Π.Εγγλέζος: Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστίαση

Π.Εγγλέζος: Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστίαση

Π.Εγγλέζος: Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστίαση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1207 ΦΟΡΕΣ

Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε εργατικά χέρια στη Ρόδο, τόσο στις ξενοδοχειακές μονάδες όσο και στην εστίαση, καθώς εκτιμάται ότι για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες χρειάζονται ακόμα 2.000 έως 3.000 εργαζόμενοι φέτος.

Και αυτό παρά το ότι όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Παναγιώτης Εγγλέζος, ήρθαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας περίπου 2.000 εργαζόμενοι, και παρά το ότι έχουν επιστρατευτεί εργάτες γης αλλά και Ρομά ώστε να βοηθήσουν όπου μπορούν.

Παράλληλα ανάδειξε και μία άλλη διάσταση του φαινομένου, και συγκεκριμένα την έλλειψη εργατικών χεριών για τις οικοδομές καθώς φέτος παρατηρήθηκε μία έντονη οικοδομική δραστηριότητα στο νησί μας.

«Η σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά από το Μάρτιο και βάσει των προβλέψεων μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα έχουμε τουρίστες. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει έλλειψη σε εργαζόμενους στο νησί.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα εκτιμούμε σύμφωνα με δικά μας στοιχεία ότι στη Ρόδο είμαστε μείον από 2.000 έως 3.000 εργατικά χέρια.

Δε μιλάω μόνο για ελλείψεις στα ξενοδοχεία αλλά και στην εστίαση και στην οικοδομή.

Η Ρόδος είναι σήμερα από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα στην οποία η οικοδομή είναι στο φουλ.

Όπου δούμε γίνονται νέες κατασκευές πέρα από τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων. Υπάρχει όμως τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού» δήλωσε ο κ. Εγγλέζος και πρόσθεσε:

«Μάλιστα έχουν εξαφανιστεί από τα αγροτικά επαγγέλματα όλοι οι εργάτες γης που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή μας. Όλοι... μετακόμισαν στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Άρα το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Στην περιοχή του Έμπωνα έχουν μείνει ένα – δύο άτομα που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολλοί εργάτες που ασχολούνταν με τις αγροτικές δουλειές. Άρα και αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο.

Ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο είναι το ότι έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας και η κοινότητα των Ρομά. Πέρσι έγιναν προσπάθειες από το δήμο ώστε μέσα από τις δομές ένταξης των Ρομά να οδηγηθούν στην αγορά εργασίας αλλά φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Αρκετοί Ρομά απασχολούνται στα ξενοδοχεία της νότιας Ρόδου ώστε να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας».

Επίσης υπογράμμισε ότι παρά το ότι η προσπάθεια που έγινε στη βόρειο Ελλάδα έφερε καρπούς και ήρθαν αρκετοί εργαζόμενοι στη Ρόδο, περίπου 1.500 με 2.000 για να δουλέψουν εντούτοις και πάλι είναι λίγοι και αυτό γιατί όπως είπε οι κλίνες μετά τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων έχουν πολλαπλασιαστεί.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο ετοιμάζονται νέες μονάδες που για να στελεχωθούν χρειάζονται προσωπικό, άρα το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να διογκώνεται.

Με την ευκαιρία τόνισε ότι η προσπάθεια που είχε γίνει μέσα από τις διακλαδικές συμφωνίες με την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει καθώς υπήρχαν κάποια κενά στο νόμο τα οποία μπλόκαραν τη διαδικασία.

Ξεκινούν έλεγχοι
Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει ήδη ξεκινήσει κάποιους ελέγχους ενώ σύντομα θα αρχίσουν έλεγχοι και από το εργατικό κέντρο και συγκεκριμένα από την επόμενη εβδομάδα ώστε να παταχθεί η παράνομη εργασία.

«Δεν μπορεί ένας που βρίσκεται παράνομα στη χώρα να απασχολείται και παράνομα για ένα κομμάτι ψωμί και να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι υγιείς επιχειρήσεις απαιτούν να βγούμε στην αγορά και να κυνηγήσουμε αυτούς που θέλουν να έχουν χαμηλό εργασιακό κόστος ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αυτό κάνει κακό και στους ίδιους τους σωστούς εργοδότες. Έχουμε μπροστά μας ένα φαινόμενο σύγχρονης δουλείας εργαζομένων με σκοπό το κέρδος.

Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να έρθουν να δουλέψουν εργαζόμενοι από οποιαδήποτε χώρα αλλά να έρθουν και να ενταχθούν στην τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι υποχρεωτική σε όλο το νησί, για μέλη και μη μέλη της ΕΞΡ, καθώς και στη σύμβαση που αφορά την εστίαση.

Η Ρόδος έχει συμβάσεις κι αυτό που μένει είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να διαπιστώσουν αν τηρούνται ή όχι» δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία
Μάλιστα με την ευκαιρία κάλεσε τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να καταγγείλουν φαινόμενα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας λέγοντας τα εξής:

«Με την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ στους συναδέλφους εργαζόμενους να μη φοβούνται να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα δουλείας που πάνε να τους επιβάλλουν.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας και όταν κάποιος εργοδότης είναι κακός να μη διστάζουν να φεύγουν. Υπάρχουν δουλειές και μπορούν μέσω του ΕΚΡ ή του σωματείου τους να βρουν εργασίες που θα τους εξασφαλίζουν αυτά που πρέπει.

Έχουμε καταγγελίες ότι άνθρωποι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση πάνω από 10ωρο και 12ωρο σε συνθήκες απάνθρωπες με εκφοβισμό και εκβιασμό. κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο.

Το ΕΚΡ έχει κάνει ήδη από την αρχή της σεζόν έξι παρεμβάσεις σε κακούς εργοδότες και το θέμα έχει τακτοποιηθεί και έχουν συμμορφωθεί».

Όπως είπε είναι έγκλημα να εκμεταλλεύονται κάποιοι τους εργαζόμενους. Δεν νοείται να δουλεύουν οι επιχειρήσεις, να εισπράττουν τόσα χρήματα και να αφήνουν ανασφάλιστους τους εργαζόμενούς τους.

Ειδικά την ανάγκη των νέων ανθρώπων όπως των φοιτητών που θέλουν να εξασφαλίσουν τα φοιτητικά τους έξοδα, και να τους εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο.

«Οι περισσότερες καταγγελίες που είχαμε το τελευταίο διάστημα αφορούσαν φοιτητές που έπεσαν θύματα της ανάγκης να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους στα έξοδα της φοίτησής τους.

Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και ζητάμε από την επιθεώρηση εργασίας να ρίξει το βάρος σε αυτά κυρίως τα καταστήματα που είναι καταστήματα εστίασης τα οποία εκμεταλλεύονται εργαζόμενους» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο