Στράτος Καρίκης: Μήνυμα για τις αυριανές δημοπρασίες παραλιών

Στράτος Καρίκης: Μήνυμα για τις αυριανές δημοπρασίες παραλιών

Στράτος Καρίκης: Μήνυμα για τις αυριανές δημοπρασίες παραλιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1373 ΦΟΡΕΣ

Το «ξεκάθαρο μήνυμα» να μην έρθει, στις αυριανές δημοπρασίες για τις παραλίες της ΕΤΑΔ, κανένας που να έχει σκοπό να ανεβάσει το μίσθωμα σε... εξωπραγματικά επίπεδα, έστειλε, σε δηλώσεις του χθες, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Στράτος Καρίκης, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα θέσουν στη νέα κυβέρνηση το θέμα της επιστροφής των παραλιών στο δήμο Ρόδου!

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι, ο ίδιος είχε συνάντηση στο γραφείο του με εκπροσώπους της κοινοπραξίας των ομπρελάδων που δραστηριοποιούνται στην πλέον κοσμική παραλία του νησιού, το «Έλλη», παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, κ. Στέφανου Δράκου καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Ευστρατίου.

Αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος δήλωσε: «Ξεκαθάρισα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εύλογες ανησυχίες για το μέλλον τους στη Ρόδο... γιατί είναι μία τάξη συνανθρώπων μας, Ροδιτών-το τονίζω. Ροδιτών, που εδώ και δεκαετίες στηρίζουν τον τουρισμό, έχουν βάλει πλάτη στο ροδιακό θαύμα.

Είναι οι άνθρωποι που, ουσιαστικά, από το 1960 μέχρι σήμερα είναι στις παραλίες μας, μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους και είναι ένας από τους παράγοντες γενικότερα του τουρισμού όχι στο επίπεδο των ξενοδοχείων ή της εστίασης αλλά στο επίπεδο της παραλίας».

«Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν-συνέχισε ο κ. Καρίκης-μέσα από το καινούργιο νομοθετικό καθεστώς όπως διαμορφώθηκε, το οποίο είναι απόλυτα εχθρικό γι’ αυτούς, όπως και θα πω ότι στο συγκεκριμένο θέμα ο δήμος Ρόδου είναι εντελώς αντίθετος με τις αποφάσεις της ΕΤΑΔ και των κεντρικών οργάνων στα θέματα παραλιών και εκμετάλλευσης περιουσίας», είπε.

Συμπλήρωσε λέγοντας: «Δηλαδή, ζούμε πραγματικά το θέατρο του παραλόγου καθώς με την τελευταία νομοθεσία είχαμε πει ότι θέλησαν να πάρουν κεντρικά τον έλεγχο των παραλιών του νησιού χωρίς να έχουμε ούτε καν πόρους».

Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι γίνεται διαχείριση εκατομμυρίων και το σύνολο των χρημάτων πάει στην Αθήνα. Το δεύτερο... παράλογο σύμφωνα με τον κ. Καρίκη είναι ότι, με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, όπως θέλει να τους κάνει η ΕΤΑΔ, δεν θα έμενε ούτε ένα πόστο στη Ρόδο «και κυριολεκτικά θα ζούσαμε το παράλογο του παραλόγου το σύνολο των παραλιών να έρθει στη διαχείριση ή εταιρειών ή γενικότερα ανθρώπων οι οποίοι δεν θα ήταν απ’ τη Ρόδο.

Θα μπορούσε οποιοσδήποτε κεντρικά, απ’ οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να μπορέσει να έρθει, να θεωρήσει ότι οι παραλίες είναι επικερδείς και να «χτυπήσει» το πόστο και το κάθε πόστο σε επίπεδα τα οποία θα ήταν εξωπραγματικά».

Ο κ. Καρίκης, δεν παρέλειψε, ακόμη, να υπενθυμίσει ότι, με παρεμβάσεις του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη σε όλα τα επίπεδα, έληξε το θέμα ως εξής: Οι διαγωνισμοί θα γίνουν αύριο, Πέμπτη, από τις 9:30 το πρωί στο δημαρχείο, παρουσία και του δημάρχου και του ιδίου και της επιτροπής διεξαγωγής των δημοπρασιών, και χθες διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των ομπρελάδων ότι είναι μαζί τους και, «τα συγκεκριμένα πόστα, τα συγκεκριμένα σημεία της παραλίας της πόλης, να μείνουν στους ανθρώπους που πρέπει, δηλαδή σ’ αυτούς, με διαγωνιστική διαδικασία.

Αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ανάγκη αυτό το κομμάτι της παραλίας να μείνει σ’ αυτές τις οικογένειες. Είναι πολλές οι οικογένειες, πολύτεκνες, με ειδικά κριτήρια, είναι άνθρωποι φτωχοί αποδεδειγμένα, και πρώτος ο δήμαρχος καθημερινά το βλέπει και επικοινωνεί και έχει περάσει ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα», τόνισε.

Αυτό το μήνυμα, όπως είπε, είναι που θέλει να περάσει και ο ίδιος και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι παραλίες μέσα από διαδικασία διαγωνισμού θα πάνε σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Να μην θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να έρθει να διαπραγματευθεί με τον τρόπο του, να ανεβάσει με τη συμμετοχή του σε εξωπραγματικά ποσά την εκμετάλλευση της παραλίας και των ομπρελών, σε επίπεδα τα οποία δεν είναι αληθινά σε σχέση με την ανταπόκριση και σε σχέση με την εκμετάλλευση και τα οικονομικά δεδομένα τόσων ετών».

Σε ερώτηση, πάντως, πως μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είπε ο αντιδήμαρχος: «Κανένας δεν θα αποκλειστεί. Εμείς περνάμε ξεκάθαρα ένα μήνυμα: να μην έρθει κανένας!

Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Και όποιοι έχουν ήδη εκμεταλλευτεί και έχουν πάρει άλλα σημεία να μείνουν στα σημεία τους.

Το συγκεκριμένο κομμάτι πρέπει να πάει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Ο δήμος στέκεται κοντά τους, ο ίδιος ο δήμαρχος το κάνει ξεκάθαρο σε όλα τα επίπεδα και στην Αθήνα, σιγά-σιγά, με τη νέα κυβέρνηση θα ζητήσουμε πλέον να έρθουν οι παραλίες στη Ρόδο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παραμύθι και πρέπει να το καταλάβουν και η κυβέρνηση και οι βουλευτές μας».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, αφού συνεχάρη τους νεοεκλεγέντες βουλευτές Δωδεκανήσου και ειδικά τον κ. Γιάννη Παππά ο οποίος ορκίστηκε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος θα είναι «η φωνή μας στο υπουργικό συμβούλιο», όπως είπε, τους κάλεσε «να αναλάβουν αυτή τη στιγμή, άμεσα, πρωτοβουλία να περάσει κεντρικά το μήνυμα ότι το παράλογο αυτό που συμβαίνει με τις παραλίες της Ρόδου και με την περιουσία της Ρόδου δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι, αυτό, θα είναι η σημαία τους για το επόμενο διάστημα. «Θα είναι η σημαία μας στις εκλογές, θα είναι η σημαία μας και μετά τις εκλογές. Και θα το κάνουμε πράξη: η περιουσία του ροδιακού λαού θα είναι στα χέρια των πολιτών της Ρόδου, θα είναι στη διαχείριση του δήμου», είπε κατηγορηματικά.

Για τις αυριανές δημοπρασίες δήλωσε: «Την Πέμπτη θα είναι μία μάχη. Το πεδίο σαφώς δεν είναι φιλικό αλλά αυτό αποδεικνύει και την ευθύνη του δήμου. Επειδή-όχι οι ομπρελάδες-πάρα πολλοί αρχίζουν και φωνάζουν «τι κάνει ο δήμος»: ο δήμος κάνει τα πάντα και πάνω από τα πάντα, πέρα από κάθε αρμοδιότητά του. Ξεπερνάμε τις αρμοδιότητές μας.

Ας αναλογιστούν όλοι οι υπόλοιποι, οι έχοντες εξουσία, πως έχουν συμβάλει μέχρι σήμερα στο θέατρο του παραλόγου. Και για μας είναι θέατρο του παραλόγου-επαναλαμβάνω για να το μάθει κάθε Ροδίτης πολίτης-ότι τεράστιο μέρος από τα χρήματα των παραλιών πάνε απευθείας στην Αθήνα, στα κεντρικά ταμεία της ΕΤΑΔ, του Δημοσίου, ενώ υπάρχει και το παράλογο να εκμεταλλεύονται και να εισπράττουν αυτοί τα χρήματα και από εμάς να ζητάνε καθαρισμό παραλιών, ναυαγοσώστες. Δηλαδή ο δήμος να πληρώνει το σύνολο των εξόδων συντήρησης των παραλιών και η ΕΡΤΑΔ να έχει μόνο έσοδα».

Ανησυχία από τους ομπρελάδες
Μετά τη συνάντηση στο γραφείο του κ. Καρίκη, η γραμματέας του Σωματείου που δραστηριοποιείται στο «Έλλη», κα Αναστασία Μακετούδη, δήλωσε ότι τους διαβεβαίωσε ότι είναι με το μέρος τους και ότι η τελική έκβαση του διαγωνισμού θα είναι προς όφελός τους.

Σύμφωνα με την ίδια, «εταιρείες-μνηστήρες» υπάρχουν πάρα πολλές, οι οποίες ανεβάζουν τα μισθώματα των πόστων σε αστρονομικά ποσά, όπως είπε χαρακτηριστικά, όπως έγινε στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Οι τιμές εκκίνησης για τις αυριανές δημοπρασίες, όπως είπε, είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με αυτές από τριετίας, ωστόσο μπορούν να διαπραγματευτούν και να ανταπεξέλθουν και εκείνοι. Εάν, όμως, τα μισθώματα διαμορφωθούν όπως στις δημοπρασίες για τις παραλίες της ΚΥΔ, που π.χ. πόστο με τιμή εκκίνησης 21 χιλιάδες ευρώ τερμάτισε στα 102 χιλιάδες ευρώ, από την πλευρά τους θεωρούν ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, παρ’ ολο που ο διαγωνισμός θεωρείται ελεύθερος πλειοδοτικός.
Σημειώνεται ότι στο λεγόμενο «πέταλο», δηλαδή την κεντρική παραλία της Ρόδου, δραστηριοποιούνται 56 οικογένειες. Αυτή ξεκινάει μπροστά από το καζίνο και φθάνει μέχρι το Ενυδρείο και από τη βορεινή πλευρά, από το Ενυδρείο, μέχρι τα καταστήματα και μετά μέχρι τις «Κάτω Πέτρες».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»