3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: Υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ στην Αγγλία

3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: Υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ στην Αγγλία

3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: Υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ στην Αγγλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6074 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείου Ρόδου αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+ με κωδικό 2020-1-UK01-KA229-079003_2 με τίτλο “Voices of the Earth” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου μαζί με σχολεία από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη και τελευταία κινητικότητά του στο Appleby στο Westmorland στην Αγγλία από 16-19 Μαΐου του 2023.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί: η κα Στουππή Τσαμπίκα, διευθύντρια του σχολείου, η κα Γαλάνη Αλεξάνδρα, εκπαιδευτικός ΠΕ70 και η κα Ασλανίδου Μαρία, εκπαιδευτικός ΠΕ70, καθώς και τέσσερις μαθητές/-ήτριες της ΣΤ’ τάξης: Μοράρη Μαρία-Νεφέλη, Φραζής Γεώργιος, Χαλκιάδη Ελένη και Ψαλτόπουλος Ιάσονας-Γεώργιος.

Το πρόγραμμα εστιάζει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και οι δραστηριότητες που προετοιμάστηκαν από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του Bolton Primary School της Αγγλίας αναφέρονταν στον Στόχο 1: «Τερματίστε την πείνα, επιτύχετε επισιτιστική ασφάλεια και βελτιωμένη διατροφή και προωθήστε τη βιώσιμη γεωργία».

Στόχος των δράσεων ήταν οι συμμετέχοντες:
• Να κατανοήσουν την ανάγκη για βιώσιμη γεωργία ως μέσο καταπολέμησης της πείνας και του υποσιτισμού παγκοσμίως.

• Να γνωρίσουν και άλλες στρατηγικές για την καταπολέμηση της κακής διατροφής.

• Να είναι ικανοί να συνεργαστούν με άλλους και να αναπτύξουν κοινώς αποδεκτές στρατηγικές για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και της βελτιωμένης διατροφής.

• Να είναι σε θέση να προβληματιστούν για τις δικές τους αξίες και να αντιμετωπίσουν αποκλίνουσες αξίες, στάσεις και στρατηγικές σε σχέση με την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.

• Να είναι σε θέση να προσεγγίσουν κριτικά τον ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες του κόσμου στην πρόκληση της καταπολέμησης της πείνας.

• Να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τις πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στους συμμετέχοντες και να αντιληφθούν ότι αυτές οι διαφορές εμπλουτίζουν την κοινωνία μας.

• Να αντιμετωπίσουν τη διαφορετικότητα με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

• Να γνωρίσουν νέους φίλους, να αναπτύξουν σχέσεις για νέες συνεργασίες και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές.

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν καθώς οι μαθητές/-ήτριες όπως και οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων που συμμετείχαν στην κινητικότητα έλαβαν μέρος σε πολλά εργαστήρια και επισκέψεις που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πείνα, την επισιτιστική ασφάλεια, τη βελτιωμένη διατροφή, την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και τη γνωριμία της τοπικής κουλτούρας.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα αφού μας καλωσόρισαν θερμά όλα τα παιδιά και οι δάσκαλοι του σχολείου Bolton, μας ξενάγησαν στους χώρους και κάθε τάξη μας έκανε ένα σύντομο καλωσόρισμα.

Τα παιδιά μάς τραγούδησαν, μας διάβασαν ποιήματά τους για την Κλιματική Αλλαγή, παίξαμε όλοι μαζί Κρίκετ, Tchoukball (BC), boules & croquet, κάναμε πικνίκ και περιηγηθήκαμε στο υπέροχο χωριό. Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ημερήσια εκδρομή στο Μουσείο Beamish.

Πρόκειται για το παγκοσμίου φήμης διαδραστικό, υπαίθριο μουσείο που ζωντανεύει την ιστορία, τη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Βόρειας Αγγλίας. Την τρίτη ημέρα επισκεφτήκαμε το Εθνικό Πάρκο Lake District, μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν κοντά στη φύση τα παιδιά.

Κάναμε πεζοπορία στο Rydal Water, το Grasmere και το Loughrigg και επισκεφτήκαμε τη λίμνη Windermere και το Ambleside, όπου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως το σεβασμό στο περιβάλλον και του κόβεται η ανάσα από την ομορφιά και την καταπληκτική θέα!

Την τελευταία ημέρα τα παιδιά του σχολείου μάς παρουσίασαν την παιδική παράσταση ‘’Promise’’ με θέμα τον σεβασμό στη φύση, χορέψαμε τον παραδοσιακό χορό Ceilidh που κατάγεται από τη Σκωτία και την Ιρλανδία και είναι ένας συνδυασμός λαϊκής μουσικής Σκωτίας, Ιρλανδίας και Αγγλίας, συμμετείχαμε σε αγγλικό πάρτι τσαγιού, παίξαμε στην παιδική χαρά και αποχαιρετιστήκαμε.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου

Το Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου υποδέχτηκε Πορτογάλους μαθητές στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus

Πασχαλιάτικα Έθιμα από το Δημοτικό Σχολείο Σορωνής