Κατώτερη των προσδοκιών είναι η επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους

Κατώτερη των προσδοκιών είναι η επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους

Κατώτερη των προσδοκιών είναι η επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1857 ΦΟΡΕΣ

Δ. Σαλαχούρης: Πολλά μέλη του Σωματείου δεν έχουν συνεχή εργασία

Κατώτερη των προσδοκιών είναι αυτό το διάστημα η επισκεψιμότητα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, όπως εκτιμά ο κλάδος των ξεναγών, με αποτέλεσμα πολλά μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου αν και βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου να μην έχουν συνέχεια εργασία.

Όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Σαλαχούρης, δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις εκδρομές, ίσως λόγω του γενικότερου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν κόσμος στο νησί αλλά οι εκδρομές και οι ξεναγήσεις να γνωρίζουν κάμψη.

«Ξεκινήσαμε τη σεζόν το Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ήρθαν πολύ περισσότεροι τουρίστες εντούτοις η σεζόν για τους ξεναγούς δεν εξελίσσεται τόσο καλά όσο θα περιμέναμε.

Δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις εκδρομές, ίσως είναι η ποιότητα του κόσμου, ίσως το γενικό οικονομικό πρόβλημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και οι επισκέπτες μας δεν ξοδεύουν όσο θα θέλαμε.

Αυτό φαίνεται και από την αγορά..., θα το έχετε ακούσει και από αλλού αλλά το βλέπουμε και εμείς από τη συμμετοχή στις εκδρομές. Έχουμε κόσμο στο νησί, έχουμε πάρα πολύ κόσμο, αλλά η επισκεψιμότητα δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Αυτό αντανακλάται και στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων» δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα η κίνηση ν’ ανέβει και ν’ αλλάξει η σημερινή εικόνα, όμως αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί από τον Σεπτέμβριο και έπειτα λέγοντας ότι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος είναι μήνες διακοπών για οικογένειες με παιδιά, και δεν περιμένουν αυτούς τους μήνες να δουν κάποια κίνηση.

Κατέληξε λέγοντας: «Εμείς στο Σωματείο Ξεναγών Δωδεκανήσου έχουμε καθημερινά μέλη μας που δε δουλεύουν».

Οι παράνομες ξεναγήσεις
Βέβαια το πρόβλημα αυτό όπως εξήγησε σχετίζεται και με τις παράνομες ξεναγήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στον τόπο μας πλήττοντας το επάγγελμα των ξεναγών, οι οποίοι παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν καθώς είναι θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος των ξεναγών της περιοχής μας δήλωσε τα εξής:
«Προσπαθούμε να κυνηγήσουμε όσο μπορούμε τις παράνομες ξεναγήσεις που συνεχίζουν ανεξέλεγκτες. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την αρχή του χρόνου.

Οι παράνομοι ξεναγοί συνεχίζουν και δυστυχώς η πολιτεία μας δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Τουρισμού δε λειτουργεί όπως θα θέλαμε. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται, καθώς από το 2011 μέχρι σήμερα συνεχίζει και κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερα.

Τώρα, οι παράνομοι ξεναγοί έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει έλεγχος και έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Αυτό είναι από τα βασικότερα προβλήματα που έχει ο κλάδος μας ανά την Ελλάδα. Σε άλλα μέρη είναι τελείως ανεξέλεγκτο. Καμία προσπάθεια από το κράτος να βοηθήσει τους Έλληνες ξεναγούς, δυστυχώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ιδιώτες που ξεναγούν ως... ξεναγοί παντού εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν αν δεν περιλαμβάνεται στην ξενάγησή τους μνημείο ή ιστορικός χώρος, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει όπως τόνισε ο κ. Σαλαχούρης που υπογράμμισε ότι όλοι ελπίζουν με τη νέα υπουργό Τουρισμού να αλλάξει κάτι.

Η Λίνδος
Αναφέρθηκε όμως και στη Λίνδο, στον πιο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο του νησιού μας τονίζοντας ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια παραμένουν άλυτα.

«Η Λίνδος παραμένει η Λίνδος που ξέραμε, από πέρυσι. Τα θέματά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα όλα, κάποια έχουν πάρει το δρόμο τους και μάλιστα ελπίζω σε περίπου δύο μήνες να έχουμε επιτέλους αυτόματους πωλητές ηλεκτρονικών εισιτηρίων στην πλατεία της Λίνδου και διευκρινιστικές πινακίδες για τα εισιτήρια αυτά ώστε ο επισκέπτης με έναν QR code να μπαίνει πιο γρήγορα στην Ακρόπολη κι έτσι να μειωθούν κάπως οι ουρές στα εισιτήρια», δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης και έκανε γνωστό ότι εκκρεμεί απόφαση του δήμου Ρόδου για να επιτραπεί η τοποθέτηση των αυτόματων πωλητών στην πλατεία της Λίνδου ώστε να προχωρήσει ο ΟΔΑΠ στην εγκατάστασή τους.

Ο κ. Δημήτρης Σαλαχούρης
Ο κ. Δημήτρης Σαλαχούρης

«Έχουμε καταθέσει περίπου 12 προτάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογία για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Λίνδο όμως μόνο τα ηλεκτρονικά εισιτήρια έχουν προχωρήσει.

Για το θέμα του κιγκλιδώματος δεν μπορεί να γίνει κάτι εντός της σεζόν και ελπίζω μετά το τέλος της να γίνει η τοποθέτησή του για την προστασία των επισκεπτών καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας» πρόσθεσε.

Τα Ένσημα
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της εκκρεμότητας που υπάρχει με τη μηχανογράφηση των ενσήμων παλαιότερων ετών απάντησε ότι δυστυχώς το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Όπως είπε δεν έχει γίνει ακόμα η καταμέτρηση των ενσήμων αυτών, παρότι είμαστε στον Ιούλιο του 2023. Πάντως, όπως έκανε γνωστό, έχει συσταθεί επιτροπή που θα κάνει την καταμέτρηση των ενσήμων για το διάστημα από το 2019 έως το 2022.

«Η επιτροπή υποτίθεται ότι λειτουργεί αλλά δεν έχουμε νεότερα... δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε και έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Ξεναγοί που έκαναν αίτημα για σύνταξη εδώ και τέσσερα χρόνια δεν την έχουν πάρει, επιδόματα δεν έχουν δοθεί και η ανεργία των τελευταίων τριών ετών δε μας έχει πληρωθεί...

Το κράτος δε βοηθά τον Έλληνα ξεναγό, λες και θέλουν να μας καταργήσουν. Είναι ένα επάγγελμα τόσο σημαντικό για την Ελλάδα και το υπουργείο Τουρισμού που είναι αρμόδιο δε βοηθά σε τίποτα.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε με τη μηχανογράφηση, προχωρά με τα ένσημα και θα δούμε εάν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έχουν ολοκληρωθεί οι καταμετρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματά μας παραμένουν, τα νέα παιδιά που γίνονται τώρα ξεναγοί με όρεξη για το επάγγελμα βλέπουν μπροστά τους έναν Γολγοθά, πέφτουν από τα σύννεφα με αυτά που συναντούν, και δεν ξέρουμε εμείς οι παλαιότεροι πώς να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν» κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου