Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η αναβάθμιση του Νεστορίδειου Μελάθρου

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η αναβάθμιση του Νεστορίδειου Μελάθρου

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η αναβάθμιση του Νεστορίδειου Μελάθρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 766 ΦΟΡΕΣ

Με απόφαση που υπέγραψε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο που αφορά την αναβάθμιση υποδομών στο κτήριο του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου.

Η ένταξη είναι γεγονός με απόφαση που εκδόθηκε προχθές (17 Μαΐου) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 729.393 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων να αφορά το τρέχον έτος.

Ειδικότερα στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:
«Αποφασίζεται η ένταξη του έργου «Sub.3.27 Αναβάθμιση υποδομών στο κτήριο Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης (Δήμου Ρόδου)» και κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5184903 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU, και αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία της συλλογής και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι προδιαγραφές παρουσίασης των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης και αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες επισκεψιμότητας και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω μουσειακού φορέα.

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Πυλώνας Ανάκαμψης (Pillar) 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας
Άξονας (Component) 4.6 Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας
Τίτλος Δράσης (Measure) 16293 - Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης
Υπουργείο Ευθύνης 1012700 - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Φορέας Υλοποίησης 4041282 –Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου

Β. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στη ΣΑΤΑ 014, ανέρχεται σε ποσό ύψους 729.393,00 €, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε 654.993,00 € και αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον ανωτέρω προϋπολογισμό.»

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Νεστορίδειο Μέλαθρο, το κομψό νεοκλασικό κτήριο στην πόλη της Ρόδου, αποτελεί το κεντρικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές συλλογές ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με 150 καλλιτέχνες.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ροδίων, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962. Το 2002, εγκαινιάστηκε ένα νέο πολυώροφο οικοδόμημα, το Νεστορίδειο Μέλαθρο, δωρεά των Ιωάννη (1897-1978) και Πάολας (1914) Νεστορίδη, στο οποίο μεταφέρθηκε μέρος των μονίμων εκθέσεων και τα εργαστήρια του Μουσείου, ώστε οι χώροι του κεντρικού κτηρίου να μπορούν να φιλοξενούν ευκολότερα και άλλες εκθέσεις. Το νέο κτήριο βρίσκεται στη Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, γνωστή και ως η «Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές», στο κέντρο της ζωής της σύγχρονης πόλης και της τουριστικής δραστηριότητας.


Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η αναβάθμιση των υποδομών του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του Νεστορίδειου Μελάθρου, με την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση των μέτρων προληπτικής συντήρησης των συλλογών και των εκθεμάτων, στην οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων και των εργαστηρίων συντήρησης, στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εκθεσιακών υποδομών του κτηρίου, στη δημιουργία ερμηνευτικών μέσων της μόνιμης έκθεσης, στη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής κατανάλωσης, καθώς και στη βελτίωση της εσωτερικής τοιχοποιίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία της συλλογής και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι προδιαγραφές παρουσίασης των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης και αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες επισκεψιμότητας και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω μουσειακού φορέα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η υλοποίηση των παρακάτω απαιτούμενων ενεργειών:
- προμήθεια 16 επιδαπέδιων προθηκών (4 σε κάθε επίπεδο) για την ανάδειξη και προστασία ευαίσθητων αρχείων, χαρακτικών, συλλογών νομισμάτων και κεραμικών της συλλογής. - προμήθεια προστατευτικού γυαλιού για την προστασία 91 έργων της μόνιμης συλλογής με 70% προστασία από UV ακτινοβολία και λιγότερο από 1% αντανάκλαση στο φως.
- προμήθεια 6 καθιστικών επίπλων (καναπέδων).
- παραγωγή ερμηνευτικών βίντεο με υποτιτλισμό στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και προμήθεια 6 οθονών για την προβολή τους στην έκθεση και σε άλλους χώρους εκδηλώσεων.
- προμήθεια αντλιών θερμότητας, εσωτερικών μονάδων fan coil, ανεμιστήρων, υδραυλική εγκατάσταση δικτύων, τοποθέτηση και σύνδεση δικτύων και παράδοση σε πλήρη λειτουργία.
- ηλεκτρολογική εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας και φωτισμού καθώς και εποπτείας της ηλεκτρομηχανικής εγκατάστασης για σταθερή θερμοκρασία για την προστασία των έργων και εξοικονόμηση ηλεκτρικής κατανάλωσης.
- προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών (300 λαμπτήρες) Led 15Watt 220V 960Lumens και θερμοκρασία χρώματος 3000 kelvin κατάλληλο για τοποθέτηση σε ράγα (200 μέτρα) 3 φάσεων Universal στους 3 ορόφους του κτηρίου.
- εργασίες αποκατάστασης τοιχοποιίας και οροφής μετά τις εργασίες που θα προηγηθούν για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου.
- τελική βαφή και αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων των εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν εργασίες τοποθέτησης ραγών, αεραγωγών και αισθητήρων. - στεγανοποίηση εκθεσιακών χώρων και του χώρου αποθήκευσης των έργων για την αποφυγή εισροής υδάτων.
- την εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης της συλλογής με ιεραρχημένες προτάσεις συντήρησής της.
- εργασίες συντήρησης επιλεγμένων έργων (σε κακή κατάσταση με άμεση ανάγκη).
- οργάνωση των εργαστηρίων συντήρησης και των χώρων αποθήκευσης των έργων της συλλογής και προμήθεια και εγκατάσταση αποθηκευτικών μονάδων για την ασφαλή αποθήκευση της συλλογής.
- προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων στους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου.
- Τεχνικός Σύμβουλος Υποστήριξης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (SOCIAL CATEGORIES)
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας πράξης διασφαλίζουν την αναβάθμιση των υποδομών στο κτήριο Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, Δήμου Ρόδου, με βασικό γνώμονα την προστασία της συλλογής και την ποιοτική αναβάθμιση των προδιαγραφών παρουσίασης των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών επισκεψιμότητας και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω μουσειακού φορέα στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το παρόν έργο πρόκειται να ενισχύσει ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα του πολιτιστικού τομέα και την ενδυνάμωση των εργαζομένων στην πολιτιστική δημιουργία. Με την υλοποίησή του, αναμένεται να καταπολεμηθεί η ανεργία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου αλλά και να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα η τοπική οικονομία. Αφετέρου, η επένδυση αποβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, εξοικείωση με την πολιτιστική κληρονομιά και προσέλκυση επισκεπτών με θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τα οφέλη τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στους επισκέπτες (εκδρομείς και τουρίστες) στην περιοχή θα είναι σημαντικά, προσδίδοντας μία πολυσχιδή διάσταση, πολιτιστική, τουριστική και ευρύτερα αναπτυξιακή.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ
(τεκμηριώνεται η διασφάλιση της λειτουργίας του έργου μετά την ολοκλήρωσή του)
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου ως φορέας λειτουργίας θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος