Νέα μονάδα αφαλάτωσης στο νησί του Καστελλόριζου

Νέα μονάδα αφαλάτωσης στο νησί του Καστελλόριζου

Νέα μονάδα αφαλάτωσης στο νησί του Καστελλόριζου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1477 ΦΟΡΕΣ

Προγραμματική σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και τον δήμο Μεγίστης για την υλοποίηση των έργων:

«Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, ημερήσιας δυναμικότητας 200m3 για τον δήμο Μεγίστης», «Λειτουργία της νέας και των δύο υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης του δήμου Μεγίστης (συνολικής δυναμικότητας 600m3) για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών» και «Υποστήριξη του δήμου Μεγίστης επί θεμάτων υποδομών υδρευτικής αποθηκευτικής ικανότητας (υδατοδεξαμενές)» και «Υποστήριξη του δήμου Μεγίστης επί θεμάτων υποδομών υδρευτικής αποθηκευτικής ικανότητας (υδατοδεξαμενές)».

Τα παραπάνω έργα έχουν σκοπό, την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του νησιού, την αντιμετώπιση της διαχρονικής λειψυδρίας και την διασφάλιση της προσωρινής αποθήκευσης του παραγόμενου πόσιμου νερού της νήσου Μεγίστης.

Για την υπογραφή της λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι ο δήμος Μεγίστης λόγω της γενικότερης υποστελέχωσής του σε προσωπικό, αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ουσιώδη προβλήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες στο νησί, σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του νησιού ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού και της αυξανόμενης επισκεψιμότητας του νησιού.

Επίσης το γεγονός ότι ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ποσίμου ύδατος στο δήμο Μεγίστης, ειδικά ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου, θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού κατά την αμέσως προσεχή περίοδο, καθώς επίσης και την ανάγκη προμήθειας και εγκατάστασης νέας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού ημερήσιας δυναμικότητας 200m3 και παρακολούθησης λειτουργίας των τριών μονάδων αφαλάτωσης του δήμου Μεγίστης (της νέας και των δύο υφισταμένων) συνολικής δυναμικότητας 600m3 με σκοπό την παροχή προσδιορισμένων ποσοτήτων πόσιμου ύδατος.

Φορείς Χρηματοδότησης σύμφωνα με τη σύμβαση ορίζονται:
(α) Η Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π., μέχρι του συνολικού ποσού των 582.700,80€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%), που αντιστοιχεί στην προμήθεια 80.000 έως 88.000 κυβικών μέτρων νερού ετησίως για συνολική διάρκεια τριών (3) ετών, σε τιμή που θα προκύψει μετά από ανοικτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Η ελάχιστη ετήσια εγγυημένη ποσότητα πόσιμου νερού που θα προμηθεύεται η Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. από τον Ανάδοχο θα ανέρχεται σε 80.000 κ.μ.

Η μέγιστη ετήσια ποσότητα πόσιμου νερού που θα προμηθεύεται η Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. από τον Ανάδοχο θα ανέρχεται σε 88.000 κ.μ.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης η αναθέτουσα αρχή (Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.) διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης (παράτασης), σύμφωνα με το οποίο δύναται να αυξήσει μέχρι 25% (ήτοι κατά 66.000 κ.μ.) τη συνολική μέγιστη ποσότητα νερού της σύμβασης, ήτοι επιπλέον ποσό 145.675,20€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%),

(β) Η Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π., μέχρι του συνολικού ποσού των 171.120,00€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%), που αντιστοιχεί στην υποστήριξη του δήμου Μεγίστης επί θεμάτων υποδομών υδρευτικής αποθηκευτικής ικανότητας (υδατοδεξαμενές)».

(γ) Ο δήμος Μεγίστης, για το ποσό που αντιστοιχεί στην πληρωμή της δαπάνης της ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία των υφιστάμενων Μ/Α και της νέας Μ/Α που θα εγκατασταθεί με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στο Καστελλόριζο από την ΠνΑι μέσω της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ» και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Τουρισμός: H Eλλάδα κερδίζει πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν

Δρομολόγια προς Καστελλόριζο από τη Dodekanisos Seaways

Μήνυμα Δένδια από το Καστελόριζο για το Πάσχα: «Βαθιά ευγνωμοσύνη για όσους υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας μας»

Ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα της Κυράς της Ρω

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες