Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο στη Ρουμανία με το πρόγραμμα Erasmus+

Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο  στη Ρουμανία με το πρόγραμμα Erasmus+

Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο στη Ρουμανία με το πρόγραμμα Erasmus+

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7753 ΦΟΡΕΣ

Κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 20 Μαΐου 2023 έλαβε χώρα η μετακίνηση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Ρόδου στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας κινητικότητας του γαλλόφωνου σχεδίου Erasmus+/ΚΑ229 με τίτλο: “Pour nos communautés, pour notre planète!” που πραγματοποιήθηκε στο εταιρικό σχολείο Scoala Gimnazială Vama Buzăului, στην κοινότητα Vama Buzăului (κοντά στο Brasov) της Ρουμανίας.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν έξι μαθητές/ριες και τρεις εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Ρόδου - «Βενετόκλειο» που συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με πέντε άλλες εταιρικές χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ρουμανία) του ευρωπαϊκού σχεδίου με στόχο την ανάπτυξη ποικίλων ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων για την προσέγγιση της έννοιας: Le citoyen européen “éco-mobile” (Ο «οικολογικά-μετακινούμενος» Ευρωπαίος πολίτης).

Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές/ριες της Α΄ και Β΄ τάξης: Καντιμοίρη Εβελίνα, Μαστόρου Νάγια, Πετρά Ελένη Άννα, Πετρακίδη Γιώργο, Χατζηλέλεκα Θάνο και Χριστοφόρου Τηλέμαχο.

Στη διαπολιτισμική αυτή συνάντηση συνόδευσαν τους μαθητές/τριες οι εκπαιδευτικοί: Ελισάβετ Μαυρουδή (διευθύντρια του σχολείου και καθηγήτρια πληροφορικής), Ελευθερία Ντελλάκη (καθηγήτρια μαθηματικός), Κωνσταντία Τσάπρα (καθηγήτρια φιλόλογος).

Η θερμή υποδοχή από τη διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος Erasmus του ρουμάνικου σχολείου κα Raluca - Alexandra Ionascu, τους/ις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/ριες του σχολείου (παρουσία τοπικών αρχών και γονέων) έγινε στο χώρο του σχολείου Scoala Gimnazială Vama Buzăului, όπου μετά από μια σύντομη παρουσίαση του σχολικού συγκροτήματος, ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα καλωσορίσματος με παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο της δράσης έλαβαν χώρα ποικίλες συναντήσεις, ξεναγήσεις και επισκέψεις, όπως η επίσκεψη στο Διαδραστικό Μουσείο Επιστημών, όπου οι μαθητές/τριες έκαναν πειράματα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη ρύπανση, η ξενάγηση στο κάστρο του κόμη Δράκουλα (Bran), στο καταφύγιο αρκούδων “Libearty” στο Zarnesti, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Piatra Craiului και στο θεματικό πάρκο Dino PARC, όπου φιλοξενούνται ομοιώματα δεινοσαύρων.

Παράλληλα, οι μαθητές/ριες περιηγήθηκαν στο παλάτι Peles, στην περιοχή Sinaia, επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Καταφύγιο Βίσωνα – “Valea Zimbrilor Vama Buzaului” και ενημερώθηκαν για την ανάγκη οδηγικής ασφάλειας στο εργοστάσιο παραγωγής ζωνών ασφαλείας και αερόσακων Autoliv στο Brasov.

Τέλος, οι ομάδες Erasmus ενημερώθηκαν από τον διευθυντή της εταιρείας συγκοινωνιών της μητροπολιτικής περιοχής του Brasov για τις επιτυχημένες προσπάθειες της εταιρείας για πιο οικολογικούς τρόπους μετακίνησης.

Οι εργασίες των μαθητών από τα εταιρικά σχολεία στόχευαν στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις μεταφορές και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, την επίδραση των μεταφορών στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του τόπου.

Μαθητές/ριες και καθηγητές/ριες επικοινώνησαν, αντάλλαξαν απόψεις, προβληματίστηκαν, δημιούργησαν δεσμούς φιλίας και συνέβαλαν μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους στην προσπάθεια αποκρυστάλλωσης της οικολογικής συνείδησης.

Διαβάστε ακόμη

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου