Στον ΝΟΡ θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο της Ρόδου

Στον ΝΟΡ θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο της Ρόδου

Στον ΝΟΡ θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2796 ΦΟΡΕΣ

Κατατέθηκε στο υπουργείο υποδομών και μεταφορών η αίτηση για την έκδοση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου στη Ρόδο.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ήταν πλέον η σειρά της Ρόδου για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία καθώς ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι τεχνικοί φάκελοι που χρειάζονταν για να κατατεθεί η σχετική αίτηση στο υπουργείο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση που πήρε το Μάρτιο το δημοτικό λιμενικό ταμείο νότιας Δωδεκανήσου, ως φορέας διοίκησης και λειτουργίας των λιμένων της πόλης Ρόδου, παραχωρείται η χρήση χώρου για το υδατοδρόμιο στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ) όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του και η μικρή προβλήτα ακριβώς μπροστά από αυτές.


Σε εκείνο το σημείο θα δημιουργηθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του υδατοδρόμιου ( π.χ. χώρος αναμονής) και στη θαλάσσια περιοχή θα διαμορφωθεί το σημείο από το οποίο θα υπάρχει η πρόσβαση προς το υδροπλάνο. Η σχετική απόφαση παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρόμιο ανακαλείται σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης για χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου.


Υδατοδρόμιο θα αποκτήσει και η Λέρος και μάλιστα οι χερσαίες εγκαταστάσεις του προτείνεται να χωροθετηθούν στο βόρειο τμήμα του λιμένα, εντός των ορίων της λιμενικής ζώνης. Εντός της επιφάνειας της χερσαίας ζώνης του υδατοδρομίου θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα.

Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής (χημικές τουαλέτες). Ο οικίσκος, ουσιαστικά, θα συναρμολογηθεί επί τόπου και θα καταλάβει τη θέση του στο χώρο χωρίς να λάβουν χώρα εργασίες εκσκαφής θεμελιώσεως ούτε οικοδόμησης με την έννοια της χρήσης σκυροδεμάτων.


Στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται πλωτός προβλήτας που θ’ αναπτυχθεί έμπροσθεν της χερσαίας επιφάνειας και θα εξυπηρετεί ένα υδροπλάνο κάθε φορά. Ο προβλήτας φέρει πλωτήρες (για να είναι ελαφρώς ανυψωμένος από τη στάθμη της θάλασσας), ενώ αγκυρώνεται στον πυθμένα της θάλασσας με αλυσίδες και άγκυρες βαρύτητας, αποτελούμενες από τεχνητούς ογκολίθους σκυροδέματος, οι οποίες ποντίζονται σε κατάλληλα σημεία του πυθμένα, προκειμένου ο προβλήτας να διατηρείται σταθερός σε περίπτωση ανέμου, κυματισμού κλπ.


Στον προβλήτα θα πλευρίζει και θα προσδένεται (ελλιμενίζεται) το υδροπλάνο για την επιβίβαση – αποβίβαση επιβατών και τη φόρτωση – εκφόρτωση αποσκευών – φορτίων. Ο προβλήτας θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού της θάλασσας με την επιφάνεια του λιμένα.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο