Επίδομα από τον δήμο Ρόδου στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Επίδομα από τον δήμο Ρόδου στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Επίδομα από τον δήμο Ρόδου στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3212 ΦΟΡΕΣ

Δρομολογείται πλέον από το δήμο Ρόδου μετά τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η χορήγηση του επιδόματος στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί μας και αδυνατούν για οικονομικούς λόγους να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Ειδικότερα, οι αναπληρωτές που ενδιαφέρονται θα μπορούν να κάνουν αίτηση η οποία θα συνοδεύεται από το έντυπο Ε1 και το μισθωτήριο συμβόλαιο του σπιτιού τους, ενώ θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Ρόδου θα διαθέσει συνολικό ποσό 150.000 ευρώ το οποίο την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερο, καθώς σκοπεύει να το αυξήσει για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς.

Εκτιμάται ότι στο νησί μας υπάρχουν γύρω στους 100 αναπληρωτές καθηγητές, το 90% των οποίων μπορεί να πάρει το επίδομα, ενώ οι αναπληρωτές δάσκαλοι είναι περίπου 450, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων επίσης θα πάρει το επίδομα του δήμου.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρεία του αρμόδιου αντιδημάρχου Στράτου Καρίκη, στην οποία παρευρέθηκαν οι προϊστάμενοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας Μπάμπης Ψαράς και Γιάννης Παπαδομαρκάκης καθώς επίσης ο Κώστας Κορδιστός πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου και ο Δημήτρης Κλαδογένης πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης δήλωσε : «Είχαμε υποσχεθεί και θέλαμε να κάνουμε πράξη και να καθορίσουμε τα κριτήρια ώστε ο δήμος Ρόδου από τους λίγους δήμους πανελλαδικά να χορηγήσει ένα επίδομα στέγης στους αναπληρωτές μας, δάσκαλους και καθηγητές.

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από όλη την Ελλάδα και με οικογένεια μαζί και με ένα μισθό που ξεκινά από τα 800 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ όσα χρόνια και αν είναι αναπληρωτές, οπότε δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους στη Ρόδο.

Δεν είναι το πρόβλημα να βρουν ένα μικρό σπίτι για να κατοικήσουν, ευτυχώς δεν έχουμε τέτοιο θέμα σε σχέση με άλλα νησιά, όμως είναι ένα τεράστιο οικονομικό θέμα στο οποίο θεωρούμε τόσο ο δήμαρχος όσο και εγώ ότι ο δήμος πρέπει να είναι αρωγός».

Τα κριτήρια
Μιλώντας για τα κριτήρια που θα ισχύσουν είπε: «Καθορίσαμε τα κριτήρια τα οποία θα είναι μία απλή αίτηση από τον αναπληρωτή που θα συνοδεύεται από το Ε1 για να δούμε το εισόδημα, καθορίσαμε το ποσό στα 15.000 ευρώ, δηλαδή όλοι όσοι έχουν κάτω από αυτό το ποσό θα επιχορηγηθούν με το ποσό που θα αντιστοιχεί στα 150.000 ευρώ τα οποία θα χορηγήσουμε σε αυτή τη φάση και ένα μισθωτήριο που να αποδεικνύει ότι νοικιάζουν σπίτι είτε ντόπιος είναι κάποιος είτε από άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Πρέπει να υπάρχει ένα μισθωτήριο που να ξεκινά από 1 Σεπτεμβρίου του 2022 μέχρι και τη λήξη αυτού του σχολικού έτους. Το ίδιο θα επαναλάβουμε και του χρόνου και ελπίζω να είναι αυξημένο το ποσό και να φτάνει τα 200.000 ευρώ».

Ο κ. Ψαράς
Από την πλευρά του αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Ψαράς δήλωσε τα εξής: «θέλω να συγχαρώ το δήμο Ρόδου καθώς αυτή η πρωτοβουλία λειτουργεί με έναν παραδειγματικό τρόπο για την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς υπάρχουν πολλοί νομοί όπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν πολλά προβλήματα από την εύρεση σπιτιού μέχρι τη δυνατότητα να το κρατήσουν όλο το χρόνο, εκτός του ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Αυτή η απόφαση να δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους αναπληρωτές που πληρούν τις προϋποθέσεις θα λειτουργήσει παραδειγματικά και θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες περιοχές να αγκαλιάσουν τους εκπαιδευτικούς.

Τέτοιες πρωτοβουλίες τους δίνουν μία αίσθηση ότι κάποιος ενδιαφέρεται γι΄αυτούς. Με αυτό το ποσό δεν θα σωθούν αλλά είναι μία ένδειξη πως ό,τι μπορούν να κάνουν θα το κάνουν ως τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Παπαδομαρκάκης
Ο κ. Παπαδομαρκάκης μιλώντας για το θέμα είπε : «ευχαριστώ το δήμο Ρόδου που συνετέλεσε ώστε στο μισθό των αναπληρωτών να δίνεται μία επιδότηση υπό προϋποθέσεις που πιστεύω ότι τις έχουν όλοι. Για τους ανθρώπους αυτούς είναι ένα βάλσαμο στην ψυχή τους και εκ μέρους τους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ, μας τιμά αυτό που κάνετε και συγχαρητήρια».

Ο κ. Κορδιστός στη συνέχεια δήλωσε: «ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που πήρε φέτος ο δήμος Ρόδου για το επίδομα στέγης στους αναπληρωτές που υπηρετούν τη χρονιά 2022-2023.

Είναι μία βοήθεια για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και όσους κατοικούν στη Ρόδο και ενοικιάζουν. Οι τιμές γύρω μας αυξάνουν καθημερινά, έχουμε να δούμε αύξηση από το 2009 και περιμένουμε αυτό το επίδομα να παγιωθεί από τον δήμο».

Τέλος ο κ. Κλαδογένης είπε τα εξής: «το πρόβλημα το είχαμε τονίσει από την αρχή της χρονιάς. Με τις ενέργειες του δήμου δεσμεύτηκε ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να έχουμε επιδότηση ενοικίου βάσει κριτηρίων και ευελπιστούμε να συνεχιστεί και του χρόνου και να είναι μόνιμο».

Τα ειδικά σχολεία
Στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα των ειδικών σχολείων καθώς έγιναν αλλαγές και τροποποιήσεις στα υπάρχοντα. Για το θέμα ο κ. Καρίκης σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για τα ειδικά σχολεία.

Προσπαθούμε είτε η Παλιά Πόλη είτε τα Κολύμπια όταν λειτουργήσει να είναι ένας παιδικός σταθμός και επίσης το ειδικό σχολείο που φιλοξενείται στον Άγιο Ιωάννη θα πάει σε έναν πολύ ωραίο χώρο στο Φαληράκι σε νέο χώρο που προσφέρει η εκκλησία και το δεύτερο ειδικό σχολείο του Άη Γιάννη να πάει στο 1ο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Ψαράς αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε τα εξής: «Λειτουργούν στην πόλη δύο ειδικά σχολεία το ένα είναι στον Άη Γιάννη και το άλλο στην Ακαδημία. Το πρώτο είναι στον Αη Γιάννη και το πειραματικό στην Ακαδημία και στο ειδικό του Αη Γιάννη φιλοξενείται και το ειδικό νηπιαγωγείο.

Στο χώρο εκεί έχει 45 παιδιά του δημοτικού και 15 του νηπιαγωγείου. 60 μαθητές και 35 εκπαιδευτικοί. Σε αυτό το χώρο δεν μπορούν να είναι λειτουργικοί και αποδοτικοί τόσοι άνθρωποι.

Δεδομένου ότι υπάρχει ΦΕΚ για ίδρυση δεύτερου ειδικού δημοτικού το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί, φέτος θα κάνουμε μία προσπάθεια και με τη βοήθεια του δήμου θα φιλοξενηθεί το δεύτερο ειδικό στο πρώτο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής.

Φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά το δεύτερο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής, ένα εξαθέσιο σε νέο κτήριο.

Οι μαθητές που φιλοξενούνται στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Κρεμαστής έφυγαν από το πρώτο. Διαιρέθηκε το πρώτο δημοτικό και έγινε και το δεύτερο. Το πρώτο λειτουργούσε με 450 μαθητές.

Το γεγονός ότι έφυγε ένα εξαθέσιο, άφησε έξι αίθουσες άδειες. Από αυτές θα δανειστούμε τις δύο για να φιλοξενήσουμε το δεύτερο μονοθέσιο ειδικό δημοτικό σχολείο Ρόδου, ώστε όλα τα παιδιά που έρχονται από Μανδρικό, Σορωνή, Φάνες να σταματούν με το λεωφορείο στην Κρεμαστή. Είναι περίπου 14 παιδιά.

Οι μαθητές από όλα τα χωριά γύρω από την Κρεμαστή που φοιτούν στο πρώτο ειδικό θα φοιτούν στο δεύτερο ειδικό. Όσοι μαθητές από τον ανατολικό άξονα και την πόλη της Ρόδου μείνουν, υπολογίζουμε γύρω στους 30, θα συνεχίσουν να φοιτούν στον ίδιο χώρο, στον Αη Γιάννη.

Επίσης από το ειδικό νηπιαγωγείο που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του πρώτου ειδικού δημοτικού στον Αη Γιάννη θα μετατεθούν και θα φιλοξενηθούν σε ένα κτήριο που παραχώρησε η κοινότητα στο Φαληράκι».

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών