Διαδραστική ξενάγηση σε έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου

Διαδραστική ξενάγηση σε έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου

Διαδραστική ξενάγηση σε έκθεση για τους Ιππότες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 744 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σας προσκαλεί την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 19:00 σε μια διαδραστική ξενάγηση στην περιοδική ιστορική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου που φιλοξενείται στον όροφο του Καταλύματος της Γλώσσας της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών με τίτλο: ΜΝΗ/ΕΜΟΣ/SΥΝΟΝ, Ιππότες της Ρόδου 1309-1522 εν οίκω και εν δήμω.

Η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή τα 500 χρόνια από την παράδοση της Ρόδου στον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν Α’ και την αποχώρηση των Ιωαννιτών Ιπποτών, που εγκατέλειψαν τη Δωδεκάνησο μετά από 216 χρόνια κυριαρχίας. Μαζί με τους Ιππότες έφυγε και ικανό μέρος του αστικού πληθυσμού, περί τις τρεις χιλιάδες άτομα. Αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν μαζί με τους Ιππότες στη Μάλτα και η ελληνική παροικία εκεί διατηρήθηκε ως τον 18ο αιώνα.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους Λατίνους κατακτητές στην ανατολική Μεσόγειο, το Τάγμα των Ιωαννιτών κυβέρνησε τους ντόπιους χρηστά για τα μέτρα της εποχής και μερίμνησε ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την ευημερία του τόπου, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν κοινωνικές ή θρησκευτικές ακρότητες.

Έτσι, όσοι Έλληνες παρέμειναν στη Ρόδο μετά το 1522, για μεγάλο διάστημα θυμούνταν με νοσταλγία την περίοδο της Ιπποτοκρατίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ΕΦΑ Δωδεκανήσου για πρώτη φορά παρουσιάζει στο κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου τους ίδιους τους Ιππότες της Ρόδου, ως Τάγμα και ως άτομα. Η έκθεση παραμερίζει το ρομαντικό πέπλο που καλύπτει τους Ιππότες της Ρόδου (1309-1522). Βοηθά τον επισκέπτη να καταλάβει ποιοι ήταν, γιατί ήρθαν στη Ρόδο, τη δράση τους και τους στόχους τους.

Η μεγάλη αίθουσα του Καταλύματος φιλοξενεί τη δημόσια όψη του Τάγματος των Ιωαννιτών, αντιπαραβάλλοντας τη θεωρία και την πράξη, ενώ στις δύο μικρότερες αίθουσες παρουσιάζεται ο προσωπικός βίος των Ιπποτών.

Η ξενάγηση θα γίνει από την επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Άννα Μαρία Κάσδαγλη, αρχαιολόγο.
Μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 40 άτομα.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων, η πρόσκληση απευθύνεται καταρχάς στα ενεργά μέλη του Συλλόγου μας, στη συμμετοχή των οποίων θα δοθεί προτεραιότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό, εφόσον παραμείνουν διαθέσιμες θέσεις.

Τα ενεργά μέλη του Συλλόγου μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση sarpok.rodou@gmail.com.

Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε εγκαίρως, καθώς η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 19:00 ακριβώς.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας