Κάθειρξη 11 ετών σε Ιρακινό για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Κάθειρξη 11 ετών σε Ιρακινό για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Κάθειρξη 11 ετών σε Ιρακινό για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 545 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 55.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 23χρονο αλλοδαπό από το Ιράκ ο οποίος είχε συλληφθεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε Λέρο, Κάλυμνο και Αθήνα, στην πλαστογραφία, κατοχή πλαστών εγγράφων, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα πολιτών τρίτης χώρας και διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών.

Η σύλληψη του 23χρονου είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2022 και φερόταν ως το άτομο που προμήθευε με πλαστά έγγραφα έναν 27χρονο από το Ιράκ και έναν 20χρονο από το Ιράν.

Η δε «αντίστροφη» μέτρηση για τους τρεις εμπλεκόμενους ξεκίνησε με τη σύλληψη στις 4 Φεβρουαρίου 2022 στις 5 το απόγευμα στην Κάλυμνο μετά την αποβίβαση τους από πλοίο της γραμμής, του 27χρονου από το Ιράκ και του 20χρονου από το Ιράν οι οποίοι βρέθηκαν να κατέχουν διάφορα διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης και άλλα έγγραφα διάφορων εθνικοτήτων, τα οποία κατά δήλωσή τους, τους τα είχε προμηθεύσει ο 23χρονος από το Ιράκ.

Και οι τρεις αλλοδαποί μαζί με άλλα δύο άτομα, έναν 46χρονο από το Ιράκ και έναν 56χρονο από το Λίβανο συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Οι τρεις αλλοδαποί μαζί με τον 46χρονο από το Ιράκ δικάστηκαν προχθές από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο έκρινε ένοχο τον 23χρονο από το Ιράκ και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 46χρονο από το Ιράκ τον έκρινε αθώο, ενώ τον 27χρονο από το Ιράκ και τον 20χρονο από το Ιράν τους έκρινε ένοχους για κατοχή πλαστού εγγράφου και επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 3000 ευρώ στον καθένα.

Τέλος ο 56χρονος από το Λίβανο, μετά τη σύλληψή του, δια του δικηγόρου του κ. Στέλιου Αλεξανδρή κίνησε τη διαδικασία ποινικής διαπραγμάτευσης το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 από το δικαστήριο και έτσι καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Οι συλλήψεις και η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, οι συλλήψεις έγιναν από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για παραβάσεις των νόμων περί εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, κατοχή πλαστών εγγράφων, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα πολιτών τρίτης χώρας, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας κατ' επάγγελμα και κερδοσκοπία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συλλογής – αξιοποίησης πληροφοριών και συστηματικών ελέγχων σε λιμένα Καλύμνου, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 23χρονος αλλοδαπός να έχει προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι προέρχονταν από το ΚΥΤ της Λέρου με σκοπό να μεταβούν στον Πειραιά και εν συνεχεία σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Από το προανακριτικό υλικό της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου, προέκυψε η εμπλοκή στο κύκλωμα δύο ακόμη αλλοδαπών του 46χρονου και του 56χρονου που διέμεναν στην Αθήνα.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), διενεργήθηκαν νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες σε δωμάτιο ξενοδοχείου, κατάστημα και διαμέρισμα.

Συγκεκριμένα, αρχικά διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε ο 46χρονος να κατέχει δύο (02) δελτία αιτούντος ασύλου τρίτων προσώπων, καθώς και μία (01) συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Στη συνέχεια, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό κατάστημα, συνελήφθη ο 56χρονος υπεύθυνος του ανωτέρω καταστήματος, να κατέχει δέκα (10) διαβατήρια, οκτώ (05) ταυτότητες και πέντε (05) διπλώματα οδήγησης, όλα διαφόρων εθνικοτήτων, τα οποία ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και είναι αμφιβόλου γνησιότητας.

Επίσης βρέθηκαν δύο (02) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δύο (02) tablet και ένας (01) φορητός υπολογιστής (laptop).

Τέλος, διενεργήθηκε και νομότυπη κατ' οίκον έρευνα στο διαμέρισμα του 56χρονου, όπου εντοπίστηκαν δεκατρία (13) δελτία ταυτότητας, ένα (01) δίπλωμα οδήγησης, όλα διάφορων χωρών, καθώς και ένα πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, τα οποία ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα και είναι αμφιβόλου γνησιότητας.

Όλα τα ανευρεθέντα κατασχέθηκαν από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας και στάλησαν στη ΔΕΕ για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ οι δύο συλληφθέντες προσήχθησαν στον αρμόδιο Ανακριτή της Κω.

Διαβάστε ακόμη

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες