Επίσκεψη Erasmus του 18ου Δημοτικού Σχολείου στην Κωνσταντινούπολη

Επίσκεψη Erasmus του 18ου Δημοτικού Σχολείου στην Κωνσταντινούπολη

Επίσκεψη Erasmus του 18ου Δημοτικού Σχολείου στην Κωνσταντινούπολη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4785 ΦΟΡΕΣ

Από το 18ο Δημοτικό Σχολείο εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μικρής κλίμακας Erasmus+ KA210 “The roots of our identities and values” («Οι Ρίζες των Ταυτοτήτων και των Αξιών μας (Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά)», πραγματοποίησε την τρίτη διακρατική συνάντηση με τίτλο “LTTA2-RETURNING TO TRADITIONS” («Επιστροφή στις παραδόσεις»), από τις 26 – 30 Μαρτίου 2023. Στη μετακίνηση αυτή πήραν μέρος τρεις εκπαιδευτικοί και τρία παιδιά, από την Ε΄ τάξη.

Επίσης, συνόδευσαν και τρεις γονείς μαθητών που συμμετείχαν, με δική τους επιλογή και έξοδα. Το σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν το ENVER CELIK ILKOKULU στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Οι εντυπώσεις μας είναι εξαιρετικές, τόσο όσον αφορά στη φιλοξενία, όσο και σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς (το θέμα του προγράμματος) και εκπαιδευτικής πολιτικής της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα περιελάβανε:
• Δευτέρα, 27-3-2023: Θερμότατο καλωσόρισμα στην αυλή του σχολείου των αποστολών Ελλάδας και Ιταλίας. Παρουσιάστηκαν εθνικά εμβατήρια από φιλαρμονική. Θερμό και εγκάρδιο καλωσόρισμα από όλο το προσωπικό του σχολείου και τα παιδιά. Έγινε βιντεοπροβολή των αξιοθέατων και της Τουρκίας. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από παιδάκια του σχολείου, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Παιδιά του σχολείου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια του τόπου τους. Ξενάγηση σε τάξεις του σχολείου. Γεύμα στο σχολείο με φαγητά που έφτιαξαν γονείς του σχολείου. Κατόπιν επίσκεψη σε εραστήρια κατασκευής μεταξωτών χαλιών, κεραμικών ζωγραφικής, υαλοκατασκευών και τέλος, εργαστήρι της τέχνης EBRU, δηλαδή ζωγραφικής στο νερό. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε ένα εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε μαζί ευχάριστες ώρες.

• Τρίτη, 28-3-2023: Παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακών τούρκικων φαγητών (ντολμαδάκια και μαντί)., φορώντας σκούφο, γάντια και ποδιά. Επίσης, παρακολουθήσαμε (και συμμετείχαμε) αναπαράσταση τούρκικου γάμου, με πρωταγωνιστές παιδιά του σχολείου. Τέλος, παιδιά μικρής τάξης μας έπαιξαν φλάουτο, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους. Μετά τα εργαστήρια, μας παρέθεσαν μεσημεριανό φαγητό με ντολμαδάκια και μαντί που είχαν φτιάξει μαμάδες του σχολείου. Μετά το γεύμα, επιβιβαστήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία) σε λεωφορείο για να πάμε στο Βόσπορο, που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Πόλης, ενώ το σχολείο βρίσκεται στη ασιατική πλευρά. Μπήκαμε στο καραβάκι και κάναμε την «κρουαζιέρα» στο Βόσπορο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

• Τετάρτη, 29-3-2023: Περιήγηση σε αξιοθέατα του ευρωπαϊκού κομματιού της Πόλης (PENINSULA). Επίσκεψη στο παλάτι Τοπκαπί (Topkapi), στη βυζαντινή Βασιλική Κινστέρνα (Yerebatan Cistern) δηλαδή το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, στον Ιππόδρομο και στην Αγιά Σοφιά. Η ξενάγηση έγινε από επαγγελματία ξεναγό, στα Αγγλικά. Μετά την ξενάγηση, φάγαμε όλοι σε εστιατόριο της περιοχής. Στις 5 μ.μ. αναχωρήσαμε για την ασιατική πλευρά. Το σχολείο παρέθεσε επίσημο δείπνο και έγινε η απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής, καθώς και αναμνηστικών δώρων απ’ το σχολείο υποδοχής σε όλους του εταίρους.

Πέμπτη, 30-3-2023: Αναχώρηση στις 15:50 (τοπική ώρα) με την πτήση A3993 της Αegean Airlines από το διεθνή αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τον αερολιμένα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της Αθήνας. 18:35 μ.μ. αναχώρηση από τον αερολιμένα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της Αθήνας με προορισμό τον αερολιμένα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου - Άφιξη στη Ρόδο στις 19:30 μ.μ.

Οι εντυπώσεις μας:
• Εξαιρετική ευγένεια εκπαιδευτικών και λοιπών συμμετεχόντων
• Πολλές αίθουσες για εργαστήρια, πχ. Μουσικής, Εικαστικών, Χημείας.
• Εστιατόριο εντός του σχολείου
• Διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις αίθουσες.
• Θυρωρείο με θυρωρό στα σχολεία
• Γραμματέας σχολείου
• Πεντακάθαρη πόλη

Το σχολείο μας συγχαίρει τα τρία παιδιά που συμμετείχαν στη μετακίνηση αυτή, για την άψογη συμπεριφορά τους και για την άψογη εικόνα που μετέφεραν, τόσο για το σχολείο μας, όσο και για τη χώρα μας, γενικότερα.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις μαμάδες των παιδιών, οι οποίες με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα, προσφέρθηκαν να μας συνοδεύσουν και ήταν πολύτιμοι αρωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου