Προφυλακίστηκε ο διακινητής 68 μεταναστών στη Λέρο

Προφυλακίστηκε ο διακινητής 68 μεταναστών στη Λέρο

Προφυλακίστηκε ο διακινητής 68 μεταναστών στη Λέρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 11115 ΦΟΡΕΣ

Το δρόμο για τις φυλακές πήρε μετά την απολογία του ο αλλοδαπός διακινητής των 68 παράνομων μεταναστών που διασώθηκαν στις 19 Ιουνίου τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέρου, ενώ ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι άλλοι δύο (ένας άνδρας και μία γυναίκα) συγκατηγορούμενοί του.

Οι τρεις συλληφθέντες ηλικίας 37,46 και 31 ετών αντίστοιχα εντοπίστηκαν στις 20 Ιουνίου 2023, μετά την προανάκριση που έκανε το προσωπικό του Λιμεναρχείου Λέρου, συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διακίνησης παράνομων μεταναστών τρίτων χωρών στη χώρα μας, έκθεση και εγκληματική οργάνωση.

Μάλιστα όπως είχε γίνει γνωστό, η γυναίκα διακινητής παρουσιαζόταν ως η σύζυγος ενός εκ των δύο ανδρών συγκατηγορούμενών της σε μία προσπάθεια να μη γίνει αντιληπτή από τις διωκτικές αρχές.

Με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των τριών διακινητών, παραπέμφθηκαν σε ανάκριση. Οι συλληφθέντες απολογήθηκαν προχθές στον ανακριτή Κω όπου και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν ο ένας εκ των ανδρών να κριθεί προσωρινά κρατούμενος και να οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ ο δεύτερος μαζί με την γυναίκα να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου 2023, οπότε και ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης «112», για παροχή συνδρομής σε ιστιοφόρο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.), τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. , το Φ/Γ πλοίο «ΡΙΖΗΜΑ» σημαίας Ρωσίας, καθώς και πολεμικό πλοίο ξένης σημαίας.

Το Ι/Φ σκάφος “TEUTA” σημαίας Γερμανίας εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ οι 68 επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το «ΡΙΖΗΜΑ» και μεταφέρθηκαν στο αγκυροβόλιο της Καλύμνου.

Στη συνέχεια οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο Π.Α.Θ. Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι «Λακκί» της Λέρου.

Από το Λιμεναρχείο Λέρου που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 37, 46 και 31 ετών ως διακινητές των υπολοίπων από την Τουρκία στην Ιταλία, εκ των οποίων δύο άνδρες και μία γυναίκα η οποία προφασιζόμενη τη σύντροφο ενός εκ των υπολοίπων διακινητών, προσπαθούσαν να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές.

Οι συλληφθέντες διώκονται, για παράβαση των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/14 (διακίνηση), καθώς και των άρθρων 306 (έκθεση) και 187 (εγκληματική οργάνωση) του Π.Κ.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λέρου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»