Ξεκινούν οι εργασίες για τις περιφράξεις για τα ελάφια στη Νότια Ρόδο

Ξεκινούν οι εργασίες για τις περιφράξεις για τα ελάφια στη Νότια Ρόδο

Ξεκινούν οι εργασίες για τις περιφράξεις για τα ελάφια στη Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2329 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα οι εργασίες για την κατασκευή των πρώτων περιφράξεων στη Νότια Ρόδο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Απολακκιάς, με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών από τα ελάφια.

Όπως έκανε χτες γνωστό ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαμπίκος Καραγιάννης, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και πιάνει δουλειά από την επόμενη εβδομάδα για να κατασκευάσει περίφραξη συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων.


Ο κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης
Ο κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης

 

«Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τα αγροτικά χωριά εδώ και πολλά χρόνια είναι το θέμα των ελαφιών. Είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα από πολλές κυβερνήσεις, που έρχονται και παρέρχονται αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Παραμένει γιατί δεν δίναμε όλοι την κατάλληλη προσοχή, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, να πείσουμε τους αρμόδιους ότι το ελάφι, παρά το ότι είναι το εμβληματικό ζώο της Ρόδου και το αγαπάμε, τελικά κάνει ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του τόπου μας.

Σήμερα όμως θα ήθελα να πω ότι η σημερινή κυβέρνηση, οι προσπάθειες των βουλευτών του δήμου και της περιφέρειας, έχουν αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι από τη Δευτέρα ο εργολάβος ξεκινά τις περιφράξεις κάτι που είναι σημαντικό για εμάς» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά αυτό είναι η αρχή και πιστεύω ότι και με άλλες παρεμβάσεις τις οποίες ο προηγούμενος υπουργός κ. Αμυράς είχε υποσχεθεί εδώ στη Ρόδο και θα υλοποιηθούν, τα πράγματα θα καλυτερεύσουν.

Η πρώτη υπόσχεση έγινε πράξη και έπονται και άλλες ενέργειες όπως οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.α.

Σήμερα εγώ θα πω αυτό που βλέπω ότι ήδη ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί. Ξεκινάμε από την Απολακκιά και πιστεύω ότι και με άλλες παρεμβάσεις θα δώσουμε λύσεις σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, για τις αγροτικές μας καλλιέργειες σε όλη τη Ρόδο.
Το πρόβλημα των ελαφιών δεν επηρεάζει μόνο τους αγρότες.

Ξέρετε πολύ καλά ότι τα ελάφια είναι επικίνδυνα γιατί προκαλούν πολλά ατυχήματα στους δρόμους. Τα ζώα δημιουργούν πολλά προβλήματα και ελπίζω από εδώ και πέρα να βρεθεί λύση ώστε το ελάφι να μην επηρεάσει τις καλλιέργειες των αγροτών ούτε το οδικό μας δίκτυο».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις για τις ζημιές λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών δεν έχουν... περάσει σε ΦΕΚ αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες από όλους ώστε να κατανοήσει το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ ότι πρέπει να αποζημιώνονται και από τα ελάφια.

Όπως έχει ξαναγράψει η «Ροδιακή» πρόκειται αρχικά για δύο περιφράξεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου το οποίο έχει τον τίτλο «κατασκευή περιφράξεων εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε ενδιαιτήματα πλατωνιού στη δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου για τον περιορισμό ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες από την παρουσία του είδους-τμήματα Ι & V εκτιμώμενης αξίας 138.165,36 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% και σύνολο 171.325,04».

Το έργο χρηματοδοτείται από τον οργανισμό φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Η κατασκευή των περιφράξεων, θα συμβάλλει, στη μετρίαση των αγροζημιών από την είσοδο των πλατωνιών που παρατηρούνται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στη μετρίαση των θανατώσεών τους λόγω τροχαίων ατυχημάτων και παγιδεύσεων σε πλαστικά δίχτυα περίφραξης καλλιεργειών αλλά και από τους «εχθρούς» που αποκτά προκαλώντας αγροζημιές, πλην των προστατευτικών επιδράσεων στην προστασία και τη διατήρηση του είδους, ενώ θα προκύψουν και ανάλογες θετικές επιδράσεις στην αγροτική οικονομία του νησιού και περισσότερο της Νότιας Ρόδου.

Μάλιστα ο περιορισμός των αγροζημιών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικότερων αντιλήψεων και στάσεων των κατοίκων της Ρόδου για το προστατευόμενο είδος.

Το έργο αφορά την κατασκευή δύο ανοικτών περιφράξεων και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν και οι οποίες αφορούν ακόμη 9 περιφράξεις σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, συνολικού μήκους 43.895 μ., σε ενδιαιτήματα του πλατωνιού (Dama dama), που γειτνιάζουν με «καλλιεργούμενες εκτάσεις» εντός περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου

Η χρηματοδότηση ύψους 171.325,04 ευρώ αντιστοιχεί σε μήκος 7.179 μέτρων περίφραξης αφορά τα τμήματα της Περίφραξης (Ι) που προσδιορίζεται γεωγραφικά ως «από Φράγμα Απολακκιάς -ανατολικά- έως θέση Βρουλιά και (V) που προσδιορίζεται γεωγραφικά ως «Παράλληλα με την επαρχιακή οδό Άγρου προς Ίστριο».

Ο συνολικός προϋπολογισμός και των έντεκα περιφράξεων είναι 1.047.543,23 ευρώ και έγινε ως εξής: αφού υπολογίσθηκε το συνολικό κόστος των έργων, που ανέρχεται στα 622.544,53 ευρώ προστέθηκαν κατά σειρά

α) Γ.Ε. & Ο.Ε. (Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου) 18%,

β) Απρόβλεπτα 15% και τέλος στο άθροισμα προστίθεται

γ) Φ.Π.Α. 24% (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας).

Τα έργα αποσκοπούν στον περιορισμό ή στην κατά το δυνατόν μετρίαση των αγροζημιών, που προκαλούνται από τη σταθερή και συνεκτική παρουσία του είδους στις καλλιέργειες της περιοχής, στην προσπάθεια εξεύρεσης τροφής και νερού, αλλά και στην άμεση λήψη μέτρων προστασίας και διατήρησής του, ειδικότερα από τις θανατώσεις, που προκύπτουν από τροχαία ατυχήματα και από παγιδεύσεις σε πλαστικά δίχτυα περιφράξεων καλλιεργειών.

Η επιλογή των θέσεων πραγματοποιήθηκε μετά από εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής που συνέταξε η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, σε συνέχεια ευρύτερης προμελέτης που συνέταξε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο στην οποία υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, καθώς και από τη λοιπή αλληλογραφία, από την οποία λήφθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία υπαίθρου και μετά από κατάλληλη επεξεργασία, προσδιορίσθηκαν οι θέσεις των προτεινόμενων έργων.

Οι θέσεις και τα μήκη των προτεινόμενων περιφράξεων, προέκυψαν κυρίως από τις υποδείξεις των αγροτών.

Το έργο θα αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του και εφόσον η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του αποβεί θετική, θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατασκευές ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Με την ευκαιρία ο κ. Καραγιάννης ρωτήθηκε και για το φράγμα Απολακκιάς με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΟΕΒ Απολακκιάς που διαχειρίζεται το φράγμα.

Όπως είπε φέτος δεν είχαμε πολλές βροχές, με αποτέλεσμα η στάθμη του να έχει κατέβει περίπου 2 με 3 μέτρα ενώ για να γεμίσει χρειάζονται 9 εκατ. κυβικά μέτρα νερό.

«Τον περασμένο χειμώνα δεν έβαλε νερό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν και ζημιές και είχαμε διαρροές από όπου χάναμε πολύ νερό.

Φέτος δεν έχουμε διαρροές αν και είναι δύσκολο να το συντηρήσουμε και εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τις καλλιέργειες.

Ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα έχουμε περισσότερες βροχές για να αυξηθούν και τα αποθέματα» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη