Προστατευτικό κιγκλίδωμα θα τοποθετηθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου

Προστατευτικό κιγκλίδωμα θα τοποθετηθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου

Προστατευτικό κιγκλίδωμα θα τοποθετηθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2059 ΦΟΡΕΣ

• Εκπρόσωποι του ΟΔΑΠ επισκέφθηκαν το χώρο και διαπίστωσαν την επικινδυνότητα που υπάρχει • Αβέβαιη η κατασκευή του αναβατορίου πλαγιάς

Αναγνωρίστηκε επιτέλους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η αναγκαιότητα τοποθέτησης κιγκλιδώματος στην ακρόπολη της Λίνδου, για την αποφυγή ατυχημάτων, μετά τις συνεχείς επισημάνσεις και τις επιστολές που επανειλημμένα έχει στείλει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες είχαμε τραυματισμούς, σε κάποιες περιπτώσεις και σοβαρούς, με αποτέλεσμα τα δυσμενή σχόλια και τα παράπονα από τους επισκέπτες μας, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», εκπρόσωποι από τον οργανισμό διαχείρισης αρχαιολογικών πόρων (ΟΔΑΠ) ήρθαν πριν από περίπου δέκα μέρες στο νησί μας και εστίασαν την προσοχή τους κυρίως στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, που παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τη Ρόδο η προϊσταμένη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και μία μηχανικός αρχιτέκτονας υπεύθυνη για την αναστήλωση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων.

Και οι δύο είδαν από κοντά όσα καταγγέλθηκαν με τις επιστολές και κατάλαβαν τα προβλήματα που υπάρχουν και κυρίως την επικινδυνότητα στην ακρόπολη της Λίνδου η οποία χρήζει μίας γενικής αναβάθμισης.

Βέβαια αυτό είναι στενά συνυφασμένο με την αύξηση της επισκεψιμότητας του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου η οποία θα σημάνει και την αύξηση των εσόδων, καθώς πέρσι αν και ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών, εντούτοις η κίνηση στο μνημείο ήταν μικρότερη σε σχέση με το 2019 που μέχρι τότε ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Η Λίνδος λοιπόν θεωρείται ο πιο προβληματικός χώρος σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας, προσβασιμότητας και κυκλοφορίας επισκεπτών λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται και λόγω της μορφολογίας του εδάφους και η επίσκεψη των εκπροσώπων του ΟΔΑΠ ήταν μία ευκαιρία να τεθούν όλα τα ζητήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν ξεκινώντας από το ευκολότερο και πηγαίνοντας προς το δυσκολότερο με άμεσες διαδικασίες καθώς και άλλες που θα ξεκινήσουν μετά τη σεζόν.

Οι εκπρόσωποι λοιπόν του οργανισμού συναντήθηκαν στη Λίνδο με την προϊσταμένη της ΚΒ εφορείας αρχαιοτήτων Μάνια Μιχαηλίδου και τον πρόεδρο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρη Σαλαχούρη και για ένα ολόκληρο απόγευμα πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή ξεκινώντας από τον οικισμό της Λίνδου και φτάνοντας μέχρι το ναό της Αθηνάς.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, άμεσα θα τοποθετηθούν διευκρινιστικές πινακίδες για τη διέλευση και τις διαδρομές των επισκεπτών αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθώς η πλατφόρμα για την έκδοσή του έχει βελτιωθεί.

Κάποιες ατέλειες που υπήρχαν πέρσι έχουν διορθωθεί, έγινε πιο φιλική προς τους επισκέπτες και έτσι πλέον θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήριο στη Λίνδο κατά την πορεία από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων προς την Ακρόπολη καθώς θα υπάρχουν διευκρινιστικές πινακίδες με QR code που θα τοποθετηθούν μάλλον στο τέλος του μήνα.

Επίσης άμεσα ξεκινά η διαδικασία ώστε να τοποθετηθεί το κιγκλίδωμα εξωτερικά της ακρόπολης που θα καλύψει με δαπάνες του ο ΟΔΑΠ όμως η ΚΒ εφορεία αρχαιοτήτων θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης και να κινήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Όσο για τα ζητήματα εντός της ακρόπολης που επισημάνθηκαν για τα οποία υπεύθυνη είναι η ΚΒ εφορεία αρχαιοτήτων, θα πρέπει να γίνουν άμεσα μελέτες ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης παρεμβάσεων και έργων μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Οι δαπάνες θα καλυφθούν από τον ΟΔΑΠ.

Εγκαταλείπεται η ιδέα για το αναβατόριο πλαγιάς;
Την ίδια στιγμή αβέβαιη είναι η υλοποίηση του έργου που αφορά την τοποθέτηση αναβατορίου πλαγιάς στην Ακρόπολη Λίνδου για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία παρά το ότι έχει παρθεί σχετική απόφαση από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και η ίδια η υπουργός Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει ότι ένα μνημείο πρώτης γραμμής και τουριστικού προορισμού υψηλής επισκεψιμότητας, όπως η Λίνδος, πρέπει να καταστεί λειτουργικά προσβάσιμη σε όλους.

Όπως είχε επισημάνει, με το αναβατόριο πλαγιάς βελτιώνεται συνολικά η πρόσβαση στο μνημείο, ενισχύεται η φιλοζωική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, καθώς προστατεύονται τα γαϊδουράκια μεταφοράς και ικανοποιείται το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Συγχρόνως ενθαρρύνεται και διευκολύνεται η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στον Πολιτισμό που αποτελεί κύριο μέσο προώθησης της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης και αναβαθμίζεται η εμπειρία του επισκέπτη, με άμεσο όφελος για το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Μετά όμως και την επίσκεψη των στελεχών του ΟΔΑΠ επικρατεί προβληματισμός για την υλοποίηση του έργου κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών που παρατηρούνται στην περιοχή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οι οποίες θα εμποδίζουν τη λειτουργία του.

Ο αέρας που φυσά στα ανατολικά του βράχου σημείο στο οποίο σχεδιάστηκε να τοποθετηθεί ο ανελκυστήρας πλαγιάς, φαίνεται ότι θα δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία του καθώς όπου εκτελέστηκε παρόμοιο έργο υπό αυτές τις συνθήκες λειτουργεί σπάνια.
Το θέμα λοιπόν παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια