Χρ. Γιαννούτσος: Έκθεση Κρεμαστής: Καιρός η πραγματικότητα να αρχίσει να αντικατοπτρίζει την ονομασία

Χρ. Γιαννούτσος: Έκθεση Κρεμαστής: Καιρός η πραγματικότητα να αρχίσει να αντικατοπτρίζει την ονομασία

Χρ. Γιαννούτσος: Έκθεση Κρεμαστής: Καιρός η πραγματικότητα να αρχίσει να αντικατοπτρίζει την ονομασία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1084 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Χρήστος Γιαννούτσος*

Με αφορμή τις προσεχείς βουλευτικές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα τεθούν υπό συζήτηση πολλά θέματα που αφορούν τη Ρόδο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σίγουρα το ΦΠΑ, η στελέχωση των νοσοκομείων μας, η καθαριότητα, οι υποδομές, η συγκοινωνία και οι κλαδικές συμβάσεις για την εστίαση και τα ξενοδοχεία αποτελούν διαχρονικές «καυτές πατάτες» που θα κληθούν να διαχειριστούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στην επόμενη πενταετία.

Ωστόσο, πέρα από τα του οίκου μας, θα πρέπει σίγουρα αυτή την προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε και για την εξωστρέφεια της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και στην προώθηση της εξωστρέφειας η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουμε και δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Στο παρόν άρθρο δεν πρόκειται να διαβάσετε τα κακώς κείμενα που υπάρχουν διαχρονικά στην διεξαγωγή της Έκθεσης. Το θέμα δεν είναι να εστιάσουμε στα αρνητικά αλλά να προτείνουμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Υπό την ιδιότητα του συμμετέχοντα από το 2015 μέχρι και πέρσι θα μπω απλώς στη διαδικασία να καταθέσω κάποιες προτάσεις και σκέψεις που θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν την ονομασία “Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής”.

Για να υπάρχει ροή στις προτάσεις που ακολουθούν, αρκεί να σταθούμε σε κάθε λέξη της ονομασίας ξεχωριστά:
Πανελλήνια Έκθεση: Καιρός είναι λοιπόν να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια ώστε η λέξη Πανελλήνια να αντιπροσωπεύει πράγματι το χαρακτήρα της Έκθεσης.

Στο δικό μου μυαλό όταν ακούω ή διαβάζω τη λέξη Πανελλήνια μου έρχεται η εικόνα από συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνω την επίσημη πρόσκληση των Επιμελητηρίων και των υπόλοιπων Περιφερειών της χώρας μας για την ενεργή συμμετοχή τους με τον ανάλογο τρόπο που συμμετέχουν έως τώρα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθούν το κόστος οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα υπάρξει πραγματική επικοινωνία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των Επιμελητηρίων και των Περιφερειών της χώρας, με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αποτελούν τους εγγυητές αυτής της συνεργασίας.

Χειροτεχνίας: Ως γιος χειροτέχνη έχω εικόνα της κατάστασης στην ελληνική χειροτεχνία, ιδίως στα Δερμάτινα Είδη που είναι ο κλάδος του πατέρα μου. Σε 2-3 χρόνια ο πατέρας μου θα βγει στη σύνταξη και εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ μελλοντικά με αυτό το επάγγελμα λόγω διαφορετικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το παρόν άρθρο δεν εξυπηρετεί κάποιο προσωπικό συμφέρον. Αντίθετα, κρίνω καθήκον μου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική χειροτεχνία και το DNA της Πανελλήνιας Έκθεσης.

Θα πρέπει η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας να έχει χειροτέχνες συμμετέχοντες από όλη τη χώρα, έτσι ώστε, πέρα από την προβολή των χειροποίητων προϊόντων μας σε εθνικό επίπεδο, να αναδείξουμε τα προϊόντα μας και στους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αν δεν υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προώθησης της ελληνικής χειροτεχνίας, του λεγόμενου εν αγγλιστί Handmade in Greece, δυστυχώς στα επόμενα χρόνια οι χειροτέχνες στην Ελλάδα θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας και θα αποτελούν μια απλή ανάμνηση.

Αγροτικής Οικονομίας: Η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε τα τοπικά αγροτικά μας προϊόντα όχι μόνο από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες αλλά και από την υπόλοιπη χώρα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ).

Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει και ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις παραδοσιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

Εν κατακλείδι, ξέρω ότι όσοι και όσες μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε μέχρι αυτό το σημείο το άρθρο θα πείτε ότι όλα αυτά είναι ουτοπικά…δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά που γράφω είναι τα απολύτως αυτονόητα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και όσοι και όσες μένουν στην Κρεμαστή κατά βάθος συμφωνούν με όσα έχω γράψει.

Ευελπιστώ ότι όσοι και όσες κατέβουν στις εκλογές ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης και εκλεγούν, ή και δεν εκλεγούν, δεν θα περάσουν το φετινό Δεκαπενταύγουστο από την Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής απλά για χειραψίες, αλλά θα έχουν προτάσεις και θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο δεν έχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα και δεν εξυπηρετεί προσωπικό συμφέρον του συγγραφέα, αλλά αποτελεί αφορμή για διάλογο.

* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μεταφραστής

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου