Δύο φωτογραφικές εκθέσεις από τη Δευτέρα στη Ρόδο

Δύο φωτογραφικές εκθέσεις  από τη Δευτέρα στη Ρόδο

Δύο φωτογραφικές εκθέσεις από τη Δευτέρα στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1156 ΦΟΡΕΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ο δήμος Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης φιλοξενούν δύο παράλληλες και ελληνένδετες εκθέσεις φωτογραφίας, τα εγκαίνια των οποίων πραγματοποιούνται τη Δευτέρα με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος η οποία φέτος, 5 Ιουνίου 2023, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η θρησκεία και το περιβάλλον αποτελούν τις δύο θεματικές των φωτογραφικών εκθέσεων, οι οποίες ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουν το κοινό της Ρόδου από τις 5 Ιουνίου έως και τις 26 Αυγούστου του 2023 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου, μετά από πρωτοβουλία και με την επιμέλεια του γνωστού Ροδίτη φωτογράφου και εκδότη Νίκου Κασέρη.

Οι εκθέσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του εμβληματικού φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δημοσιογράφου, Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10/4/2021 έπειτα από ολιγοήμερη μάχη με τον κορωνοϊό. Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν επί σειρά ετών ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και απαθανάτισε με το φακό του όλα τα μεγάλα γεγονότα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για πάνω από τρεις δεκαετίες, συνδέοντας το όνομά του όσο λίγοι με το Φανάρι. Στην πρώτη έκθεση «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ»πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις μιλούν μέσα από τα έργα τους για τον σεβασμό της ετερότητας και τη σημασία της αλληλοκατανόησης.

Η δεύτερη έκθεση “ECO SOS – Ενέργεια και Ρύπανση Περιβάλλοντος” φιλοξενεί τα βραβευμένα έργα του 2ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Νικόλαος Μαγγίνας», ο οποίος έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, σε διοργάνωση της Κοινότητας Νεοχωρίου (Yeniköy) στη μνήμη του γνωστού Ρωμιού φωτογράφου.

Αναφερόμενος στην έκθεση ο αντιδήμαρχος Θανάσης Στάμος που γνώρισε προσωπικά το Νίκο Μαγγίνα δήλωσε ότι ήταν μία εμβληματική μορφή, απαθανάτισε όλες τις μεγάλες στιγμές του οικουμενικού πατριαρχείου και ως άνθρωπος υπήρξε ένα ευγενές άτομο, ευπροσήγορος, έτοιμος να προσφέρει στους συνανθρώπους του και ήταν το άτομο που πολλές φορές αναλάμβανε να ξεναγήσει στην πόλη και να βοηθήσει πρόθυμα. «Έφυγε από τη ζωή νωρίς λόγω του κορονοϊού.

Στη μνήμη του διοργανώνεται αυτή η έκθεση που πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Νιοχώρι του Βοσπόρου υπό την εποπτεία του άρχοντα Λάκη Βίγκα και η οποία ταξίδεψε στην Αθήνα στο Βόλο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη ενώ ο πέμπτος σταθμός είναι η Ρόδος

. Εμείς ως επαρχεία που έχουμε την ευλογία να υπαγόμαστε απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν μας έγινε η πρόταση να φιλοξενηθεί η έκθεση στη Ρόδο έγινε αμέσως δεκτή και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πραγματοποίησή της.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Νεστορίδειο. Η έκθεση τιμά την πόλη μας ιδιαίτερα καθώς έφυγε από το Νιοχώρι του Βοσπόρου και έρχεται στο Νιοχώρι της Ρόδου γιατί ο χώρος φιλοξενίας της βρίσκεται στο Νιοχώρι», είπε ο κ. Στάμος.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας