Κυρ. Χονδρός: Το μόνο τριαντάφυλλο που δεν έχει αγκάθια είναι η φιλία

Κυρ. Χονδρός: Το μόνο τριαντάφυλλο  που δεν έχει αγκάθια είναι η φιλία

Κυρ. Χονδρός: Το μόνο τριαντάφυλλο που δεν έχει αγκάθια είναι η φιλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 397 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κυριάκος Μιχ. Χονδρός
chondros.kyr@gmail.com

Είναι γεγονός πως οι φιλικές σχέσεις διέρχονται στα χρόνια μας σοβαρή κρίση και οι άνθρωποι έπαψαν να καλλιεργούν το φιλικό συναίσθημα.

Άλλοι γιατί δεν τους επιτρέπουν οι επαγγελματικές ή οικογενειακές ασχολίες και άλλοι γιατί απογοητεύτηκαν από φίλους που τους ανθρώπους με ειλικρινή φιλία. Μα και η τεχνοκρατούμενη κοινωνία αποξένωσε τον άνθρωπο από τον άνθρωπο. Γεγονός είναι ότι σπανίζουν οι αληθινές φιλίες.

Έχω κρατήσει φιλίες από μαθητής του Γυμνασίου –Λυκείου, από το Στρατό και από τις επαγγελματικές μου ενασχολήσεις. Φίλους με αμοιβαία εκτίμηση, εμπιστοσύνη, χωρίς υστεροβουλίες και συμφέροντα.

Σ’ αυτή την κατηγορία έχω δυο φίλους Λουκάδες, τον Λουκά Μαστή της φιλόξενης εφημερίδας «Η Ροδιακή» και τον Λουκά Μίγκλη συνταξιούχο σήμερα.

Άνθρωποι που δεν δίνουν σημασία στα υλικά αγαθά αλλά στην πραγματική φιλία, που αποτελεί δεσμό μεταξύ των ελεύθερων ανθρώπων. Πνευματικά και ψυχικά.

Με τον Λουκά Μίγκλη, δεθήκαμε φιλικά ως μαθητές του Νυκτερινού Επτατάξιου Γυμνασίου-Λυκείου Ρόδου. Το πρωί εργασία και το βράδυ νυκτερινά μαθήματα.

Είχαμε άξιους εκπαιδευτικούς ορισμένοι ζουν σήμερα και δέχονται την κριτική μας, έστω και εκ των υστέρων. Τότε που να μιλήσουμε ή να εκφράσουμε γνώμη.

Ο Λ. Μίγκλης, υπήρξε ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, (ραδιομαγνητόφωνα, συναγερμοί κλπ), όπου πρόσφερε πολλά και σημαντικά επιτεύγματα στον κλάδο του. Σήμερα είναι συνταξιούχος και κρατά ακόμα το χιούμορ και την καλοσύνη του.

Χθες βρεθήκαμε στου «Δεμέναγα» και κάναμε μια ακόμα αναδρομή στα περασμένα χρόνια της Ρόδου. Παρέα με ανθρώπους ώριμους, δημιουργικούς, ολοκληρωμένους με κύριο χαρακτηριστικό τη φιλία που κρατά πολλές δεκαετίες!

Που πάει να πει πως φιλία ευδοκιμεί σε κοινό πνευματικό χώρο, και ακόμα η φιλία είναι μια συνεχής δημιουργία. Συνεχής επαφή και όχι απομάκρυνση.
Επομένως η φιλία αυτή, ούτε επιφανειακή, ούτε πρόσκαιρη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Κάπου έχω διαβάσει πως η φιλία καλλιεργείται και ανθίζει στο χώρο της ομορφιάς και της αρετής. Και όπως μας υπενθύμιζε ο φιλόλογος καθηγητής μας Κ. Πολίτης τα λόγια του Αριστοτέλη «Όταν υπάρχει φιλία μεταξύ των ανθρώπων δεν υπάρχει ανάγκη δικαιοσύνης».

Αλλά και ο Νίτσε μα άφησε μια παρακαταθήκη «Αν είσαι σκλάβος δεν μπορείς να είσαι φίλος, αν είσαι τύραννος δεν μπορείς να έχεις φίλους». 

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου