Γ. Παπαγεωργίου: Έλληνες και ξένοι επισκέπτες αναζητούν τα παραδοσιακά περίπτερα της Νέας Αγοράς

Γ. Παπαγεωργίου: Έλληνες και ξένοι επισκέπτες αναζητούν τα παραδοσιακά περίπτερα της Νέας Αγοράς

Γ. Παπαγεωργίου: Έλληνες και ξένοι επισκέπτες αναζητούν τα παραδοσιακά περίπτερα της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 355 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Πολύς κόσμος διερωτάται και δυσφορεί γιατί τα παραδοσιακά περίπτερα της Νέας Αγοράς Μανδρακίου και του Ακταίου έκλεισαν προσωρινά ή για πάντα, καμία ενημέρωση στο καταναλωτικό κοινό των δημοτών της πόλεως Ρόδου, αλλά και των ξένων επισκεπτών που τα χρησιμοποιούσαν τόσα χρόνια.

Τα περίπτερα, ελληνική μάλλον εφεύρεση που κατέληξαν να γίνουν περιζήτητος κοινωνικός θεσμός για τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους, που προσφέρουν σημαντικές αγοραστικές ανάγκες της στιγμής, αλλά και ειδικότερες όπως εφημερίδες, σιγαρέττα, χαρτόσημα και άλλα πολλά απίθανα αλλά αναγκαία είδη. Έτσι που τα κατέστησαν αναγκαία και όλοι τα αναζητούν.


Βέβαια τα κλειστά περίπτερα της Νέας Αγοράς Μανδρακίου με το πρόωρο κλείσιμό τους και την τραγική τους εμφάνιση σήμερα, συμβάλλουν στην ερήμωση της περιοχής ακόμη περισσότερο μαζί με τα κλειστά εμπορικά καταστήματα, καφέ, ζαχαροπλαστεία και τουριστικά. Μια τουριστικά τραγική, απαράδεκτη εικόνα και βέβαια έως πότε;

Η άδεια λειτουργίας των περιπτέρων αλλά και η παραχώρηση συνήθως επιλεγμένων συγκεκριμένων χώρων προβλέπονται από νομοθετική διάταξη και εχορηγείτο κυρίως και αποκλειστικώς σε ανάπηρους πολέμου ή και θύματα πολέμου του 1940 ή χήρες και ορφανά, δηλαδή είναι ειδικού σκοπού, που η εδώ και χρόνια συνεχής λειτουργία τους, σχεδόν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τα κατέστησε δημοφιλοί και αναγκαία.


Επειδή υποψιάζομαι ότι το κλείσιμο των περιπτέρων της Νέας Αγοράς Μανδρακίου, συνδέεται με τα έργα και τη μελέτη ανάδειξης και συντήρησης αυτού του πολύ σημαντικού αρχιτεκτονικού κτηρίου της Νέας Αγοράς από τον δήμο Ρόδου, καλό είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη αν έκλεισαν οριστικά και γιατί, και αν θα ξανανοίξουν και πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν, ας τοποθετηθεί μία ανακοίνωση-ενημέρωση για όλο το έργο.


Οι όποιες παρεμβάσεις σε τέτοιου είδους εμβληματικά παραδοσιακά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά κτήρια, πρέπει να γίνονται αφού προηγηθεί λεπτομερής τεχνική, μηχανική, αρχιτεκτονική προετοιμασία, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου