Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του δήμου

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του δήμου

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3502 ΦΟΡΕΣ

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του δήμου της Ρόδου για την αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκίνησε (και φέτος) με αρκετά συμβάντα που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χάρη στην αγαστή συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, όπως τονίζει στη «Ροδιακή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης.

Καταρχάς, σημαντική ενίσχυση του πολύτιμου τομέα της Πολιτικής Προστασίας στο νησί, είναι οι προσλήψεις προσωπικού που θα γίνουν και φέτος για την αντιπυρική περίοδο, οι οποίες ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα και θα προσληφθούν συνολικά 80 άτομα, οδηγοί, εργάτες γενικών καθηκόντων καθώς και δύο χειριστές, δηλαδή όλοι μάχιμοι στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φλοσκάκη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργολαβίες της Πολιτικής Προστασίας στους αγροτοδασικούς δρόμους σε όλο το νησί. Δηλαδή, γίνονται καθαρισμοί και εργασίες για τη βελτίωση της βατότητάς τους, με έμφαση όπου υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης.

Για παράδειγμα, στο δρόμο προς τη Φιλέρημο και από εκεί προς τους «Τρεις», στον παλιό σκουπιδότοπο, που είναι μία «ευαίσθητη» περιοχή, ήδη δεξιά και αριστερά έχει καθαριστεί ένα μεγάλο μέρος της περιοχής.

Ανάμεσα στις προληπτικές ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων, δηλαδή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, της περιφέρειας και του δήμου Ρόδου, με τη σημαντική συμβολή βέβαια κάθε φορά των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού, είναι η επιφυλακή και η επιτήρηση όλων των εν δυνάμει επικίνδυνων για πυρκαγιά σημείων στο νησί.

Έτσι, με απόφαση της περιφέρειας τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση κατά τις νυχτερινές ώρες, η οποία επεκτείνεται ανάλογα και με τον βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά που έχει το νησί κάθε φορά λόγω των καιρικών συνθηκών.

Τα πυροφυλάκια, διάσπαρτα στο νησί, επανδρώνονται ανάλογα επίσης με το βαθμό επικινδυνότητας, και σ’ αυτά κάνουν βάρδιες και εθελοντές. Από τη Δευτέρα θα επανδρώνονται και με τα άτομα που θα προσληφθούν, που οι περισσότεροι είναι πιστοποιημένοι της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ενώ όποτε κρίνεται αναγκαίο γίνονται και περιπολίες. Όλα αυτά, βέβαια, πάντα γίνονται σε συνεννόηση με την ΠΥΡ.

Πολύτιμα εργαλεία, όμως, για την πρόληψη των πυρκαγιών είναι και τα συγχρονα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Πολιτική Προστασία, εκτός βέβαια από την ΠΥΡ.

Εκτός από το drone με το οποίο έχει εφοδιαστεί από την προηγούμενη θητεία (σ.σ. όπως και η ΠΥΡ από χορηγία), όλοι προσβλέπουν στις θερμικές κάμερες οι οποίες θα τοποθετηθούν στα δάση του νησιού για να ανιχνεύουν τη θερμότητα σε πολύ μεγάλη εμβέλεια και επίσης θα δίνουν εικόνα από το σημείο.

Πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα, και η χρηματοδότηση ξεπερνάει τα 900 χιλιάδες ευρώ. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο εντεταλμένος σύμβουλος της διεύθυνσης πληροφορικής, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τη δημοπράτησή του.

Σημειώνεται ότι ο δήμος της Ρόδου είναι από τους πρώτους δήμους στη χώρα που εγκρίθηκε η πρότασή του για τέτοιο έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης, και η προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί αντιδημαρχίας Γιάννη Καμπούρη.

Όπως δήλωσε ο κ. Φλοσκάκης, πρόκειται για «ένα έργο που θα μείνει στο νησί και θα βοηθάει για πολλά χρόνια». Ο αντιδήμαρχος δεν παραλείπει ακόμα να εστιάσει στη σημασια της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Παρά την αποψίλωση σε προσωπικό (και) του τομέα της Πολιτικής Προστασίας τα προηγούμενα χρόνια, όπως λέει έχει στη διάθεσή της μία ομάδα από εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου που είναι μάχιμοι και σπεύδουν όπου χρειαστεί ανά πάσα στιγμή.

Όσο για το στόλο που έχει στη διάθεσή της η Πολιτική Προστασία, όπως λέει ο κ. Φλοσκάκης, τα οχήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και όλα θα βγουν σε δράση. Επίσης, έχουν στη διάθεσή τους μία-δύο ειδικές μοτοσικλέτες από την ΠΕΔ, οι οποίες ήταν παροπλισμένες και τις έφτιαξαν για περιοχές που δεν είναι εύκολη η διέλευση των οχημάτων, όπως στον Άγιο Σουλά και τον Προφήτη Ηλία.

Σημειώνεται ότι και με τις μοτοσικλέτες αυτές γίνονται περιπολίες. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τη σωτήρια στάθμευση των τριών μικρών και ευέλικτων εναέριων πυροσβεστικών μέσων (air tractor) στα Μαριτσά.

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος δεν παραλείπει να πει ότι το πρόβλημα με την καύση κλαδιών υπάρχει και ο κόσμος δεν προσέχει αφού τα τελευταία χρόνια τα συμβάντα είναι πολλά ωστόσο, ευτυχώς, αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, οι απότομες εναλλαγές στη θερμοκρασία που έχουμε φέτος είναι και αυτό ένας αρνητικός παράγοντας για την πρόληψη των πυρκαγιών και ο κ. Φλοσκάκης απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οτιδήποτε ύποπτο για εκδήλωση φωτιάς υποπέσει στην αντίληψή τους να καλούν αμέσως το 199.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος