Το όραμα για την αποκατάσταση του Ιταλικού Αγροτικού Οικισμού της Ελεούσας

Το όραμα για την αποκατάσταση του Ιταλικού Αγροτικού Οικισμού της Ελεούσας

Το όραμα για την αποκατάσταση του Ιταλικού Αγροτικού Οικισμού της Ελεούσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1246 ΦΟΡΕΣ

Τα συμπεράσματα της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Campochiaro

Το όραμα μπορεί να γίνει υλοποιήσιμο: Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Διμυλιάς- Ελεούσας και της Ομάδας Πρωτοβουλίας (Ο.Π.).

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι είναι κοινή η επιθυμία και η θέληση των πολιτών της Ρόδου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, για την υλοποίηση του σχεδίου της Πρωτοβουλίας. Ιδιαίτερα όμως των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Διμυλιάς - Ελεούσας, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά από την περιοχή τους με πούλμαν, ευγενική διάθεση από τη «ΡΟΔΑ», για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία, αλλά και για να διατρανώσουν την απόφασή τους να «θωρακίσουν» και να υπερασπίσουν τον τόπο τους από κακόβουλα ανώνυμα δημοσιεύματα.

Αυτά έκαναν λόγο για τη μεταπολεμική χρήση του συγκροτήματος της Ελεούσας ως σανατορίου και ψυχιατρείου σαν να πρόκειται για ένα ανεξίτηλο μίασμα που βαραίνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής.

Με τον τρόπο αυτό πλήττουν κατάφωρα τη συλλογική αυτοεικόνα των κατοίκων και την ίδια την ιστορική πραγματικότητα. «Το χωριό μας μυρίζει υγεία και πολιτισμό, μυρίζει πεύκο», είπε με χαρακτηριστική νοηματική συμπύκνωση και αποφασιστικότητα ο πρόεδρος Νίκος Σαρούκος, απαντώντας στο δημοσίευμα του ανώνυμου συντάκτη που αναδημοσιεύτηκε σε ιστότοπο του διαδικτύου την 1η του Μάη 2023 με κεντρικό τίτλο «Η μακάβρια ιστορία της Αγίας Ελεούσας: Το χωριό στη Ρόδο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θάνατο».

 


Εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας (Ο.Π.) ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις συνθήκες δημιουργίας της Ο.Π. παρουσιάζοντας συνοπτικά τα βασικά σημεία της πρότασης. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας, ανέφερε, είναι η απόδοση του εγκαταλελειμμένου κτηριακού ιταλικού συγκροτήματος στο δήμο Ρόδου, ώστε οι συντηρημένοι και αποκαταστημένοι πλέον χώροι να μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην προσέλκυση ακαδημαϊκού και, γενικότερα, πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή.

Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, υπογράμμισε, κεντρικό ρόλο προβλέπεται ότι θα επιτελέσει και η δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού, ως οργανικό τμήμα του οποίου θα λειτουργεί και η Ακαδημία Κινηματογράφου ή το Κέντρο Μελέτης Κινηματογράφου, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό τη μελέτη, την ανάδειξη και την παγκόσμια διάδοση του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Σημαντική ήταν η συμβολή στην ενημέρωση του κοινού της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “CAMPOCHIARO ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ (ΕΛΕΟΥΣΑ)” από τη σειρά στο YouTube Channel «Μια σταγόνα Τοπικής Ιστορίας» του ερασιτέχνη Ροδίτη κινηματογραφιστή Γιώργου Τζεδάκη.


Ομόθυμοι στην υποστήριξη του αιτήματος της Ο.Π. ήταν οι παρευρισκόμενοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την περιφέρεια και τον δήμο Ρόδου. Ειδικότερα, χαιρέτισαν την εκδήλωση και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χρήστος Μπάρδος, ο αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Ιαλυσού και Καμείρου Σάββας Χριστοδούλου και ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Καραπατάνης.

 


Ευχαριστούμε για την παρουσία του στην εκδήλωση, το ενδιαφέρον του για την πρωτοβουλία μας και την οικονομική χορηγία του ΔΟΠΑΡ τον πρόεδρο Αλέξανδρο Κολιάδη. Παρούσα ήταν και η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Δωδεκανήσου – Κυκλάδων Ειρήνη Τόλιου, η οποία ενημέρωσε το ακροατήριο για τις δικές της ενέργειες που έχουν γίνει κατά την τελευταία δεκαετία σχετικά με το ζήτημα της διάσωσης και αναστήλωσης του κτηριακού συγκροτήματος, αλλά και για την τεκμηριωμένη ιστορική αναδίφηση του θέματος. Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η τοποθέτηση του αρχιτέκτονα-μηχανικού Εμμανουήλ Χατζηκαντή, ο οποίος έχει εκπονήσει συστηματική αρχιτεκτονική εργασία με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης Κεντρικού Κτηριακού Συγκροτήματος Πλατείας Οικισμού Ελεούσας».


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του», δημιουργοί της οποίας είναι οι σκηνοθέτες Αντώνης Κόκκινος και Γιάννης Σολδάτος.

Στο ντοκιμαντέρ (παραγωγή 2022), παρουσιάζεται μια αδημοσίευτη μέχρι σήμερα συνομιλία των δύο μεγάλων του νέου ελληνικού κινηματογράφου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου και, παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την φιλμογραφία τους, ενώ άνθρωποι του κινηματογράφου, του πολιτισμού και της επιστήμης παρεμβαίνουν με σχόλιά τους επιχειρώντας μια συγκριτική αποτίμηση του έργου τους.


Η προσκεκλημένη της Ο.Μ. Έλλη Λεμονίδου, ιστορικός και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, σε παρέμβασή της ενημέρωσε το κοινό για την παράλληλη πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τρία πανεπιστημιακά τμήματα (ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών) και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της θεσμικής υλοποίησης, αναφορικά με τη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού δικτύου που θα ασχολείται τόσο με την έρευνα της κινηματογραφικής δημιουργίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, όσο και με τη διαφύλαξη, ψηφιοποίηση, μελέτη και ανάδειξη του αρχείου του διεθνούς φήμης και παγκόσμιας αναγνώρισης Έλληνα σκηνοθέτη.

Από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρόντες ήταν οι καθηγητές και μέλη του υπό σύσταση πανεπιστημιακού δικτύου και της Ο.Π. Γιώργος Κόκκινος και Λοΐζος Σοφός, ενώ κόσμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μάρκος Γκαστίν, μέλος επίσης της Ο.Π.


Συγκινητική και ουσιαστική ήταν η σύντομη παρέμβαση της Φοίβης Οικονομοπούλου - Αγγελοπούλου, συντρόφου στη ζωή και στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και κινηματογραφικής παραγωγού, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή της στην κοινή αυτή προσπάθεια, ευελπιστώντας σε θετική έκβαση αυτού του οραματικού εγχειρήματος προς όφελος της τέχνης του κινηματογράφου, αλλά και, ειδικότερα, του πολιτισμού στη Ρόδο.


Η Ο.Μ. αποτιμώντας τα αποτελέσματα της εκδήλωσης και την κινητοποίηση που δημιούργησε στην κοινή γνώμη, θα προχωρήσει συντονισμένα και σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως π.χ. με τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέλη του Δ.Σ. του οποίου ήταν παρόντα, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της πρότασης και τη δέσμευση των τοπικών και κρατικών αρχών για την υιοθέτηση και υλοποίησή της. Πρώτη ενέργειά της θα είναι η παραχώρηση προσεχώς συνέντευξης στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων