Σε κλίμα έντασης οι δημοπρασίες για την εκμίσθωση των παραλιών

Σε κλίμα έντασης οι δημοπρασίες για την εκμίσθωση των παραλιών

Σε κλίμα έντασης οι δημοπρασίες για την εκμίσθωση των παραλιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4919 ΦΟΡΕΣ

Εκτινάχθηκαν οι τιμές ενοικίασης για ορισμένα πόστα

Σε ατμόσφαιρα έντασης και με αισθητή την παρουσία της αστυνομίας, μέσα και έξω από την αίθουσα, πραγματοποιήθηκαν χθες, από το πρωί, οι δημοπρασίες για την εκμίσθωση των παραλιών του Δημοσίου στη Ρόδο, για τρία χρόνια, με τα «χτυπήματα» που έγιναν σε ορισμένα πόστα να οδηγούν τους ομπρελάδες της πόλης να στήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην πλατεία Δημαρχείου!

Πρόκειται για 126 πόστα που εκτείνονται σε όλη την επικράτεια του νησιού για την εκμετάλλευσή τους είτε με ομπρέλες-ξαπλώστρες, είτε με θαλάσσια μέσα αναψυχής (ΘΜΑ) είτε με τροχήλατες καντίνες. Η διαδικασία ξεκίνησε από τις 10:00 το πρωί, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και διεξήχθη από την επιτροπή που συστάθηκε, η οποία απαρτίζεται από τον αντιδήμαρχο κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, τον εντεταλμένο κ. Θανάση Στάμο και την αντιδήμαρχο κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου.

Από τα πρώτα κιόλας πόστα φάνηκε το ενδιαφέρον που υπήρχε για την παραλία του Sunwing αφού χαρακτηριστικό είναι ότι το δεύτερο, με τιμή εκκίνησης 21 χιλιάδες ευρώ κατοχυρώθηκε στα 102 χιλιάδες ευρώ για τρία χρόνια ενώ το αμέσως επόμενο, με ίδια τιμή εκκίνησης, στα 76 χιλιάδες ευρώ.

Στη συνέχεια, πάντως, δεν φάνηκε να επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πόστα της παραλίας «Ζέφυρος» που κατοχυρώθηκαν λίγο πάνω από τα 10.000 χιλιάδες ευρώ και έφθασαν μέχρι τα 18 χιλιάδες ευρώ ενώ για την τροχήλατη καντίνα ο διαγωνισμός απέβη άγονος. Μέχρι εκείνη την ώρα, μάλιστα, τα πόστα είχαν κατοχυρωθεί είτε σε ιδιώτες είτε σε εταιρείες.

Η ατμόσφαιρα άρχισε να φορτίζεται από νωρίς με τους ενδιαφερόμενους παριστάμενους στην αίθουσα να αντιδρούν στα «χτυπήματα» λέγοντας ότι τους παίρνουν τη δουλειά τους αφού δεν μπορούν να τα αντικρούσουν και χάνουν τα πόστα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πόστο στο Λαδικό με τιμή εκκίνησης τα 15.225 ευρώ κατοχυρώθηκε τελικά στα 121.000 ευρώ! Η ένταση ανέβηκε αρκετά σε πόστο στην παραλία Καθαρά (Καλλιθέα) που από 27.000 ευρώ έφθασε στα 40.000 ευρώ, ποσό που θα ανέβαινε βέβαια αν συνεχιζόταν η διαδικασία, ωστόσο με την ένταση στην αίθουσα να ανεβαίνει αρκετά αλλά και την ένσταση που κατατέθηκε, η Επιτροπή διέκοψε τη διαδικασία.

Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, προς ώρας, οι δημοπρασίες συνεχίστηκαν ωστόσο το συγκεκριμένο πόστο μεταφέρθηκε στο τέλος για να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία. Πάντως, η Επιτροπή πρότεινε ακόμη και να διακόψουν για τη χθεσινή ημέρα και να συνεχίσουν σήμερα, κάτι που τελικά δεν έγινε και η διαδικασία συνεχίστηκε για αρκετές ώρες ακόμη.

Οι αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στις παραλίες εδώ και αρκετά χρόνια γιατί, όπως καταγγέλλουν, Εταιρείες εκτός Ρόδου έρχονται και «χτυπούν» τα πόστα-όπως επιτρέπεται από τη διαδικασία πλέον-με αποτέλεσμα να τα παίρνουν και να χάνουν οι ίδιοι τη δουλειά τους.

Αργά το μεσημέρι, μάλιστα, τα μέλη του Συλλόγου των ομπρελάδων της πόλης, προέβησαν σε μία συμβολική διαμαρτυρία στην πλατεία Δημαρχείου, τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες στο οδόστρωμα-δίχως να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων πάντως-κραδαίνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω οι καρχαρίες από τις παραλίες!» και «κάτω τα χέρια από τις παραλίες, ανήκουν στους ροδίτες».

Σε δήλωσή της η γραμματέας του συλλόγου, κα Αναστασία Μακεντούδη, είπε: «Σήμερα πήραμε μια γεύση για το τι πρόκειται να συμβεί και στον μεγάλο διαγωνισμό που αφορά όλη την κεντρική παραλία του νησιού, το “πέταλο” που λέμε.

Η δική μας η κοινοπραξία δραστηριοποιείται και στο Sunwing όπου έχουμε δύο πόστα. Σήμερα, νικηθήκαμε κατά κράτος. Υπάρχουν κάποιες μεγαλοεταιρείες, αθηναϊκές, οι οποίες ανέβασαν τα ενοίκια τριετίας σε απίστευτα ύψη, μιλάμε για πέντε και έξι φορές πάνω τα ενοίκια και δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε εμείς να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτόν εδώ τον αθέμιτο ανταγωνισμό που γίνεται εις βάρος μας».

Είπε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή είναι αναγκασμένες να φύγουν έξι οικογένειες από τo Sunwing και στην κοινοπραξία είναι 56 που διανέμουν όλα τους τα κέρδη και δεν γίνεται να χάσουν τη δουλειά τους.


Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία των ομπρελάδων δραστηριοποιείται από το Sunwing μέχρι το πέταλο του Belvedere και έχουν τον φόβο ότι το ίδιο θα γίνει και στην κεντρική παραλία του «Έλλη», που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ και οι δημοπρασίες αναμένεται να γίνουν περί τα τέλη του μηνός.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη