Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στην Πολωνία

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στην Πολωνία

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στην Πολωνία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2080 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Umweltfreundliches Europa – die Zukunft beginnt jetzt! = Φιλική προς το περιβάλλον Ευρώπη. Το μέλλον ξεκινά τώρα”, την εβδομάδα 24 έως 29 Απριλίου 2023 διεξήχθη η 6η εκπαιδευτική συνάντηση στο Ożarów Mazowiecki της Πολωνίας στο ιδιωτικό καθολικό σχολείο Szkola Podstawowa Im Wincentego Pallottiego.

Στη συνάντηση εκ μέρους του 7ου Γυμνασίου Ρόδου μετείχαν οι καθηγήτριες Λουκία Ορφανού και Μαρία Αντωνίου, ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλείου και οι μαθητές και μαθήτριες, Σελίν Ζαμαντάκη, Ναρίν Ντουραλή, της Γ΄ τάξης, Σοφία-Ευφραιμία Κλάδη, Νικόλαος Καρασάββας και Αρίφ Ζαμαντάκης της Α΄τάξης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης τα σχολεία: Gymnasium Lüchow από τη Γερμανία, Agrupamento de Escolas Emídio Navarro από την Πορτογαλία, το Skorpeskolen Privatskole από τη Δανία και το Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi από την Τουρκία.Το θέμα της συνάντησης, που ήταν και η καταληκτική του προγράμματος, ήταν «σχολείο και αειφορία» και οι γλώσσες εργασίας γερμανικά και τα αγγλικά.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρονται τα εξής:
«Η συνάντηση (25/4/) ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον διευθυντή του σχολείου και εκπρόσωπο της Κοινότητας του Ożarów Mazowiecki που απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Βαρσοβίας.

Ακολούθησαν παιχνίδια αλληλογνωριμίας και στη συνέχεια κάθε χώρα παρουσίασε τις εργασίες της με θέμα σχολείο και αειφορία : «τι άλλαξε στο σχολείο μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

Μετά το γεύμα ανακαλύψαμε την Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας, σε ομάδες και εντοπίσαμε τα πιο σημαντικά μέρη και μαθαίνοντας γι αυτά μέσω εφαρμογής στο κινητό μας.

Η Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας το 1980, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας σχεδόν ολοκληρωτικής ανασυγκρότησης της μεσαιωνικής και νεότερης μορφής της » μετά την ισοπέδωσή της από τους Ναζί (1940-1944).

Την Τετάρτη 26/4/ περπατήσαμε στο Εθνικό Πάρκο Campinos, βορειοδυτικά της Βαρσοβίας. Είναι το δεύτερο σε έκταση Εθνικό Πάρκο της Πολωνίας. Στο πάρκο κυριαρχεί το πεύκο (μαύρη πεύκη) και οι αμμόλοφοι.

Το σύμβολο του πάρκου είναι η άλκη, ένα είδος μεγάλου ελαφιού. Θέμα μας κατά την επίσκεψη ήταν η βιοποικιλότητα και η αναγέννηση, η ενεργός αναδημιουργία μιας όσο το δυνατόν πιο φυσικής κατάστασης, όπως υλοποιείται στο Εθνικό αυτό Πάρκο.

Πολλά από τα είδη που είχαν εκλείψει επανήλθαν στο πάρκο αυτό είτε με ανθρώπινη παρέμβαση είτε με φυσικό τρόπο. Σε ομάδες, με φύλλα εργασίας παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας και της πανίδας του πάρκου, μετρήσαμε κορμούς δέντρων, αποτυπώσαμε σχεδιαστικά πατημασιές ζώων, παρακολουθήσαμε τους αμμόλοφους που αποτελούσαν και καταφύγιο για τους ανθρώπους που απειλούνταν κατά τον μεσαίωνα.

Μετά από περπάτημα και παρατήρηση τριών (3) ωρών απολαύσαμε λουκάνικα που ψήσαμε μόνοι μας στη φωτιά σε υπαίθριο χώρο.
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι καθηγητές όλων των χωρών, προσκεκλημένοι του πολωνικού σχολείου μετείχαμε σε εργαστήριο παρασκευής του εθνικού φαγητού των Πολωνών, των Pierogi (dumplings).

Μαγειρέψαμε και φάγαμε σεβόμενοι και την αρχή της μηδενικής απόρριψης των υπολειμμάτων. Ήταν μια διαδικασία διασκεδαστική που μας μύησε στην κουλτούρα του πολωνικού νοικοκυριού.

Την Πέμπτη 27/4 παρακολουθήσαμε εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Ρομποτικής στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών «Νικόλαος Κοπέρνικος» στη Βαρσοβία. Περιηγηθήκαμε στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους και στην περιοδική έκθεση «Το μέλλον είναι τώρα» με πρωτοπόρες τεχνολογικές δημιουργίες.

Στα εργαστήρια, μαθητές και μαθήτριες, σε μικτές ομάδες από όλες τις χώρες, καθοδηγούμενοι από το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου έμαθαν με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο βασικές αρχές των επιστημών.

Το Μουσείο αυτό ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για τα παιδιά, καθώς μάθαιναν διασκεδάζοντας. Ένα σύγχρονο Μουσείο, χώρος βιωματικής και παιγνιώδους μάθησης. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, που διαρρέει τη Βαρσοβία.

Με την καθοδήγηση επιστημόνων, οργανωμένοι σε ομάδες, με φύλλα εργασίας γνωρίσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού, με παρατήρηση πουλιών, αναγνώριση ειδών χλωρίδας και πανίδας και καταγραφής τους.

Την Παρασκευή 28/4, τελευταία μέρα του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα και στη συνέχεια δημιούργησαν σπιτάκια –φωλιές για έντομα. Το απόγευμα δημιούργησαν εννοιολογικούς χάρτες με θέμα «σχολείο και αειφορία», τους οποίους στη συνέχεια παρουσίασαν.

Με αυτή τη δραστηριότητα - σύνοψη του προγράμματος, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα που διήρκεσε τρία χρόνια λόγω της παράτασης που δόθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Κληρονομιά του στο σχολείο μας αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία στάσεις και αξίες φιλικές προς το περιβάλλον, στο σχολείο, στις οικογένειες στην ευρύτερη κοινωνία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους Πολωνούς συναδέλφους για τη θερμή και τόσο φροντισμένη φιλοξενία, ιδιαιτέρως μάλιστα στον διευθυντή Μichal Orzol και στην υπεύθυνη του προγράμματος Marta Kozak.

Ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς τους γονείς των μαθητών που φιλοξένησαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Ευχαριστούμε τους Πολωνούς μαθητές, τον Kostek Lustyk, τον Jędrzej Maciejewski, και τις Πολωνέζες μαθήτριες, την Martyna Armisiewicz, την Oliwia Kubiak και την Michalina Sobieralska για τη φιλοξενία και για τη φιλιά τους.

Ήταν εμπειρία μοναδική και πολλαπλά ωφέλιμη για τους μαθητές μας, καθώς τις προηγούμενες φορές είχαν διαμείνει σε ξενοδοχεία λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την πανδημία του covid.

Ευχαριστούμε, τέλος, τον διευθυντή, τους υποδιευθυντές και τους υπόλοιπους συναδέλφους του σχολείου μας που διευκόλυναν με κάθε τρόπο το ταξίδι μας. Μια τελευταία λέξη για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας: Συγχαρητήρια για την άξια εκπροσώπηση του σχολείου μας».

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου