Ελεύθερος με όρους καταδικασθείς σε υπόθεση φιλοξενίας μεταναστών

Ελεύθερος με όρους καταδικασθείς σε υπόθεση φιλοξενίας μεταναστών

Ελεύθερος με όρους καταδικασθείς σε υπόθεση φιλοξενίας μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1060 ΦΟΡΕΣ

Ελεύθερος με όρους αφήνεται, έως την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου 38χρονος Έλληνας, που έχει καταδικαστεί ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που άρχισε να εξαρθρώνεται τον Νοέμβριο του 2020 στην Κω, όπου δραστηριοποιούνταν διακινώντας παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στη χώρα μας, τους οποίους «φιλοξενούσαν» στο νησί και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο, αποφάσισε να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον 38χρονο (είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 36 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 125.000 ευρώ) με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Πιο αναλυτικά, γα την εξιχνίαση της υπόθεσης, είχε οργανωθεί τον Νοέμβριο του 2020, επιχείρηση αποτελούμενη από προσωπικό τόσο των υπηρεσιών του Λιμενικού όσο και της αστυνομίας καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν και τα στοιχεία που προέκυψαν, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους φιλοξενούσαν σε ξενοδοχεία στην Κω.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2022 από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν έξι άτομα, από τα οποία μόνο ένας αθωώθηκε, ενώ στον 38χρονο Έλληνα και σε έναν 26χρονο αλλοδαπό τουρκικής καταγωγής επιβλήθηκαν «βαριές» ποινές, καθώς φέρονται να είχαν «αρχηγικούς» ρόλους στην οργάνωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, 38χρονος Έλληνας και 26χρονος αλλοδαπός τουρκικής καταγωγής καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 36 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 125.000 ευρώ έκαστος με τις εφέσεις τους να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να οδηγηθούν στη φυλακή και ο 38χρονος Έλληνας να προσφύγει στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσής από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (έφεσή του).

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτόδικα, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου είχε κρίνει ένοχους και τους λοιπούς τρεις συγκατηγορούμενους των δύο ανδρών και συγκεκριμένα επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή σε 32χρονο ιδιοκτήτη ξενοδοχείου μέσα στο οποίο διέμειναν για δύο ημέρες, πέντε αλλοδαποί από αυτούς που τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να «βοήθησαν», ενώ συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε και 51χρονη ιδιοκτήτρια άλλων καταλυμάτων στην Κω.

Επίσης ένοχη κρίθηκε και ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου, η οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και έξι μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισής της μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν πρωτόδικα οι κ.κ. Κατερίνα Βολονάκη, Νικήτας Μπόλκας, Βασίλης Πάππου και Γιάννης Μπαλαλής. Τέλος το ίδιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή έκρινε αθώο 42χρονο αλλοδαπό που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση

. Στο δικαστήριο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία στη δικογραφία που να ενοχοποιούν τον 42χρονο εκτός από τις καταθέσεις που είχαν δώσει δύο συγκατηγορούμενοι του.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και απολογούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται, ενώ οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων επισήμαναν πως δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για παράνομους αλλοδαπούς αλλά και τη μικρή διάρκεια της παραμονής τους στις ιδιοκτησίες τους.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών