Με επιτυχία η εσπερίδα για την παιδική κακοποίηση

Με επιτυχία η εσπερίδα για την παιδική κακοποίηση

Με επιτυχία η εσπερίδα για την παιδική κακοποίηση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1046 ΦΟΡΕΣ

Το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της παιδικής κακοποίησης, ήταν το αντικείμενο της εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο και διοργανώθηκε από την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του δήμου σε συνεργασία με τη δημοτική επιτροπή ισότητας και το τμήμα επιστημών της προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ομιλήτριες ήταν η καθηγήτρια Αναστασία Ζήση που ανέπτυξε το θέμα «Κακοποίηση παιδιών: μέτρα και πολιτικές πρόληψης» και η παιδίατρος, διευθύντρια ΕΣΥ, διδακτόρισσα του ΑΠΘ, Δρ Σοφία Καραγιαννοπούλου που ανέπτυξε το θέμα «Παιδική κακοποίηση: πρόληψη-κλινική εικόνα-αντιμετώπιση».

Για την ημερίδα μίλησαν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σταμάτης, η πρόεδρος της επιτροπής ισότητας του δήμου εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κική Αποστολίδη Πάττα, καθώς και οι ομιλήτριες της εκδήλωσης.

Ειδικότερα ο κ. Σταμάτης έκανε λόγο για φλέγον θέμα που δυστυχώς ολοένα και περισσότερο εντείνεται στη χώρα μας και διεθνώς, χαρακτηρίζοντάς το μάστιγα της εποχής μας.

«Επειδή προσλαμβάνει διαστάσεις απρόβλεπτες θέλοντας να συμβάλουμε στην πρόληψη αυτού του φαινομένου ως δήμος Ρόδου, ως πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και δημοτική επιτροπή ισότητας κάναμε αυτό το βήμα ώστε να ενημερώσουμε το κοινό της Ρόδου και να το ευαισθητοποιήσουμε περαιτέρω για τα θέματα της παιδικής κακοποίησης θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μία θετική συμβολή σε αυτά τα ζήτημα».

Όπως είπε η εσπερίδα είχε επιτυχία την παρακολούθησαν αρκετοί εκπαιδευτικοί και αρκετοί γονείς, ενώ υπογράμμισε ότι τα θέματα αυτά είναι πάντα φλέγοντα εκφράζοντας την επιθυμία η εσπερίδα αυτή να έχει απήχηση και σε ευρύτερο κοινό του τόπου μας καθώς μπήκε μία πολύ καλή βάση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Από την πλευρά της η κ. Πάττα έγινε μία συνεργασία με τους παραπάνω φορείς ώστε να ενώσουν τις φωνές τους στο θέμα που λέγεται κακοποίηση παιδιού.

«Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή παιδιά να κακοποιούνται, που είναι το μέλλον μας, και να φτάνουμε στο σημείο να ακούμε όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν.

Μέσα από την εκδήλωση ακούσαμε πράγματα που με λύπησαν ως άνθρωπο και ως πολίτη, για όλο αυτό που συμβαίνει.

Τα στοιχεία ήταν συγκλονιστικά και με έκαναν να αναρωτιέμαι γιατί εμείς οι άνθρωποι να μην μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί που φέραμε στον κόσμο με τόση αγάπη και θέληση, αλλά το αφήνουμε να κακοποιείται με πράξεις που είναι αδιανόητες για κάθε άνθρωπο» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι να το αγκαλιάσουμε να το βοηθήσουμε για να σταθεί στη ζωή του να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, σε περίπτωση που δούμε ή ακούσουμε κάτι στο σχολείο ή στο χώρο που παίζουν ώστε να βοηθήσουμε να αναπτύξει μία υγιή ζωή ώστε και αυτό ως ενήλικας να αντιμετωπίσει τη ζωή του όχι μέσα από τη βία.

Γιατί μεγαλώνοντας μέσα στη βία το παιδί αντιδρά και λύνει τα προβλήματά του με τη βία».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης καταγράφονται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, και συμπλήρωσε ότι και ένα παιδί αν σώσουμε είναι κέρδος για τον κόσμο μας, καλώντας τον καθένα μας να ενεργοποιήσει τη δική του συνείδηση μέσα στην κοινωνία που ζούμε.

Η κ. Ζήση υπογράμμισε ότι ήταν μία πολύ σημαντική προσπάθεια αυτό που έγινε γιατί το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης το ορίζουμε ως ένα επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η εκδήλωση παρουσίασε κλινικά στοιχεία ενώ από την πλευρά της έδωσε στοιχεία όσον αφορά την έκταση και την αναγνώριση του φαινομένου αλλά και τους παράγοντες που δημιουργούν ευαλωτότητα ώστε κάποια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να κακοποιηθούν.

«Τις περισσότερες φορές ο κακοποιητής είναι από το άμεσο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα μικρά μας παιδιά από μικρή ηλικία τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με το σώμα τους. Το σώμα μου είναι ιδιωτικό, μού ανήκει και πρέπει να λέω όχι σε κάθε άγγιγμα το οποίο δεν το επιθυμώ» είπε.

Τέλος, η κ. Καραγιαννοπούλου αφού είπε ότι το φαινόμενο, παρά το ότι είναι πανάρχαιο και τους προηγούμενους αιώνες ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση αλλά δεν φαινόταν τόνισε ότι τα νούμερα όπως βλέπουμε στις μέρες μας αποκτούν περισσότερη και σοβαρότερη διάσταση.

«Ένα στα έξι παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αλλά η κακοποίηση δεν είναι μόνο σεξουαλική. Περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά υφίστανται μία μορφή κακοποίησης και μάλιστα όσο μικρότερα είναι τόσο είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα αυτής της δικής μας κακής μεταχείρισης» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και η ψυχολογική κακοποίηση.

Όπως για παράδειγμα ένα παιδί που διαρκώς το υποτιμάμε, το θεωρούμε ανόητο κ.λπ. Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε χαρακτηρισμούς στα παιδιά μας γιατί καθοδηγούν την προσωπικότητά του, ενώ υπάρχει και η παραμέληση, και κυρίως η παραμέληση της ιατρικής φροντίδας.

Επίσης, είπε ότι και η παιδική εργασία είναι μορφή κακοποίησης, όπως και τα παιδιά του πολέμου, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ενδοοικογενειακή βία κλπ. Πρέπει λοιπόν, όπως τόνισε, να γίνει πανστρατιά για την αντιμετώπιση και πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας