Πρότυπη μονάδα αιμοκάθαρσης στη Euromedica

Πρότυπη μονάδα αιμοκάθαρσης στη Euromedica

Πρότυπη μονάδα αιμοκάθαρσης στη Euromedica

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4160 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o
Εμμανουήλ Αναστασάκης*

Οι νεφροί λογίζονται ως το διυλιστήριο του σώματος που επεξεργάζεται ό,τι φιλτράρει μέσα στη δομή τους, και ακολούθως αποβάλλεται.

Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην έκκριση και επεξεργασία διάφορων ορμονών, στη ρύθμιση των υγρών του σώματος, της αρτηριακής πίεσης και πολλών άλλων λειτουργιών απαραίτητων για τη ζωή μας χωρίς εμείς να αντιλαμβανόμαστε το παραμικρό.

Οι νεφροί για μια ζωή, σιωπηρά και ακατάπαυστα, λειτουργούν και μας προστατεύουν από πολλές εσωτερικές και εξωτερικές απαιτητικές καταστάσεις όπως είναι η αρτηριακή πίεση, ο όγκος του αποβαλλόμενου ύδατος από το σώμα μας ή η εξοικονόμησή του σε συνθήκες αρχόμενης αφυδάτωσης ή αύξηση της αποβολής του όταν αυτό περισσεύει, η ρύθμιση διαφόρων ηλεκτρολυτών και των άλλων συστατικών, η ρύθμιση και η παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τη λειτουργία των διάφορων οργάνων κ.ά.

Αριστερά ο Δρ. Αναστασάκης Εμμανουήλ Νεφρολόγος, Επιστ. Υπευθυνος Νεφρολογικού Τμήματος  & ΜΤΝ. Euromedica  Γενική Κλινική Δωδεκανήσου και δεξιά ο δρ. Βουλγαρόπουλος Δημήτρης Νεφρολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου
Αριστερά ο Δρ. Αναστασάκης Εμμανουήλ Νεφρολόγος, Επιστ. Υπευθυνος Νεφρολογικού Τμήματος & ΜΤΝ. Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου και δεξιά ο δρ. Βουλγαρόπουλος Δημήτρης Νεφρολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου


Όταν κάποια από τις παραπάνω λειτουργίες αρχίσει να υστερεί λόγω των νεφρών, η απορρύθμιση αυτή μπορεί να μας εμφανίσει κάποια συμπτώματα ήπια ή έντονα, προσωρινά ή χρόνια. Μόλις αντιληφθούμε ότι κάτι συμβαίνει ή μας ενοχλεί, για ένα πρόβλημα γνωστό ή πρωτοεμφανιζόμενο, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ιατρό μας. Η νεφρική νόσος διακρίνεται σε Οξεία, που σχεδόν πάντα υποχωρεί ή και ιάται και σε Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα ο νεφρολόγος.

Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
Αυτή η παθολογική κατάσταση χαρακτηρίζεται από την εγκατάσταση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, μη αναστρέψιμης, όπου μειώνονται σταδιακά οι διάφορες λειτουργίες και διακρίνεται σε πέντε στάδια που χωρίζονται βάσει του βαθμού ικανότητας κάθαρσης του νεφρού και με την οποία εκτιμά ο ιατρός τον βαθμό της νεφρικής λειτουργίας.

Μόνο στο τελικό στάδιο επιβάλλεται η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας, δηλαδή η έναρξη αιμοκάθαρσης με τεχνητό νεφρό ή περιτοναïκή κάθαρση, δηλαδή κάθαρση του οργανισμού με μηχανικά μέσα όταν πια δεν θα μπορεί ο νεφρός να αντιρροπήσει και να αντιμετωπίσει μόνος του επαρκώς τις πολλαπλές λειτουργίες που περιεγράφηκαν παραπάνω.

Σε τι χρησιμεύει ο διαχωρισμός της ΧΝΝ σε στάδια;
• Χρειάζεται για να μπορεί να καθοριστεί η θεραπευτική προσέγγιση στο κάθε στάδιο και τα όποια προβλήματα που σταδιακά παρουσιάζονται (αναιμία, μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακός κίνδυνος κλπ.) και τη μετέπειτα συχνότητα παρακολούθησης από το γιατρό.
• Βοηθά στην αναπροσαρμογή των δόσεων των διάφορων φαρμάκων που χρειάζεται ο ασθενής, και να δώσει ο ιατρός στοχευμένες συμβουλές στον ασθενή σχετικά με τη δίαιτά του, τον τρόπο ζωής του, την επαγρύπνηση που πρέπει να έχει σχετικά με τη νεφρική του νόσο (π.χ. τι είδους φάρμακα να αποφεύγει που θα μπορούσαν να του επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία).
• Δίνει πληροφορίες για την πρόγνωση της ΧΝΝ.
Οι κύριες αιτίες της Χ.Ν.Ν. είναι ποικίλες αλλά οι σπουδαιότερες μπορεί να είναι:
• ο σακχαρώδης διαβήτης
• η αρτηριακή υπέρταση
• οι βλάβες του νεφρικού ιστού (σπειραματοπάθειες), όπου η διάγνωσή τους γίνεται με βιοψία και μπορούν να θεραπευτούν με ειδικά φάρμακα.
• οι κληρονομικές νεφροπάθειες
• η χρόνια-παρατεταμένη χρήση αναλγητικών ή η άσκοπη μη ελεγχόμενη χρήση αντιβιοτικών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας;
Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγους μήνες έως 30 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» φάση της νόσου.

Τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας πολλές φορές δεν είναι εύκολα αντιληπτά και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση στην εμφάνιση. Άλλωστε δεν παρουσιάζονται όλα μαζί και κατανέμονται ανάλογα με τον βαθμό της νεφρικής ανεπάρκειας, και με διαφορετική βαρύτητα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε από το ιστορικό μας εάν υπάρχει κάποιο νόσημα παλιό ή πρόσφατο το οποίο πιθανόν να είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση του νεφρολογικού προβλήματος.

Εάν διαπιστώσουμε συσσώρευση υγρών στα άκρα μας, κυρίως στα πόδια (οίδημα) που συνοδεύεται από δύσπνοια νυχτερινή, υπέρταση, αίσθημα κόπωσης, μυïκούς σπασμούς (κράμπες) κυρίως νυκτερινούς, αίσθημα ανήσυχων ποδιών στον ύπνο με καύσο στα πέλματα, αυξημένη διούρηση τη νύχτα (3, 4, 5 φορές) με μείωση της ημερήσιας διούρησης (νυκτουρία), αναπνοή που θυμίζει αμμωνία, απώλεια βάρους, αναιμία, ωχρότητα του δέρματος, ανορεξία, ναυτία, τάση προς έμετο, τότε πρέπει να απευθυνθούμε στον ιατρό μας.

Αυτά τα συμπτώματα συνθέτουν το λεγόμενο «ουραιμικό σύνδρομο». Ο έλεγχος αυτών των συμπτωμάτων με τις οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή από τον ιατρό, καθορίζουν και την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου.

Τι είναι η αιμοκάθαρση;
Είναι η κάθαρση των τοξινών από το αίμα, που συσσωρεύονται στον οργανισμό με την εγκατάσταση τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Διεξάγεται με το μηχάνημα αιμοκάθαρσης όπου το αίμα του ασθενούς περνάει μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, επιστρέφει τελικά στον ασθενή καθαρό.


Η αιμοκάθαρση διεξάγεται σε ειδική αίθουσα όπου υπάρχουν τα μηχανήματα, οι πολυθρόνες ή κρεβάτια όπου αναπαύεται ο αιμοκαθαιρόμενος και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, η ζωντανή, φιλική, οικεία παρουσία της νοσηλεύτριας που αναλαμβάνει κάθε φορά τον ασθενή.

Το μηχάνημα αιμοκάθαρσης αφενός αφαιρεί από τον ασθενή όλες τις τοξίνες που δημιουργούνται συνεχώς στο σώμα και παράλληλα χορηγεί άλλα απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνες κ.ά. ώστε στο τέλος της αιμοκάθαρσης στο αίμα του ασθενούς να είναι όλα εξισορροπημένα, όπως σε φυσιολογικές συνθήκες. Η θεραπεία αυτή διενεργείται τρεις φορές την εβδομάδα επί περίπου τέσσερις ώρες, όπου το αίμα περνάει πολλές φορές μέσα από το φίλτρο.


Εξυπακούεται ότι όλες αυτές οι λειτουργίες εναρμονίζονται και εφαρμόζουν τα διεθνή πρότυπα και οδηγίες των διεθνών Οργανισμών Υγείας, της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και ελέγχονται συνεχώς από το υπουργείο Υγείας.

Πρότυπη Μονάδα Αιμοκάθαρσης
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) της Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου, η άοκνη παρακολούθηση και φροντίδα του αιμοκαθαιρόμενου είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας. Σε ένα περιβάλλον με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και αντισηψίας, οι ασθενείς ελέγχονται περιοδικώς, ανά μήνα ή τρίμηνο ή εκτάκτως, με αιματολογικές και διάφορες άλλες εξετάσεις, όπου επανεκτιμάται η κατάστασή τους και ανάλογα τροποποιούνται και τα φάρμακα και τα διάφορα δεδομένα αιμοκάθαρσης, όπως απαιτείται.


Στους ασθενείς της αιμοκάθαρσης προβλέπονται επίσης τακτικοί και έκτακτοι εμβολιασμοί, όπως ορίζονται από τους επίσημους Οργανισμούς υγείας που συντονίζονται από το υπουργείο Υγείας. Έτσι, πραγματοποιούνται εμβολιασμοί για την Ηπατίτιδα Β, τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο, τον τέτανο, τον COVID-19 κλπ. υπό τον συντονισμό των γιατρών της Μονάδας και βάσει των αναγκών του κάθε ασθενή.

Η Μ.Τ.Ν. της Κλινικής αποτελεί πρότυπη μονάδα αιμοκάθαρσης προσφέροντας στους ασθενείς υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, χαρίζοντας στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς την άνεση και τη φροντίδα που τους αξίζει! Διευκρινίζεται ότι τα έξοδα της αιμοκάθαρσης όποτε και όσο χρειάζεται, καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο του ασθενούς.


* Ο Εμμανουήλ Αναστασάκης είναι νεφρολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος Νεφρολογικού Τμήματος & ΜΤΝ Euromedica Γενική Κλινική Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Πάμε Στοίχημα: Περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα

To ΝΕΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ των Super Market Παναγιωτάς είναι εδώ!

ΚΙΤΡΙΝΟ ή ΠΡΑΣΙΝΟ τι να επιλέξω;

Sissitio ...Πανδαισία γεύσεων, αισθήσεων και εμπειριών

Τα Mymarket στηρίζουν για 2η χρονιά τους εργαζομένους τους που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους!

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Η Meeting Point Hotel Management Hellas, αναζητά για τα ξενοδοχεία της στη Ρόδο, που φέρουν τα brands LABRANDA, Βοηθό Λογιστή

Νέους συνεργάτες για να στελεχώσουν το δυναμικό της αναζητά η Caterplus