Μανώλης Μαρκόπουλος: Ο Μάιος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα στην περιοχή μας

Μανώλης Μαρκόπουλος: Ο Μάιος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα στην περιοχή μας

Μανώλης Μαρκόπουλος: Ο Μάιος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα στην περιοχή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1609 ΦΟΡΕΣ

Προβληματισμός επικρατεί στην τουριστική αγορά σε όλη τη χώρα καθώς ο Μάιος αποδεικνύεται σε έναν «αδύναμο» μήνα, με τα ξενοδοχεία σε όλους σχεδόν τους προορισμούς να κινούνται σε μέτριες πληρότητες και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να μην κινούνται.

Οι υψηλές προσδοκίες, με τις οποίες ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος «πάτησαν απότομα φρένο», καθώς μετά τον εκρηκτικό Απρίλιο, που έφερε σημαντικό αριθμό ξένων τουριστών στη χώρα μας, κυρίως κατά την εορταστική περίοδο, τόσο του Καθολικού όσο και του Ορθόδοξου Πάσχα, ο Μάιος έκανε «κοιλιά». Αρχικά, το γεγονός αυτό, εξηγήθηκε ως «φυσιολογικό», όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μήνας που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, δεν κινήθηκε ικανοποιητικά.

Όπως δηλώνει σύσσωμη η τουριστική αγορά, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, η αύξηση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, το «ξεφούσκωμα της επιθυμίας» για ταξίδια μετά την πανδημία, αλλά και ο δύσκολος χειμώνας που πέρασε όλη η Ευρώπη λόγω ακρίβειας, ήταν οι κύριοι λόγοι της μειωμένης κίνησης. Δεν μένει, παρά να δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες τα στοιχεία με τις αφίξεις από το εξωτερικό, για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Οι εισερχόμενες πτήσεις σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια ωστόσο, προσγειώνονται με πολύ υψηλές πληρότητες, γεγονός που άλλοι αποδίδουν στη μείωση των δρομολογίων και άλλοι στο ότι ναι μεν έρχονται τουρίστες αλλά διαμένουν σε καταλύματα τύπου AirBnB και όχι σε ξενοδοχεία.
Την ίδια ώρα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που όλοι ανέμεναν, τελικά δεν ήρθαν, αφού τόσο τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακόμη πιο ακριβά, αλλά και ο κακός καιρός σε όλη την Ελλάδα, όλο το μήνα, απέτρεψε αρκετούς ξένους, από το να κλείσουν τις διακοπές τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος μιλώντας στο NEWS 24/7 δήλωσε ότι υπάρχει προβληματισμός.

«Ο Μάιος κινήθηκε μέτρια και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε μέση πληρότητα, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία που άργησαν να ανοίξουν, ή ακόμα παραμένουν κλειστά.

Πιθανότατα, αυτό που λέγαμε αλλά κανένας δεν άκουγε, καθώς ζούσαμε μέσα στη «μέθη των ρεκόρ», είναι το γεγονός ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους θα επηρέαζε τις τιμές. Τα ελληνικά ξενοδοχεία λειτουργούν υπό συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος.

Ο τουρίστας έχει χιλιάδες επιλογές.
Εμείς δεν μπορούμε να μην περάσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις που υπεστήκαμε στις τιμές. Επιχειρήσεις έχουμε, όχι ιδρύματα».

Ο κ. Μαρκόπουλος λέει, ότι τα ξενοδοχεία της Ρόδου μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα αποκτήσει καλές πληρότητες.
«Το νησί μας είναι αρκετά πολυσυλλεκτικό καθώς υποδέχεται επισκέπτες από 15 – 20 αγορές, με μερίδιο 5-6%, ανάμεσά τους και ανατολικές χώρες οι οποίες παραδοσιακά έρχονται από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο.

Έχουμε ένα τεράστιο ξενοδοχειακό δυναμικό στη Ρόδο που δεν μπορεί να καλυφθεί από τη ζήτηση. Όλα τα μεγάλα και τα μεσαία ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, ανεξάρτητα αν είχαν κρατήσεις ή όχι, καθώς είχαν το φόβο απώλειας του προσωπικού τους».
(Πηγή: news297.gr)

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου