Γ. Καμπούρης: Tο 2024 θα επαναλειτουργήσει η δημοτική αστυνομία στο νησί μας (Βίντεο)

Γ. Καμπούρης: Tο 2024 θα επαναλειτουργήσει η δημοτική αστυνομία στο νησί μας (Βίντεο)

Γ. Καμπούρης: Tο 2024 θα επαναλειτουργήσει η δημοτική αστυνομία στο νησί μας (Βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1187 ΦΟΡΕΣ

«Η επόμενη μέρα της δημοτικής αστυνομίας θα είναι διαφορετική», διαβεβαίωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών, κ. Γιάννης Καμπούρης, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στόχος τους είναι με την έναρξη της σεζόν του 2024 να επαναλειτουργήσει αυτή η νευραλγική υπηρεσία για τον δήμο της Ρόδου.

Μετά την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, κατά την τελευταία του συνεδρίαση για επανασύσταση της διεύθυνσης δημοτικής αστυνομίας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε χθες, πώς ακριβώς σχεδιάζεται η λειτουργία της και ποια είναι τα επόμενα βήματα για να γίνει αυτό.

Όπως είπε, λοιπόν, μετά το πέρας της περιόδου επιβολής περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, την περίοδο 2020-2021, δημοσιοποιήθηκε η βούληση του υπουργείου Εσωτερικών για επανακαθορισμό του πεδίου αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας και στις 14 Δεκεμβρίου του 2022 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος που επιτρέπει την επανασύστασή της. Όπως είπε ο κ. Καμπούρης, ο ίδιος μαζί με τον δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, επεξεργάζονταν εδώ και καιρό την εισήγηση αυτή που εγκρίθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, λοιπόν ο νόμος, δήμοι άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων, δικαιούνται 62 νέες προσλήψεις που το κόστος μισθοδοσίας τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο όρο των τακτικών εσόδων του δήμου για τα έτη 2021-2022, κάτι που δεν συμβαίνει.

Η εισήγηση του αντιδημάρχου που εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. και από την εκτελεστική επιτροπή), θα σταλεί στην αποκεντρωμένη για να βγει το ΦΕΚ και μόλις γίνει αυτό, θα προχωρήσουν στην τυπική διαδικασία στο ΥΠΕΣ όπου ο δήμος θα καταθέσει αίτηση για τις νέες θέσεις.

 

Φώτο αρχείου
Φώτο αρχείου


Τότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσει η διαδικασία των προσλήψεων με τον ίδιο να εκτιμά ότι… δεν θα είναι μακρύς ο δρόμος για να λειτουργήσει η υπηρεσία. Λόγω των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, όμως, που ως γνωστόν υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων, ελπίζει η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους.

Θα εξαρτηθεί, λοιπόν, από το πόσο γρήγορα θα βγει το ΦΕΚ για να υποβάλουν την αίτηση στο ΥΠΕΣ, έτσι ώστε με την έγκρισή του να ξεκινήσει η αξιολόγηση των υποψηφίων.

Έτσι, ο στόχος είναι η υπηρεσία να λειτουργήσει ξανά από τις αρχές της σεζόν του 2024.

Όπως έγραψε η «Ροδιακή», από τις 62 θέσεις, οι 25 θα είναι ΠΕ, 25 ΤΕ και 12 ΔΕ. Σημειώνεται ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ και όσοι προκριθούν θα πρέπει να περάσουν μία μετεκπαίδευση (σ.σ. εκτός Ρόδου). Στα κριτήρια των προσλήψεων θα περιλαμβάνεται και η γνώση δύο ξένων γλωσσών.

Νέα δημοτική αστυνομία

Η αρχιτεκτονική δομή της υπηρεσίας θα είναι ως εξής:

Η διεύθυνση δημοτικής αστυνομίας και το τμήμα θα εδράζονται στην ενότητα Ρόδου. Παράλληλα, δημιουργείται τμήμα δημοτικής αστυνομίας δυτικής Ρόδου με έδρα την Κρεμαστή, όπως και ανατολικής με έδρα τον Αρχάγγελο καθώς και ένα γραφείο που θα λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες στη Λίνδο λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Κάτω από την κεντρική διεύθυνση της Ρόδου, θα δημιουργηθεί τμήμα επιχειρησιακού σχεδιασμού το οποίο θα έχει, ως επί το πλείστον, προσωπικό που θα ασχολείται με τις μελέτες για το κυκλοφοριακό, θα επεξεργάζεται τα ερωτήματα των πολιτών και θα απαντάει, θα δέχεται όλα τα έγγραφα, αιτήματα κτλ., ενώ θα προχωράει και σε μελέτες για την ορθότερη λειτουργία της υπηρεσίας.

Το γεγονός ότι δημιουργούνται τμήματα σε διάφορα σημεία του νησιού, δεν σημαίνει ότι η υπηρεσία θα βρίσκεται μόνο σ’ αυτά αλλά, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καμπούρης, η δημοτική αστυνομία θα επιχειρεί σε όλο το νησί.

Φώτο αρχείου
Φώτο αρχείου


Για παράδειγμα, το τμήμα ανατολικής Ρόδου, εάν χρειάζεται βοήθεια η Νότια Ρόδος για τα μη επιτηρούμενα ζώα, θα προστρέχει εκεί.

«Η δημοτική αστυνομία δεν είναι μόνο κλήσεις», είπε ακόμη ο αντιδήμαρχος και θύμισε ότι είναι για τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ επίσης έχει αρμοδιότητα να επιβλέπει τις άδειες των καταστημάτων και δη των υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α.

«Η δημοτική αστυνομία είναι για να επιβάλει την τάξη προειδοποιητικά», είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Είναι μία διεύθυνση η οποία μας λείπει, και σε θέματα ευταξίας και στο πάρκινγκ και ειλικρινά μας λείπει και στο θέμα εσόδων».

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, από μία μελέτη που έχει κάνει ο ίδιος για τα έσοδα που μπορεί να φέρει η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας στον δήμο, αυτά ανέρχονται στα 2,5-3 εκατομμύρια το χρόνο και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη ήταν η απώλεια εσόδων που είχε όλα αυτά τα χρόνια που δεν λειτουργούσε.

Δημοτικοί αστυνόμοι με tablet

«Η επόμενη ημέρα της δημοτικής αστυνομίας θα είναι διαφορετική», είπε στη συνέχεια ο κ. Καμπούρης, δίνοντας μία εικόνα για το πώς θα λειτουργεί πλέον η Υπηρεσία η οποία θα είναι αρκετά εκσυγχρονισμένη σε σχέση με αυτήν που ξέραμε πριν από δέκα χρόνια. Εννοείται, θα είναι και πάλι ένστολο τμήμα του δήμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, λοιπόν, οι δημοτικοί αστυνόμοι θα είναι πλέον με tablet και όχι με... τα χαρτάκια του παρελθόντος και η κλήση θα έρχεται στον πολίτη μετά από σχετική προειδοποίηση του δημοτικού αστυνόμου.

Όσο για τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιούν οι δημοτικοί αστυνόμοι, η επιθυμία του είναι ειδικά στο κέντρο της πόλης, να είναι με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, κάτι που συνδυάζεται και με την ένταξη του δήμου σε πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση.

Θα έχει, βέβαια, και τα οχήματά της, με τη συντήρηση αυτών που υπάρχουν αλλά και με την προμήθεια νέων.

Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι με το που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, πολίτες ζητούν να είναι έφιππη σε σημεία όπως η Μεσαιωνική Πόλη, λέγοντας ότι «αυτό είναι απολύτως εφικτό».

Η υπηρεσία θα στεγαστεί σε γραφεία του δήμου, ενώ και το δημοτικό κατάστημα της Κρεμαστής έχει χώρο, όπως και στον Αρχάγγελο και τη Λίνδο.

Τέλος, ο κ. Καμπούρης, δεν παρέλειψε να πει τα σημαντικά αποτελέσματα που εκτιμούν ότι θα έχει η επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας στο κυκλοφοριακό και ειδικά όπου υπάρχει φόρτος.
Ο ίδιος, μάλιστα, προτίθεται να καταθέσει πρόταση για να μην κυκλοφορούν αμάξια τροφοδοσίας και απορριμματοφόρα μετά τις 9:00 το πρωί στο κέντρο, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών