Σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου (βίντεο)

Σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί  η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου (βίντεο)

Σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3074 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες η σύμβαση με τον εργολάβο που ανέρχεται σε 17.191.422 ευρώ

Σε περίπου δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, στο οποίο θα αρχίσουν εργασίες από τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό χτες κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Την εργολαβική σύμβαση, ύψους 17.191.422,74 ευρώ υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας “P. &C. DEVELOPMENTS.A.”, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν η υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, και ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, Στέφανος Δράκος.


Η υπογραφές «συνοδεύτηκαν» τόσο από χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης όσο και από δικαιολογημένη συγκίνηση καθώς μετά πολλά χρόνια εγκατάλειψης ξεκινούν εργασίες σε ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο της περιοχής μας, που ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Ο περιφερειάρχης
Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα είναι μία υπέροχη και μεγάλη μέρα για τη Ρόδο. Και όχι μόνο. Το τελευταίο διάστημα πολλοί ρωτούσαν αν είναι αλήθεια ότι αυτές τις μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου. λέγαμε ναι, είναι απολύτως αληθές.

Πρέπει να είμαστε αυτοί που έχουν μιλήσει για το εθνικό θέατρο λιγότερο από όλους. Γιατί γι΄αυτό μιλούσαν αυτοί που το πονούσαν, εμείς δεν το πονάμε! Μιλούσαν αυτοί που ήταν ευαίσθητοι και από την πολύ γνώση και ευαισθησία το γκρέμιζαν κάθε χρόνο περισσότερο.


Το δικό μας μήνυμα είναι πάρα πολύ απλό και πολύ βασικό: περισσότερη δουλειά και περισσότερα έργα από λόγια. Γιατί χορτάσαμε από λόγια οράματα και από εργοτάξια φαντάσματα και ερείπια σε όλο το νησί. Για εμένα η σημερινή μέρα είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί κλείνουμε μ’ αυτή την υπογραφή σήμερα μία μεταπολιτευτική μιζέρια, μία ατζέντα μιζέριας. Είναι μία υπέροχη διαδικασία. Στα χέρια μας φτιάχτηκαν πάρα πολλά πράγματα, σ’ αυτό τον υπέροχο τόπο που λέγεται Ρόδος. Για εμένα είναι μία πολιτική στιγμή ορόσημο».
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα πρόσωπα εκείνα που στήριξαν την προσπάθεια για την αποκατάστασή του τα οποία ευχαρίστησε δημόσια λέγοντας: «Σήμερα λείπει από εδώ η Λίνα Μενδώνη , θα ήθελα να είναι μαζί μας. μίλησα χτες μαζί της εισέπραξα τη συγκίνησή της και θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια για την εμπιστοσύνη όπως και το δήμαρχο για την υλοποίηση του έργου.


Είναι πολλοί που πρέπει να ευχαριστήσω, τον αντιδήμαρχο Στέφανο Δράκο και όλους τους συνεργάτες του, τη βουλευτή Μίκα Ιατρίδη και όλους τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο και αυτούς που εργάστηκαν εθελοντικά στο πρόσωπο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Μάγου και στο πρόσωπο της διευθύντριας Μάνιας Μιχαηλίδου. Ευχαριστώ επίσης και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».


Τέλος όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης «υπήρχε ένα αγκάθι στην καρδιά μας στο κέντρο της πόλης της Ρόδου έξω από το γραφείο μας κάθε μέρα περνούσαμε και το βλέπαμε ρημαγμένο, ετοιμόρροπο πια».

Ο δήμαρχος
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος και συγκινημένος λέγοντας ότι η χθεσινή μέρα μας φέρνει πιο κοντά στη μέρα που θα ανοίξουν οι πύλες του Εθνικού Θεάτρου και θα βάλουν την κοινωνία του νησιού μέσα σ’ αυτό.


«Περνάμε από έξω και βλέπουμε ένα ερείπιο. Αδημονώ ο ανάδοχος όσο καταφέρει γρηγορότερα να μας επιτρέψει να βλέπουμε το Εθνικό όχι από έξω αλλά από μέσα για να το αξιοποιήσουμε και να γίνει ένα σπίτι πολιτισμού και δημιουργίας.


Ευχαριστώ τους υπηρεσιακούς σε δήμο και περιφέρεια στη διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και στο υπουργείο πολιτισμού τοπικά και κεντρικά. Τον Κυριάκο Μάγο όσο ήταν στο δήμο Ρόδου πριν πάει στο υπουργείο πολιτισμού το Νίκο Λυμπερόπουλο, που αποδεικνύουν ότι έχουμε εξαιρετικούς εργαζόμενους στο Δημόσιο, έλειπε όμως η ηγεσία που έπρεπε για να τους συντονίσει.


Ευχαριστώ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πίστεψε στο έργο το καθοδήγησε και αποφάσισε να κλείσει αυτή η πληγή. Επίσης τη Λίνα Μενδώνη. Σήμερα προχωρούν πολλά πράγματα και προχωρούν με το σωστό τρόπο. Οι συνεργασίες πάνε το καλό του τόπου μπροστά» είπε και κατέληξε λέγοντας τα εξής:


«Σ’ ό,τι αφορά τον ανάδοχο πρέπει να είναι όλοι υπερήφανοι μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο γιατί δεν κάνουν ένα απλό έργο αλλά δίνουν ξανά αίμα στη ψυχή ενός τοπόσημου μεγάλου βεληνεκούς. Δουλεύουν σε ένα έργο που οι Ροδίτες ήταν υπερήφανοι και θα είναι πολύ περισσότερο γιατί θα είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό θα ανοίξει τις πόρτες του και θα εγκαινιάσει την πρώτη παράστασή του σε περιβάλλον ελληνικής δημοκρατίας και ελληνικής … Ρόδου».

Η Μίκα Ιατρίδη
Ακολούθως η υποψήφια βουλευτής Μίκα Ιατρίδη δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ μεγάλη για τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες γιατί ένα μεγάλο εμβληματικό ιστορικό κτίριο για όλους μας παραδίδεται να επισκευαστεί. Δεν υπάρχει σήμερα κάποιος κάτοικος που να μην είναι συγκινημένος και νοιώθω ότι όπου υπάρχουν στόχοι και όραμα πρέπει να υλοποιούνται.


Αυτό δεν ήρθε τυχαία καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου και ότι θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά μας, οι επόμενες γενιές θα είναι μέσα στο εθνικό θέατρο ένα μνημείο πολιτισμού γιατί η Ρόδος μας αυτό αξίζει, ένα σημείο αναφοράς για να ζήσουν όλα όσα ζήσαμε εμείς που είμαστε σήμερα εδώ.


Το Εθνικό Θέατρο είναι για όλους εμάς το μεγάλο στοίχημα, συγχαίρω την περιφέρεια και το δήμο όλες τις υπηρεσίες γιατί όλοι μαζί με συνεργασία και αγάπη για τον τόπο μπορούμε να υλοποιούμε τα όνειρα που κάποιοι θεωρούσαν άπιαστα».

Στέφανος Δράκος
Ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος που πήρε αμέσως μετά το λόγο είπε μεταξύ άλλων : «Σήμερα νοιώθω δικαιωμένος γιατί όταν ξεκινήσαμε με το δήμαρχο τη συζήτηση το 2019 και βάλαμε τους στόχους για την επόμενη τετραετία εκείνος είχε βάλει ως προτεραιότητα το Εθνικό Θέατρο. Μου έκανε την τιμή να μου το αναθέσει και πέρασαν 4 χρόνια πάρα πολύ δύσκολα ώστε να έρθει αυτή η μέρα και να νοιώσουμε όλοι δικαιωμένοι.


Πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του έργου γιατί έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένα άδειο κτίριο, ίσως υπάρχουν και γενιές που δεν ξέρουν πως είναι το Εθνικό Θέατρο και ποια είναι η ιστορική του σημασία.


Πέρα από τις αναμνήσεις σημασία έχει το αύριο και το αύριο ξημερώνει με ένα ιστορικό κτίριο που θα χαράξει πολιτισμική παιδεία και θα δώσει στη νεολαία στοιχεία εφάμιλλα της ιστορίας του νησιού».

Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος
Τέλος ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι του για την εκτέλεση του έργου. «Είμαστε μία εταιρεία που έχουμε ενεργή δράση στο νησί πάρα πολλά χρόνια, αγαπάμε το νησί, και έχω προσωπικά μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε μνημεία και ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη είπε: «Ελπίζω στο τέλος του 2025 να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε μαζί κε Χατζημάρκο την πρώτη παράσταση που θα παιχτεί».

Άλλες πληροφορίες
Όπως έκανε επίσης χτες γνωστό ο περιφερειάρχης, η σύμβαση που υπεγράφη αφορά την αποκατάσταση του κτιρίου ενώ όταν οι εργασίες φτάσουν στη μέση θα δημοπρατηθεί και ο εξοπλισμός του ώστε όταν είναι έτοιμο να λειτουργήσει να διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο θα υπάρχει.


Μάλιστα τόνισε ότι μετά από δέσμευση του ίδιου προς τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρώην υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο εξοπλισμός θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Τονίζεται ότι η διεύθυνση τεχνικών έργων Δωδεκανήσου θα συντάξει και θα παραδώσει σε σύντομο διάστημα μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο δήμο ώστε να γίνει και η απαιτούμενη δέσμευση χώρου για να αναπτυχθεί το εργοτάξιο και αφού εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο το έργο θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.


Μάλιστα το έργο θα ξεκινήσει με το… ντύσιμο του κτιρίου. Το κτίριο θα καλυφθεί εξωτερικά με μία εκτύπωση που θα δείχνει τι μορφή θα έχει το θέατρο μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς αυτό συνηθίζεται κατά τη φάση αποκατάστασης ώστε να μη φαίνεται το εργοτάξιο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας