Πράσινη ενέργεια στο Αιγαίο από τη ΔΕΗ

Πράσινη ενέργεια στο Αιγαίο από τη ΔΕΗ

Πράσινη ενέργεια στο Αιγαίο από τη ΔΕΗ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1020 ΦΟΡΕΣ

Ένα ακόμη στρατηγικής σημασίας έργο για την παροχή καθαρής ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου

Η ΔΕΗ, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, υλοποιεί ένα ακόμη στρατηγικής σημασίας έργο για την παροχή καθαρής ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου.

Έχοντας συμμετάσχει ήδη στην κάλυψη του κόστους εξοπλισμού για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου στη Χάλκη, η ΔΕΗ προχωρεί, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ ανανεώσιμες, στη δημιουργία υβριδικού σταθμού ανανεώσιμων πηγών στην Αστυπάλαια με στόχο την κάλυψη του 80% των ενεργειακών αναγκών του νησιού από καθαρές πηγές ενέργειας.

Η ανάθεση του έργου είναι αποτέλεσμα της ανάδειξης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε νικήτρια του διαγωνισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και αειφόρο νησί».

Με τον νέο σταθμό το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του νησιού θα παράγεται και από πηγές ενέργειας, γεγονός που θα οδηγήσει στην απεξάρτησή του από την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το έργο στην Αστυπάλαια θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε δύο φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση, ο υβριδικός σταθμός θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,5 MW και συσσωρευτές χωρητικότητας περίπου 10 MWh, καλύπτοντας το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από καθαρή ενέργεια ΑΠΕ.

Στη δεύτερη φάση του έργου ο υβριδικός σταθμός θα επεκταθεί ώστε να καλύψει περισσότερο από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, μειώνοντας σημαντικά τη λειτουργία του θερμικού σταθμού παραγωγής, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί υποστηρικτικά αλλά και ως εφεδρεία.

Ο υβριδικός σταθμός θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και τις γενικότερες ανάγκες του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, η εκπομπή ρύπων CO2 του ενεργειακού συστήματος του νησιού θα μειωθεί σημαντικά, ενώ και το κόστος παραγωγής θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το κόστος λειτουργίας του θερμικού σταθμού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ συμμετέχει ήδη στην πρωτοβουλία «Χάλκη, Πράσινο - Έξυπνο Νησί», καλύπτοντας το κόστος του εξοπλισμού για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW. Πρόκειται για ένα ενεργειακό πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μέσω ενός προγράμματος Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού. Επιπλέον, η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει ήδη στο νησί τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΔΕΗ Blue που συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης καθώς και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.

ΔΕΗ: Σημαντικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Η συμμετοχή της ΔΕΗ στα έργα της Αστυπάλαιας και της Χάλκης αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου της σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση στην οποία εστιάζει για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε νέους τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση και η κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγή. Για τη ΔΕΗ, η βιωσιμότητα και οι δράσεις με κοινωνική αξία που έχουν επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.
(Πηγή: Good Living)

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς