Οξύνθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Ρόδου

Οξύνθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Ρόδου

Οξύνθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Ρόδου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2780 ΦΟΡΕΣ

Δραματική έχει γίνει, για ακόμα μία φορά, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου με την έλλειψη αναισθησιολόγου αφού ο συνδυασμός του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει εδώ και τρία χρόνια και των συγκυριών της περιόδου, είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν μέχρι στιγμής γύρω στα τριάντα πέντε τακτικά χειρουργεία!

Είναι γνωστό το πρόβλημα, ότι δηλαδή ένα Νοσοκομείο με εννέα οργανικές θέσεις αναισθησιολόγου, εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί με δύο, ενίοτε και με... ενάμιση.

Όπως έγινε γνωστό, το σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή ο αναισθησιολόγος που έρχεται από την Κάλυμνο και βοηθάει αρκετά την κατάσταση καλύπτοντας εφημερίες, δεν μπορούσε να έρθει λόγω ασθένειας του ιδίου.

Από τότε ξεκίνησε μία... απέλπιδα προσπάθεια του Διοικητή του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, κ. Σταύρου Τσαντή, για την εξεύρεση αναισθησιολόγου ώστε να προλάβει το πρόβλημα.

Σαν να... συνομώτησε το σύμπαν, όμως, αυτή τη φορά, και η εξεύρεση αναισθησιολόγου για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα, έγινε ακόμα πιο δύσκολη λόγω της διεξαγωγής, αυτές τις ημέρες, του πανελλήνιου συνεδρίου αναισθησιολόγων στην Κέρκυρα, το οποίο παρακολουθούν περί τους 200 αναισθησιολόγους!

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άνθρωποι πήγαιναν κανονικά να κάνουν το προγραμματισμένο χειρουργείο τους στις αρχές της εβδομάδας, για να τους ενημερώσουν έπειτα από λίγο, αμήχανοι γιατροί και νοσηλευτές, ότι δεν επρόκειτο να γίνει και πως αναβάλλεται πιθανότατα για την ερχόμενη εβδομάδα-δίχως και αυτό όμως να είναι σίγουρο!

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό για έναν άνθρωπο που έχει προετοιμαστεί, ψυχολογικά και πρακτικά, για να μπει χειρουργείο.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι βέβαια για τους συμπατριώτες μας που μένουν σε άλλα νησιά και... ανυποψίαστοι καθώς είναι οι περισσότεροι δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους ασθενείς ειδοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Όπως λέει στη «Ροδιακή» ο κ. Τσαντής, από την πρώτη στιγμή που του κοινοποίησε το κώλυμά του ο αναισθησιολόγος από την Κάλυμνο, καταβάλλει κάθε προσπάθεια, πιέζοντας προς όποια κατεύθυνση δύναται, ακόμη και με προσωπικές γνωριμίες και μέσω της 2ης ΥΠΕ βέβαια, για να βρεθεί ο αναισθησιολόγος που θα καλύψει τις εφημερίες μέχρι τις 22 Μαΐου οπότε και αναμένεται να έρθει η αναισθησιολόγος από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας η οποία συνεργάζεται με το Νοσοκομείο μας εξαιρετικά και τότε θα έχουμε τρεις αναισθησιολόγους.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα χειρουργεία που έχουν αναβληθεί. Το πρόβλημα μέχρι τότε είναι να καλυφθούν 4-5 εφημερίες της ερχόμενης εβδομάδας.

Και πάλι, όμως, η συγκυρία παίζει άσχημο παιχνίδι καθώς ως γνωστόν την Κυριακή 21 Μαΐου έχουμε εθνικές εκλογές και θα πρέπει όποιος γιατρός έρθει να μπορεί να φύγει είτε Σάββατο βράδυ είτε Κυριακή πρωί για να πάει να ψηφίσει!

Οπότε, το Νοσοκομείο χρειάζεται έναν... εθελοντή να μπορέσει να το κάνει αυτό!

«Παλεύω να είναι μόνο μία εβδομάδα το κενό», λέει χαρακτηριστικά ο διοικητής. Ως γνωστόν, οι προκηρύξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την πρόσληψη μόνιμου αναισθησιολόγου δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα διότι δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον.

Η τελευταία προκήρυξη, όμως, καθυστέρησε αρκετά να εκδοθεί αφού αντί να βγει τον περασμένο Οκτώβριο βγήκε τώρα και «πάγωσε» πάλι λόγω της διεξαγωγής των εκλογών, κάτι, βέβαια, που σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση.

Πάντως, όπως λέει ο κ. Τσαντής, με τις δύο μόνιμες προσλήψεις που δρομολογήθηκαν, για πρώτη φορά σ’ αυτά τα χρόνια μπορούσε να βγάλει τρίμηνες εφημερίες, κάτι βέβαια που δεν γινόταν μέχρι τώρα.

Ωστόσο, μετά τα παραπάνω, η κατάσταση είναι «στον αέρα» γιατί, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτή την εβδομάδα γίνονταν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία, με τους δύο αναισθησιολόγους να κάνουν από δεκαπέντε εφημερίες ο καθένας!

Ο κ. Τσαντής, πάντως, διαβεβαιώνει ότι από τις 22 του μηνός η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ότι το 2023 θα φύγει με τέσσερις μόνιμους αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο της Ρόδου μιας και αρχές Δεκεμβρίου θα επιστρέψει η μία μόνιμη πρόσληψη που είχε γίνει και η τέταρτη γιατρός θα είναι αναισθησιολόγος που διαμένει στο Βέλγιο, έχει κάνει την ειδικότητά της εδώ, έχει και σπίτι -κάτι που είναι πολύ σημαντικό- έχει προϋπηρεσία στο ΕΣΥ και επιθυμεί να επιστρέψει στη Ρόδο.

Ο διοικητής, δεν παραλείπει, ακόμη, να αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο έχουν γίνει 1.500 χειρουργεία (τακτικά και έκτακτα) στο Νοσοκομείο μας και αν είχαμε 7 αναισθησιολόγους τότε θα έφθαναν τις 4.000!

Αυτό από τη μια καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο Νοσοκομείο, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, από την άλλη όμως αναδεικνύει και το φόρτο που έχει, ο οποίος εν μέρει μπορεί να οφείλεται και στην ανάγκη που το έχουν οι συμπατριώτες μας αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Η κα Γαλανού

Δραματικούς τόνους χρησιμοποιεί, για άλλη μια φορά, η αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου μας κα Πολύμνια Γαλανού, η οποία είναι και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και όλα αυτά τα χρόνια, ως γνωστόν, «βάζει πλάτη» μαζί με τον συνάδελφό της για να λειτουργεί το Νοσοκομείο.

Όπως λέει, το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν το γνώριζαν από την περασμένη Παρασκευή και η ίδια έχει εξαντλήσει οτιδήποτε μπορεί να γίνει, αλλά αυτό που εκλαμβάνουν από την κεντρική διοίκηση είναι…σιωπή.

Το αποκορύφωμα για την ίδια ήταν όταν τον περασμένο Αύγουστο έφθασε να κάνει 21 (!) εφημερίες ενώ εδώ και δέκα χρόνια έκανε 10 εφημερίες τον μήνα, αριθμός επίσης απαγορευτικός για οποιοδήποτε Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

Η ίδια, η οποία ως γνωστόν όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει το πρόβλημα, όπως λέει στη «Ροδιακή», εδώ και δύο μήνες είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και μιλάει για τον κίνδυνο που ελλοχεύει όταν ο αναισθησιολόγος είναι μόνος του, δουλεύοντας ασταμάτητα, και δεν έχει έναν συνάδελφό του εκείνη την ώρα να απευθυνθεί για να ζητήσει βοήθεια όταν χρειαστεί.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθούν όσο γίνεται δυσάρεστες καταστάσεις για ασθενείς και γιατρούς, καλύπτουν με τον συνάδελφό της, εξ ημισείας τις εφημερίες. «Μας έχουν τσακίσει», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι αυτό που ζητούν εδώ και τόσα χρόνια είναι μόνιμη λύση με μόνιμες προσλήψεις και όχι να έρχεται ένας συνάδελφός τους για να καλύπτει έξι εφημερίες.

Στο σημείο αυτό, δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα και ότι την έχει στηρίξει στον δικό της αγώνα να βρεθεί επιτέλους λύση.

Το θέμα δεν είναι βέβαια να καλυφθεί το κενό της ερχόμενης εβδομάδας και να μην αναβληθούν για ακόμα μία φορά τακτικά χειρουργεία -κάτι πάντως που δεν είναι βέβαιο- αλλά να μην επαφίεται κάθε φορά η εξεύρεση αναισθησιολόγου και κατ’ επέκταση η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου στις αγωνιώδεις προσπάθειες του Διοικητή και στην αλληλεγγύη που επιδεικνύουν συνάδελφοι της κας Γαλανού, είτε κατανοώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος είτε λόγω προσωπικής γνωριμίας με την ίδια.

Και βέβαια και οι ίδιοι οι αναισθησιολόγοι να μπορούν... να αρρωστήσουν ή να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε προσωπικό τους πρόβλημα χωρίς να εξαρτάται από αυτό η λειτουργία ενός Νοσοκομείου!

Και όλα αυτά, βέβαια, λίγο πριν μπει η σεζόν για τα καλά, που για ακόμα μία χρονιά αναμένεται να καταγράψουμε ρεκόρ επισκεπτών στο νησί και αντιλαμβάνεται κανείς τι φόρτο σημαίνει αυτό για το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα αλλά και τι διακυβεύεται για την εικόνα του τόπου και της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας