Στο τέλος του χρόνου η δημοπρασία για το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου

Στο τέλος του χρόνου η δημοπρασία για το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου

Στο τέλος του χρόνου η δημοπρασία για το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1023 ΦΟΡΕΣ

Στα τέλη του χρόνου θα δημοπρατηθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το έργο του ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Ρόδο, η κατασκευή του οποίου ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας στις 12 Μαΐου.

Όπως δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου χτες ο κ. Χατζημάρκος, το κόστος του έργου θα καλυφθεί από το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας ενώ το κόστος για τον εξοπλισμό του θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας.

«Είναι μία πολύ μεγάλη ανάγκη να ανεγερθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο ένα κέντρο ακτινοθεραπείας για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι χρήζουν θεραπείας κατά του καρκίνου και φυσικά δεν είναι μία ανάγκη που γεωγραφικά εντοπίζεται μόνο στη Ρόδο. Καταλαβαίνει κάποιος ότι ένα τέτοιο κέντρο που θα λειτουργεί εδώ θα καλύψει τις ανάγκες και πολλών ακόμα νησιών μας.

Μέχρι σήμερα η μοναδική επιλογή ήταν να ταξιδέψουν οι άνθρωποι μακριά, ενώ αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερο κόστος και ταλαιπωρία και για τους συνοδούς.

Είναι μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση και για τα δύο άτομα και αυτό είναι δυσβάσταχτο», δήλωσε ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο θέμα χαρακτηρίζοντας τη 12η Μαΐου ως ιδιαίτερη στιγμή και πρόσθεσε τα εξής:

«Είναι η πρώτη κυβέρνηση αυτή που αγκάλιασε αυτό το στόχο καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε απορρίψει πανηγυρικά το 2018 μέσα στο ξενοδοχείο Rodos Palace όταν είχε κάνει το αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο.

Η διεκδικητική μας γραμμή σήμερα έχει αποτελέσματα. Φέρνει πραγματικά και χειροπιαστά αποτελέσματα που τα βλέπει ο κόσμος».

Αναφερόμενος αναλυτικά στο θέμα έκανε γνωστό ότι έγινε εδώ και αρκετό καιρό η προεργασία που χρειαζόταν ώστε να υπάρχει ένας βαθμός ετοιμότητας αν ερχόταν ποτέ το «πράσινο φως» από το υπουργείο για την ανέγερσή του και να μη γίνει αρχή από το μηδέν.

Με την ευκαιρία μίλησε και για την εθελοντική εργασία που έκαναν παλαιότερα συμπατριώτες μας σε ό,τι αφορά τη σύνταξη μελετών για τους οποίους όπως είπε θα πραγματοποιηθεί μια ειδική τελετή ώστε να παρουσιαστούν στο κοινό και να τους δοθούν δημόσια ευχαριστίες.

Μάλιστα, στο πρόσωπο του τέως δημάρχου Στάθη Κουσουρνά που και εκείνος συμμετείχε τους ευχαρίστησε χτες όλους. Όπως είπε η εργασία που έκαναν διαβιβάστηκε στη διεύθυνση τεχνικών έργων.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε επίσης γνωστό ότι σήμερα υπάρχει εγκεκριμένη κτηριολογική μελέτη με απόφαση του υπουργείου Υγείας στις 12/10/2021. Υπάρχει αρχιτεκτονική μελέτη εγκεκριμένη από τη διεύθυνση τεχνικών έργων υπάρχει στατική μελέτη εγκεκριμένη από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας, και μελέτη ακτινοπροστασίας εγκεκριμένη από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας.

Έπρεπε όμως να γίνει όπως είπε και μία πολεοδομική τακτοποίηση, να τροποποιηθούν οι όροι δόμησης στο χώρο του νοσοκομείου ώστε να μπορέσει εκεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Στο οικοδομικό τετράγωνο 865 του νοσοκομείου έγινε όπως είπε τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης των αγίων Αποστόλων για να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Σήμερα όμως δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια στο όνομα του ιδιοκτήτη, γιατί υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της γης στην οποία βρίσκεται το γενικό νοσοκομείο Ρόδου. Πρόκειται για μία έκταση 170 χιλιάδων τμ, που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας.

«Περιμένουμε μετά τις εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση για να προχωρήσουμε και να πιέσουμε αυτούς που έπρεπε να τα έχουν κάνει αυτά εδώ και δεκαετίες ώστε να γίνει η μεταβίβαση της γης και να πάει στο υπουργείο Υγείας.

Τίποτα από αυτά δεν είναι δική μας δουλειά. Από τη στιγμή όμως που εκδοθεί η άδεια, εμείς σε τέσσερις μήνες θα έχουμε δημοπρατήσει το έργο. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα δημοπρατήσει το κτήριο και θα το πληρώσει από πόρους που έχει στη διάθεσή της για το τεχνικό της πρόγραμμα. Το κτήριο θα το παραδώσουμε στο υπουργείο Υγείας για να βάλει τον εξοπλισμό.

Συμφωνήθηκε με την κ. υπουργό και με τον πρωθυπουργό μέσα από ευρωπαϊκά χρήματα του υπουργείου το υπουργείο να το εξοπλίσει πλήρως με τον αναγκαίο εξοπλισμό. Μάλιστα ζήτησα από την κ. Γκάγκα να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί.

Αν υπολογίσουμε ότι μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες θα χρειαστεί διάστημα περίπου 26 με 27 μήνες, εκτιμούμε ότι τόσο θα χρειαστούμε για να παραδώσουμε το κτήριο, οπότε θα είμαστε έτοιμοι.

Τη στελέχωσή του θα τη μελετήσει το υπουργείο Υγείας, θα αποτυπώσει και τι ανάγκες θα καλύψει, και ανάλογα θα προχωρήσει στο τι χρειάζεται από γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό.

Όταν καταλήξει σε αυτό και ζητήσει τη βοήθειά μας για τη στελέχωση, θα την έχει. Είναι όμως πολύ νωρίς, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον μία διετία» δήλωσε ο περιφερειάρχης .

Ο κ. Χατζημάρκος ερωτήθηκε για την επιφυλακτικότητα που εξέφρασε η κ. Γκάγκα για τη δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο όταν είχε έρθει το φθινόπωρο, η οποία όταν είχε ερωτηθεί σχετικά είπε τότε ότι είναι προτιμότερο να πηγαίνουν οι ασθενείς σε εξειδικευμένα και οργανωμένα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε τι άλλαξε και απάντησε λέγοντας τα εξής:
«Κάποιοι έπεισαν την κ. Γκάγκα, κάποιοι δούλεψαν όλους αυτούς τους μήνες για να την πείσουν για την ανάγκη λειτουργίας του. Πείστηκαν και άλλαξαν γνώμη. Και ο πρωθυπουργός όμως το αγκάλιασε και θα το στηρίξει».

Τέλος έκανε γνωστό ότι στο κτηματολόγιο της Ρόδου δεν υπάρχει καταχωρημένο το κτήριο του νοσοκομείου, καθώς δεν ενημερώθηκε ποτέ το κτηματολόγιο ότι έχει κατασκευαστεί το νοσοκομείο, ενώ και τις περιβαλλοντικές μελέτες τις έκανε... δώρο η περιφέρεια στο υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι το ακτινοθεραπευτικό κέντρο θα καταλαμβάνει μία έκταση 1.370 τμ. και θα είναι ειδικών προδιαγραφών λόγω της ακτινοβολίας που θα υπάρχει. Θα κατασκευαστεί στην περιοχή που βρίσκονται τα ΤΠΕ και εφάπτεται σε αυτό ώστε να έχει επικοινωνία με το κυρίως κτήριο.

Μάλιστα θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο σκάμμα ώστε ένα μέρος του κτηρίου να βρίσκεται μέσα στη γη λόγω της ακτινοβολίας.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος