Οικοτροφείο στον Αρχάγγελο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οικοτροφείο στον Αρχάγγελο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οικοτροφείο στον Αρχάγγελο για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 15258 ΦΟΡΕΣ

Ρεπορτάζ
Ελευθερία Πελλού
pelloue@rodiaki.gr

Μία ακόμη δομή της Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Πανάκεια», ξεκινάει τη λειτουργία της στο νησί μας, βοηθώντας ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ, αλλά και τις οικογένειες αυτών.

Πρόκειται για το Οικοτροφείο της Πανάκεια «Παναγιά η Κυρά», το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις 2 Μαΐου 2023 και θα μπορεί να φιλοξενήσει εκεί έως και 25 ασθενείς.
Μία δομή πλήρως εξοπλισμένη και διαμορφωμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να δίνονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.


Το συγκεκριμένο Οικοτροφείο βρίσκεται στον Αρχάγγελο της Ρόδου, σε μία περιοχή όπου η φύση πρωταγωνιστεί, στοιχείο που βοηθάει τους φιλοξενούμενους. Στη δομή υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και 25 ωφελούμενων σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, ακόμη δε και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το κάθε δωμάτιο έχει το δικό του wc αλλά και μπαλκόνι, ενώ υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι όπως σαλόνι κ.α.
Ακόμη και η βεράντα αλλά και ο κήπος του κτίσματος έχει διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης ασθενοφόρου πολύ κοντά στην είσοδο, ενώ ειδική ράμπα βοηθάει στην κίνηση και μετακίνηση των ασθενών.


Έχει προβλεφθεί ακόμη και η λειτουργία συστήματος πυρανίχνευσης αλλά και σύνδεσης των δωματίων των ωφελούμενων με την ρεσεψιόν, για οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί.


Όπως μας εξήγησε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο επικεφαλής και ιδρυτής της «Πανάκεια» Δρ. Αναστάσιος Πλατής, «πρόκειται για ένα πρότυπο φορέα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας όχι μόνο για το νησί της Ρόδου αλλά για ολόκληρο το νομό Δωδεκανήσου, και αποτελεί τη συνέχεια άλλων δομών που ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια, όπως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια «Αρσινόη» και το Ιατρείο Μνήμης».


Στο Οικοτροφείο της Πανάκεια μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 25 άτομα τα οποία βρίσκονται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο του Αλτσχάιμερ, δηλαδή ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους οικείους του.


«Δημιουργήσαμε αυτή τη δομή γιατί είναι ένα κομμάτι που θέλουμε να βοηθήσουμε έως το τέλος» δήλωσε ο Δρ Πλατής προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας. Έτσι στη συγκεκριμένη δομή θα εργάζονται 12 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, 7 άτομα γενικών καθηκόντων, ψυχολόγος, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός, γυμναστής για εκείνους που μπορούν ή χρειάζεται να κάνουν κάποια άσκηση.

 


Υπενθυμίζεται πως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια «Αρσινόη» δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό να προσεγγίζει θέματα του νου γενικότερα και της λειτουργίας της μνήμης ειδικότερα.


Συγκεκριμένα λειτουργεί το Ιατρείο Μνήμης όπου άτομα άνω των 60 ετών μπορούν να μεταβούν εκεί και να κάνουν μία νευροψυχολογική εκτίμηση και αξιολόγηση, να δουν δηλαδή, πού βρίσκονται οι γνωστικές τους λειτουργίες, αν ξεχνούν ή όχι, αν είναι στα όρια του φυσιολογικού.


Σε περίπτωση που αξιολογηθεί ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό και ότι ο ασθενής ξεχνάει, δηλαδή δεν εντάσσονται οι γνωστικές τους λειτουργίες σε αυτό που αναμένεται για την ηλικία τους και τα έτη εκπαίδευσής τους, τότε γίνεται παραπομπή σε νευρολόγο και εκείνος κάνει τη γενική εκτίμηση και γίνεται διάγνωση αν πρόκειται για μία ήπια διαταραχή ή κάτι σοβαρότερο.

Αν η απώλεια μνήμης προέρχεται από άγχος, αν είναι θέμα διάθεσης και στη συνέχεια γίνονται είτε ομαδικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, είτε ατομικές συνεδρίες.


Επίσης, στην «Πανάκεια» υπάρχουν ομάδες για τους φροντιστές όπου ενημερώνονται για το τι ακριβώς ονομάζεται άνοια, τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, τι θα περιμένουν για τον ασθενή, και φυσικά λαμβάνουν βοήθεια στο να αποφορτιστούν οι ίδιοι συναισθηματικά.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη