Δρομολογείται η ίδρυση κέντρου Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο μας

Δρομολογείται η ίδρυση κέντρου Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο μας

Δρομολογείται η ίδρυση κέντρου Ακτινοθεραπείας στο νοσοκομείο μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1048 ΦΟΡΕΣ

Θα είναι έτοιμο το 2025 όπως ανακοινώθηκε χθες

Τη δημιουργία στο νησί μας κέντρου Ακτινοθεραπείας ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που βρέθηκε χτες μαζί με πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο για την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέχρι το 2030.

Η ανέγερση του κέντρου θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το νέο Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου για την εδραίωση μίας ολιστικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση του κτηρίου και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Είναι προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2025.

Όπως δήλωσε η κ. Γκάγκα για την ανέγερση του Ακτινοθεραπευτικού κέντρου θα υπάρξει συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ο εξοπλισμός του θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε η υπουργός η κατασκευή του έργου δικαιολογείται με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια καθώς θα καλύψει και ογκολογικούς ασθενείς από τα γύρω νησιά, τονίζοντας ότι για την κάλυψη των αναγκών τους υπάρχει και ο ξενώνας που λειτουργεί δίπλα στο νοσοκομείο.

Προηγήθηκε όμως η αναφορά του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο θέμα με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην περιφέρεια υπό την προεδρεία της κ. Γκάγκα και στην οποία συζητήθηκε και το ακτινοθεραπευτικό. Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

«Χτες σε μία συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε και συμφωνήθηκε η ένταξη της ανέγερσης του ακτινοθεραπευτικού κέντρου. Υπάρχει εγκεκριμένο κτηριολογικό από το 2021, εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη από τη διεύθυνση τεχνικών έργων Δωδεκανήσου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ,εγκεκριμένη στατική μελέτη από τη διεύθυνση τεχνικών έργων Δωδεκανήσου της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο προκειμένου να μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για το κτίσμα, ενώ υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη ακτινοπροστασίας από την εθνική επιτροπή ατομικής ενέργειας με συνεργασία των μηχανικών της περιφέρειας και μίας μεγάλης ομάδας εθελοντών μηχανικών της Ρόδου που ευχαριστούμε. Είναι ένα κτήριο 1.368 τ.μ. ένα όνειρο όλων των νησιωτών που παίρνει σάρκα και οστά».

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το κτήριο θα γίνει με δαπάνες της περιφέρειας ενώ τα μηχανήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα πληθυσμιακά κριτήρια δικαιολογούν ένα Ακτινοθεραπευτικό και παράλληλα μπορεί να καλύψει και κατοίκους των γύρω νησιών γιατί η Ρόδος έχει και ξενώνα.

Αισθανόμαστε τη νησιωτικότητα σαν κάτι πάρα πολύ καλό θέλουμε να την περιφρουρήσουμε επενδύουμε πάνω σε αυτό και το υποστηρίζουμε και κάθε κάτοικος θέλουμε να αισθάνεται ασφαλής»

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιφέρειας

Η παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας πραγματοποιήθηκε στο Νεστορίδειο παρουσία τοπικών αρχών και φορέων αλλά και δημάρχων ενώ παραβρέθηκε και πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελούνταν από τους:

Άκη Σκέρτσο υπουργό επικρατείας εκπρόσωπο τύπου της κυβέρνησης, Χρήστο Στυλιανίδη υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Μίνα Γκάγκα αναπληρώτρια υπουργό υγείας, Γιάννη Τσακίρη υφυπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων, Ολυμπία Αναστασοπούλου γενική γραμματέα τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, Πέτρο Βαρελίδη γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων, Μανώλη Γραφάκο γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Ελένη Δουνδουλάκη γενική γραμματέα σύγχρονου πολιτισμού, Ορέστη Καβαλάκη ιδιωτικών επενδύσεων, Χριστιάνα Καλογήρου γενική γραμματέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων,

Μιχάλη Καραμαλάκη γενικό γραμματέα δημόσιας τάξης, Θανάση Κοντογεώργη γενικό γραμματέα συντονισμού εσωτερικών πολιτικών, Αλέξανδρο Κόπτση γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπουργείου παιδείας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο γενικό γραμματέα λιμένων λιμενικής πολιτικής και ναυτιλιακών επενδύσεων, Μιχάλη Σταυριανουδάκη γενικό γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών , Άννα Στρατινάκη γενική γραμματέα εργασιακών σχέσεων και Χρήστο Ροϊλό διοικητή 2ης ΥΠΕ. Κάθε ένας από τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στο αντικείμενό του σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, παρουσιάζοντας έργα και δράσεις του προγράμματος.

Τα έργα του προγράμματος κατανέμονται σε τέσσερις άξονες ως εξής:


- Άξονας Α. σύγχρονα δίκτυα και υποδομές (166 έργα με 689 εκ ευρώ) που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων και των εκσυγχρονισμό υφιστάμενων λιμένων, την αξιοποίηση και αναβάθμιση των αεροδρομίων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την επέκταση των οδικών συνδέσεων


- Άξονας Β. αγροτική παραγωγή και πράσινη μετάβαση (91 έργα με 2,8 εκ ευρώ) που περιλαμβάνει την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, συνεκτικές πολιτικές για την απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, την αγροτική οδοποιία και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα


- Άξονας Γ. επένδυση και αξία στην περιοχή (18 έργα-ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις προϋπολογισμού 27 εκ ευρώ) που περιλαμβάνει στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση στον τουρισμό και ενίσχυση της απασχόλησης και της κατάρτισης


- Άξονας Δ. δίπλα σε κάθε πολίτη και ποιότητα ζωής ( 225 έργα με 975 εκ ευρώ) που περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, σύγχρονες υποδομές υγείας και παιδείας και ποιοτικές υπηρεσίες και αποκατάσταση και ανάδειξη πολιτιστικών πόρων


Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση ο υπουργός κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι για όλα τα έργα έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις, δεν αποτελούν μεγάλα λόγια αλλά είναι έργα μακράς πνοής και με αυτά το Νότιο Αιγαίο μπορεί να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατά την ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στις επιδόσεις των νησιών μας τα τελευταία χρόνια αναφερόμενος στις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, στην αύξηση του πληθυσμού αλλά και στα υψηλά ποσοστά ρυθμού ανάπτυξης λέγοντας ότι από εκεί που ήμασταν νησιά άγονης γραμμής, γίναμε νησιά πρώτης γραμμής.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο