Αθηνά Λινού: Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας

Αθηνά Λινού: Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας

Αθηνά Λινού: Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1101 ΦΟΡΕΣ

Υπό κατάρρευση είναι το παρόν σύστημα υγείας στη χώρα μας, σύμφωνα με την υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γνωστή πανεπιστημιακό και γιατρό, κα Αθηνά Λινού, η οποία περιόδευσε χθες στη Ρόδο και επισκέφθηκε το Νοσοκομείο.

Η κα Λινού, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, του νοσηλευτικού προσωπικού, του ΕΚΑΒ καθώς και των φαρμακοποιών. Συνάντηση είχε ακόμη με τον διοικητή του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, κ. Σταύρο Τσαντή αλλά και με απλούς πολίτες.

Χθες το μεσημέρι, η κα Λινού παραχώρησε συνέντευξη τύπου, παρουσία των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στα Δωδεκάνησα, κας Χρύσας Καραγιάννη, κ. Δημήτρη Γάκη και κας Πόλυς Χατζημάρκου και βέβαια του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής κ. Αντώνη Αποστολίδη.

Καλωσορίζοντάς την ο τελευταίος είπε ότι «δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη επιλογή για να έχουμε έναν άνθρωπο εδώ έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα θέματα υγείας της Ρόδου αλλά και της Δωδεκανήσου» αφού με τόσο πληθυσμό και εκατομμύρια τουριστών «ένας σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουμε να ζήσουμε κανονικά και αρμονικά στην περιοχή μας είναι φυσικά η υγεία, όπως και οι υπόλοιπες παροχές που οφείλει το Κράτος».

Ανοίγοντας, λοιπόν, το θέμα της υγείας, η κα Λινού αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που της επεφύλαξαν, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις ποια είναι τα προβλήματα ενός χώρου και ειδικά στην υγεία, αν δεν ζήσεις και δεν επισκεφθείς τον τόπο, αν δεν καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει.

«Μιλάμε πολύ συχνά για τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας αλλά δεν κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι να καλυφθούν βασικές ανάγκες όπως είναι αυτή της υγείας», τόνισε.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες βρισκόταν στην Κω και, όπως είπε, πήρε μια «σκληρή γεύση» και ερχόμενη στη Ρόδο διαπίστωσε ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. «Απλώς είναι θέμα συγκυριών για να έχουμε και εδώ ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, κάτι αντίστοιχο με αυτό στην Κω με τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της πάνω σε μία καρότσα», συμπλήρωσε.

Και είπε, στη συνέχεια, η κα Λινού: «Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι και στα νησιά μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, το υπάρχον σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση και χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια, για να υπάρξει και άμεση παρέμβαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το κρατήσουμε ζωντανό και βεβαίως να το αναβαθμίσουμε».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού καθώς η εντύπωση που αποκόμισε, και με βάση στοιχειά που της έδωσαν οι γιατροί, είναι ότι ακόμα και αυτό το δύσκολο οργανόγραμμα που αναγκάστηκαν να έχουν στη Ρόδο κατά τη διάρκεια των μνημονίων, που απαριθμεί τουλάχιστον 150 γιατρούς για το Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα, δεν καλύπτεται παραπάνω από το 50%.

Όπως είπε, υπάρχουν ειδικότητες στο νοσοκομείο μας που έχουμε ελάχιστους ειδικούς γιατρούς, όπως στην αναισθησιολογία, νεφρολογία, ογκολογία και στην ακτινολογία καθώς και έλλειψη τεχνικών αλλά και άλλου είδους προβλήματα και αυτό που είναι ακόμα πιο δραματικό είναι ότι, σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού, αν συγκρίνει κανείς έστω αυτό που δίνει το οργανόγραμμα των δύσκολων εποχών, που είναι παραπάνω από 700 ίσως νοσηλευτές στο νοσοκομείο μας, υπάρχουν λιγότεροι από 170, δηλαδή καλύπτεται μόνο το ένα τέταρτο των αναγκών από αυτές που καθορίζει ένα οργανόγραμμα στην περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την κα Λινού, αυτό σημαίνει ότι ούτε οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο νησί, περίπου 125-130 χιλιάδες, αλλά πολύ περισσότερο ούτε τα εκατομμύρια των τουριστών μπορούν να καλυφθούν, και επομένως είμαστε στα πρόθυρα μιας μείζονος υγειονομικής κατάρρευσης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κύρια \την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, που θα είναι αντίστοιχης της χρηματοδότησης που υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η οποία ανέρχεται στο 7,5% του ΑΕΠ-που κι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Επίσης, προτείνει σημαντικές αυξήσεις των μισθών και οικονομικά και άλλα κίνητρα για να προσελκύσουμε γιατρούς και νοσηλευτές, και γενικότερα λειτουργούς υγείας στα νησιά μας, όπως και το υγειονομικό ισοδύναμο.

Πέρα απ’ αυτό, υπάρχουν και σοβαρές προτάσεις για επανεξέταση των αναγκών, έτσι ώστε να έχουμε έναν καινούργιο υγειονομικό χάρτη, που να προσδιορίζει ακριβώς τις ανάγκες σε κάθε τόπο, σε κάθε νησί, σε κάθε πόλη.

Παράλληλα, προτείνουν πολύ μεγάλη αναβάθμιση των υποδομών μια και, όπως είπε χαρακτηριστικά, και αυτές είναι ίσως... προς την κατάρρευση.

Κάτι άλλο που διαπίστωσε, είναι ότι βασικές ανάγκες της λειτουργίας ενός νοσοκομείου, όπως είναι η καθαριότητα, η σίτιση, η συντήρηση των οργάνων έχουν ήδη δοθεί με αναθέσεις σε ιδιώτες και διατρέχουμε κίνδυνο.

Έχουν υπάρξει μάλιστα και προτάσεις -όπως είπε- ακόμα και οι υπηρεσίες φροντίδας της υγείας να μετατεθούν σε ιδιώτες, κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο για μία χώρα που θέλει να μιλάει για δωρεάν παροχές υγείας για όλους τους πολίτες.

Ειδικότερα, για τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τα νησιά, είπε ότι το πρόγραμμά τους το προβλέπει και συγκεκριμένα αυτό αφορά τον καινούργιο υγειονομικό χάρτη, διότι και τα κόστη κατοικίας και διαβίωσης είναι διαφορετικά εδώ και η απομόνωση ίσως κοστίζει και ψυχολογικά σε κάποιους ανθρώπους.

Όπως εξήγησε, παρ’ ότι έχουν πει αρχικό εισαγωγικό μισθό 2000 καθαρά για τον γιατρό και αντίστοιχη αύξηση για όλες τις ειδικότητες λειτουργών υγείας για όλη τη χώρα, στα νησιά είναι συν ένα 50% αλλά πρέπει να υπάρχουν και άλλα κίνητρα, με κύριο αυτό που αναδείχθηκε και από τους γιατρούς, της επιστημονικής εξέλιξης και της δυνατότητας για συνεχιζόμενη εκπαίδευση, κάτι από το οποίο πάσχει σχεδόν όλη η χώρα αλλά πολύ περισσότερο οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από το κέντρο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο