45 γαϊδούρια και 48 άλογα κατεγράφησαν στα Δωδεκάνησα

45 γαϊδούρια και 48 άλογα κατεγράφησαν στα Δωδεκάνησα

45 γαϊδούρια και 48 άλογα κατεγράφησαν στα Δωδεκάνησα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2790 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα μικρός είναι ο αριθμός των ιπποειδών (αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών) που δηλώθηκαν στη διεύθυνση κτηνιατρικής Δωδεκανήσου σε εφαρμογή σχετικού νόμου που εξέδωσε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της χώρας μας.

Η καταγραφή ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου, αλλά εκτιμάται ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός των ζώων αυτών είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» η διεύθυνση κτηνιατρικής Δωδεκανήσου κατέγραψε μόλις 93 ιπποειδή, εκ των οποίων τα 45 ήταν γαϊδούρια και τα 48 άλογα και σε όλα αυτά περιλαμβάνονται και όσα ζώα χρησιμοποιούνται για εργασία, για αναψυχή και άλλους σκοπούς. Τα περισσότερα από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκονται στη Ρόδο.


Η υπηρεσία όμως πριν από αρκετά χρόνια στο πλαίσιο των ενεργειών της που περιλάμβαναν αιμοληψίες για διάφορους λόγους (π.χ. ασθένειες) είχε ήδη πραγματοποιήσει μία ιχνηλάτηση και είχε καταγράψει πολλά τέτοια ζώα, δημιουργώντας ένα μητρώο με τα στοιχεία κάθε ζώου και τη φωτογραφία του φτιάχνοντας στην ουσία για όλα ένα… διαβατήριο.


Έτσι στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου καταγράφηκαν 475 ιπποειδή, εκ των οποίων 151 άλογα 317 γαϊδούρια και 7 μουλάρια. Τα περισσότερα απ’ αυτά βρίσκονταν στη Ρόδο και συγκεκριμένα τα 359, ενώ από τα υπόλοιπα τα 59 βρίσκονταν στην Κω, τα 15 στη Σύμη και λιγότερα στα άλλα νησιά.


Πρόκειται λοιπόν για στοιχεία που δεν ήταν πλήρη και δεν προέκυψαν από υποχρεωτική καταγραφή των ιπποειδών σε όλα τα νησιά μας και τα οποία αν συγκριθούν με τα επίσημα που υπάρχουν βάσει της δήλωσης των ιδιοκτητών τους προκύπτει ότι ο πραγματικός αριθμός τους δεν είναι αυτός που αποτυπώθηκε επίσημα στην υπηρεσία. Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος.


Αυτό σημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν τα ζώα τους, καθώς και τα μέρη στα οποία διαβιούν και εντοπιστούν θα πληρώσουν πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ. Εκτιμάται ότι πέρα από το ότι κάποιο ποσοστό ιδιοκτητών δεν γνώριζε ότι η καταγραφή είναι πλέον υποχρεωτική, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της διαδικασίας καθώς η τοποθέτηση μικροτσίπ από ιδιώτη κτηνίατρο που απαιτείται είναι μία δαπάνη την οποία πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν. Επομένως το ότι τα νούμερα ήταν χαμηλά ίσως να οφείλεται και σε οικονομικούς λόγους.


Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η διεύθυνση κτηνιατρικής δέχεται ακόμα δηλώσεις ιπποειδών έστω και σιωπηρά προκειμένου να εξυπηρετήσει το κοινό και να μην επιβληθούν πρόστιμα για τα ζώα εκείνα που δε διαθέτουν το διαβατήριό τους και δεν είναι ενταγμένα στο μητρώο που δημιουργήθηκε γι΄αυτό το σκοπό.


Αν για παράδειγμα μετά από μία καταγγελία εντοπιστεί ένα τέτοιο ζώο θα θεωρείται αδέσποτο και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του επιθυμεί να το νομιμοποιήσει τότε θα του επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπεται και θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και φυσικά να τοποθετήσει το μικροτσίπ στο ζώο.

Η νομοθεσία
Όπως υπογράμμισε το υπουργείο με την καταγραφή και τη δημιουργία κεντρικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα ιπποειδή γίνεται ισχυρότερο το πλαίσιο για την προστασία τους στην χώρα μας. Οι ιδιοκτήτες τους θα υποχρεούνται να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών στις οποίες ανήκουν, όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικές με:


• την ταυτότητα των ιπποειδών (Ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία θανάτου, περιγραφή, όνομα, αριθμός microchip, μοναδικός ισόβιος αριθμός ιπποειδούς, κτλ),
• τις εγκαταστάσεις διαμονής των ιπποειδών Στοιχεία ταυτοποίησης υπευθύνου της εγκατάστασης, έδρα της εγκατάστασης, κωδικός εγκατάστασης, ημερομηνία εισόδου του κάθε ιπποειδούς στην εγκατάσταση, κτλ),


• τους υπεύθυνους των ιπποειδών (στοιχεία ταυτοποίησης, αναλυτικός κατάλογος με τα ιπποειδή για τα οποία είναι υπεύθυνος, κτλ)
• τα έγγραφα ταυτοποίησης των ιπποειδών (Είδος έγγραφου ταυτοποίησης, ημερομηνία έκδοσης, κτλ),
• τους φορείς έκδοσης των εγγράφων ταυτοποίησης.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς