Ν. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες τουρκικές θέσεις

Ν. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες τουρκικές θέσεις

Ν. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες τουρκικές θέσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5235 ΦΟΡΕΣ

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για επίτευξη λύσης στην ελληνοτουρκική διαφορά στη βάση του διεθνούς δικαίου υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας.

«Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά στις πάγιες τουρκικές θέσεις, θεωρούμε ότι, στην παρούσα φάση, το εν γένει βελτιωμένο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Και στο απώτερο μέλλον, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη δρομολόγηση ενός σοβαρού και ειλικρινούς διαλόγου με στόχο μία συμφωνία για την επίλυση της μόνης διαφοράς μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας», προσθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει τις Συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία ως παράδειγμα, «διότι στις περιπτώσεις αυτές μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε αίσια έκβαση σε χρονίζουσες διαπραγματεύσεις, μέσα από εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο, επιτυγχάνοντας λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Αυτή είναι, άλλωστε, η πάγια θέση της χώρας μας: η επίλυση των θεμάτων που αφορούν την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επισημαίνει και προσθέτει: «Προφανώς, το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί και στην περίπτωση της μίας και μόνης διαφοράς μας με την Τουρκία.

Τώρα, το αν αυτό θα συμβεί, εξαρτάται πρωτίστως από την ετοιμότητα της άλλης πλευράς. Εμείς, από τη μεριά μας, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με σύνεση, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα και χωρίς να καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες».

Διαβάστε ακόμη

Στις 27 Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών

Γ. Γεραπετρίτης για θαλάσσια πάρκα: «Θα γίνουν, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε»

Der Westen: Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος

ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch

Προεκλογικό σποτ Νέας Δημοκρατίας: Στις 9 Ιουνίου κάνουμε μαζί ένα βήμα μπροστά

Από καναπέδες μέχρι πολυθρόνες μάζεψε από πάρκο της Ρόδου η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου

Στις 24 Μαΐου η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Ο Νικ. Ζαβόλας διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της «Κολοσσός 2047»