Εκστρατεία ενίσχυσης από την κοινότητα Σαλάκου για το ρολόι στο διατηρητέο κτήριο στην πλατεία

Εκστρατεία ενίσχυσης από την κοινότητα Σαλάκου για το ρολόι στο διατηρητέο κτήριο στην πλατεία

Εκστρατεία ενίσχυσης από την κοινότητα Σαλάκου για το ρολόι στο διατηρητέο κτήριο στην πλατεία

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1174 ΦΟΡΕΣ

Αποτελούσε γενική απαίτηση των κατοίκων της Σαλάκου να τοποθετηθεί και πάλι το ρολόι που στόλιζε, αρκετές δεκαετίες πριν, το διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του χωριού, και η κοινότητα ξεκίνησε μία εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης του σκοπού για να ικανοποιήσει το αίτημά τους!

Πρόκειται για το πανέμορφο κτήριο-σήμα κατατεθέν (σ.σ. μαζί με το σιντριβάνι βέβαια) στην πλατεία της Σαλάκου, στην είσοδο του χωριού δηλαδή, στο οποίο στεγάζονται, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «το Σπήλαιο» και η βιβλιοθήκη «Φώτης Βαρέλης», παραδίπλα η ΕΘΟΜΑΚ, ενώ στο ισόγειο και στον πάνω όροφο στεγάζεται ο Αστυνομικός Σταθμός.

Είναι γνωστή η αγάπη των Σαλακενών για το γραφικό χωριό τους και εδώ και καιρό, πριν από την πανδημία, ζήτησαν να τοποθετηθεί ξανά το ρολόι στο κτήριο το οποίο είναι διατηρητέο της ιταλικής περιόδου.

Το αίτημά τους αυτό αφουγκράστηκε η κοινότητα και αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία ξεκινώντας μια εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό για να αγοραστεί το ρολόι. Το κόστος του υπολογίζεται γύρω στα 3.000-3.500 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά και η εγκατάσταση του ρολογιού θα γίνει σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία είναι και αρμόδια για το κτήριο.

Όπως λέει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Στέργος Αγγουράς, το ρολόι αυτό που βρισκόταν ψηλά στο κτήριο στην «καρδιά» του χωριού, αφαιρέθηκε πριν από πενήντα και πλέον χρόνια για να συντηρηθεί και έκτοτε… αναζητείται.

Μετά την απαίτηση των κατοίκων, λοιπόν, η κοινότητα ξεκίνησε την προσπάθεια και ήδη έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό αφού ο Πολιτιστικός Σύλλογος συνέδραμε με 500 ευρώ ενώ σημαντική ήταν και η ενίσχυση από τον Σαλακενό επιχειρηματία κ. Γιώργο Μαρινάκη που προσέφερε 1.000 ευρώ.

Βέβαια, εκτός από τη συγκέντρωση του ποσού, η τοποθέτηση του ρολογιού δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, αφού ενδέχεται το ρολόι να μην υπάρχει στη Ρόδο και να χρειαστεί να έρθει από την Αθήνα, πάντα σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Το ρολόι στο κτήριο πολλές δεκαετίες πριν...
Το ρολόι στο κτήριο πολλές δεκαετίες πριν...

Το κτήριο και η βιβλιοθήκη
Εκτός, όμως, από το ρολόι, εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανακαίνιση του κτηρίου αυτού που χρονολογείται γύρω στο 1926 με 1930. Είχε γίνει μία μερική ανακαίνισή του τη δεκαετία 1990-2000 και έκτοτε έχουν γίνει μόνο μικροσυντηρήσεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 60 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ και έχει περιληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης ενώ και η μελέτη είναι έτοιμη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει στη δημοπράτησή του.

Στα σχέδιά τους, όμως, είναι και η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του Φώτη Βαρέλη, αυτού του θησαυρού που άφησε στο χωριό του ο αείμνηστος δάσκαλος της Ρόδου.
Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Αγγουράς, ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, που έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Φώτη Βαρέλη, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό και όταν επισκέφθηκε τη Σάλακο, ήταν θετικός στο να γίνει η ψηφιοποίησή του από τον δήμο.

Το διατηρητέο κτήριο σήμερα, χωρίς το ρολόι
Το διατηρητέο κτήριο σήμερα, χωρίς το ρολόι

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη