) για αυτή την υπόθεση είχαν συλληφθεί τέσσερις αλλοδαποί, οι δύο 36χρονοι από τη Συρία, ένας 54χρονος από το Λίβανο και ένας 33χρονος Αιγύπτιος οι οποίοι μετά τις απολογίες τους στις 9 Απριλίου 2022 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Πέντε ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 10 Απριλίου 2022 ακολούθησαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ίδια υπόθεση οι συλλήψεις ενός 22χρονου από την Παλαιστίνη, ενός 38χρονου από τη Συρία, μαζί με έναν 40χρονο Σύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεση τους οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου οι οποίοι στις 5 Απριλίου 2022 προσήγαγαν τέσσερις αλλοδαπούς (από τρίτες χώρες) οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν λάβει τη «βοήθεια» των συλληφθέντων. Πιο αναλυτικά, ο 54χρονος από το Λίβανο φέρεται ως το άτομο που τους βρήκε κατάλυμα (safe house) έναντι αμοιβής και σε συνεννόηση με άλλο διακινητή που βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο 36χρονος από τη Συρία φέρεται ως ο άνθρωπος που παρέλαβε από το Φαληράκι και από το σημείο όπου κρυβονταν οι τέσσερις αλλοδαποί, ενώ ο 33χρονος Αιγύπτιος ήταν αυτός που με το αυτοκίνητο του τους μετέφερε από το Φαληράκι στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Σε έρευνα που έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού, στα σπίτια των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες στο σπίτι του 33χρονου Αιγύπτιου και ειδικότερα, δύο συσκευασίες με συνολικά δύο γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ στο σπίτι του δεύτερου 36χρονου Σύριου, ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα έμβασμα. Επίσης κατασχέθηκαν και όσα κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων. Για τους τέσσερις αλλοδαπούς συλληφθέντες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, οδηγήθηκαν ενώπιον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, όπου και άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για : Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση, μεταφορά διευκόλυνση μεταφοράς, εξασφάλιση καταλύματος πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, παραλαβή από εσωτερικό σημείο πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και κατοχή ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση.

Οι έρευνες όμως για την ίδια υπόθεση, όπως αναφέρεται και σε επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος συνεχίστηκαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου /Γρ. Ασφαλείας – ΠΟΔΙΝ και με τη συνδρομή στελεχών της ΔΑΠΘΑΣ και Ε.Υ.Π. στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκε και συνελήφθη 38χρόνος υπήκοος Συρίας, ο ρόλος του οποίου ήταν να προμηθεύεται πλαστά – κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα από εργαστήρια που βρίσκονται στην περιοχή των Αθηνών, να τα μεταφέρει στη Ρόδο ώστε να τα παραδώσει σε συνεργάτη του και εν συνεχεία στους Π.Ε.Π., με σκοπό την έξοδο τους από το νησί. Βάσει της διενεργηθείσας προανάκρισης και στα πλαίσια του αυτοφώρου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ένας 22χρόνος υπήκοος Παλαιστίνης και ένας 40χρονος υπήκοος Συρίας.

Ο 40χρόνος Σύριος συνεργάζεται με τον 36χρόνο Σύριο, ηγετικό στέλεχος της προαναφερθείσας Εγκληματικής Οργάνωσης, συντονίζοντας την επιλογή – αγορά των πλαστών – κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των Π.Ε.Π. και την μεταφορά αυτών από την Αθήνα στη Ρόδο.

Ο ανωτέρω 40χρόνος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο 2021 από την Λιμενική Αρχή Ρόδου, για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση διακίνησης μεταναστών. Η δίκη και οι ποινές Μετά την προφυλάκιση τους, ο 53χρονος από το Λίβανο, ο 38χρονος από τη Συρία και ο 22χρονος από την Παλαιστίνη, συνηγόρου τους κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη κίνησαν τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης.

Έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 2022 το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου επικυρώνοντας τα πρακτικά, επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών (εκτιτέα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα οχτώ) στον 54χρονο από το Λίβανο και συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον καθένα από τους άλλους δύο αλλοδαπούς, με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Διαβάστε ακόμη

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών